Menu

Τύμπανα πολέμου: Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί ανοιχτά την Αρμενία!

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν προέβη σε απαράδεκτη απειλητική δήλωση εις βάρος της Αρμενίας για το ζήτημα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ…

Πιο συγκεκριμένα, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, οι Αζέροι απείλησαν με κατάρριψη πολιτικών αεροσκαφών που θα πετούν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ!

Σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, κατατέθηκε αίτημα προς τον ICAO ο οποίος θα πρέπει να ενημερώσει την Αρμενία.

Η ένταση προκλήθηκε έπειτα από την απόφαση των Αρμενίων να εκτελέσουν έργα ανακαίνισης του αεροδρομίου στην πρωτεύουσα του θύλακα, Στεπανακέρτ, το οποίο ήταν κλειστό από τις αρχές του ’90, προκειμένου να γίνει επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης με το Γιερεβάν.

Αρμένιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στις απειλές του Αζερμπαϊτζάν και σε περίπτωση που υλοποιηθεί κάποια από τις προκλήσεις του Μπακού σίγουρα θα υπάρξει απάντηση.Μη ξεχνάμε ότι το Μπακού έχει απειλήσει ότι αν οι συνομιλίες που διεξήχθησαν – κυρίως με ρωσική διαμεσολάβηση – δε δώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, θα χρησιμοποιήσει ένοπλη ισχύ για να πάρει πίσω το Ναγκόρνο-Καραμπάχ… και με τη σειρά της η Αρμενία απείλησε με μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις…Το πρόβλημα για τη Μόσχα είναι μεγάλο. Αφενός επιθυμεί να τηρήσει τις συμφωνίες με την Αρμενία οι οποίες περιλαμβάνουν και τη στάθμευση ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της χώρας, και αφετέρου να μη δυσαρεστήσει το Αζερμπαϊτζάν με το οποίο έχει βελτιώσει θεαματικά τις διμερείς σχέσεις, με έμφαση κυρίως στον ενεργειακό τομέα, σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της δυσαρέσκειας των Αζέρων για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή, η οποία προέκυψε εντονότερα τον τελευταίο χρόνο.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ρωσία διαθέτει στην Αρμενία την 102η στρατιωτική βάση, όπου στο παρελθόν στάθμευε η 127η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, με την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων να αποτελεί οργανικό τμήμα του αρμενικού δόγματος άμυνας και ασφάλειας.

Εκτιμάται, ότι στην Αρμενία σταθμεύουν περί τους 5.000 Ρώσους στρατιώτες (επισήμως είναι 3.000), ενώ η Ρωσική Ομοσπονδία έχει προμηθεύσει προηγμένα οπλικά συστήματα κάθε είδους,  αξίας δισεκατομμυρίων τους Αρμένιους.Παρότι λεπτομερή στοιχεία για τα μέσα που διαθέτει η ρωσική δύναμη δεν είναι διαθέσιμα, το 2005 διέθετε 74 άρματα μάχης, 17 οχήματα μάχης πεζικού, 148 ΤΟΜΠ (τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 84 στοιχεία πυροβολικού, 18 μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29, μια συστοιχία με αντιαεροπορικούς πυραύλους SA-6 και δύο συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου S-300.

Ωστόσο, μετά τη συμφωνία της Ρωσίας για την αποχώρηση των δυνάμεών της από τη Γεωργία (διατηρούσαν δύο στρατιωτικές βάσεις) το διάστημα 2005-2007, μεγάλο μέρος του εξοπλισμού τους δεν επέστρεψε στη Ρωσία, αλλά μεταφέρθηκε στις ρωσικές δυνάμεις στην Αρμενία.

Πηγή: nationalpride.wordpress.com

 

Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη οικονομικού επιτελείου της Αρμενίας στην Σλοβενία

Οικονομικό επιτελείο της Αρμενικής Κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρόεδρο της χώρας Serzh Sargsyan θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία ​​στις 6 Απριλίου. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του Danilo Turk προέδρου της Δημόσιας Υπηρεσίας Επιχειρηματικότητας και Ξένων Επενδύσεων (JAPTI) .

Παρά το γεγονός ότι η αρμένικη αγορά είναι σχετικά άγνωστη, προσφέρει αρκετές πολύ ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες, δήλωσε ο πρόεδρος του JAPTI και τόνισε ότι ιδιαίτερα ο τομέας της πληροφορικής βασίζεται σε πολύ καλά εξοπλισμένο δυναμικό. Άλλωστε τα ερευνητικά ιδρύματα της βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, και η χώρα διαθέτει παράδοση ισχυρού εκπαιδευτικού συστήματος. Σημειώνετε ότι η  ενέργεια και η βιοτεχνολογία είναι οι δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενοι κλάδοι της Αρμενίας.

 

Πηγή: balkans.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter