Menu

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

Άρχισαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Παρίσι οι εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν οι Βουλευτές κ.κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, Άγγελος Βότσης και Γιώργος Βαρνάβα.

Η σύνοδος είχε ως κύριο θέμα συζήτησης τις θρησκευτικές αξίες στον κόσμο της οικονομικής κρίσης. Σε παρέμβασή του στη συζήτηση για τον ρόλο των αξιών της Ορθοδοξίας στην κοινωνική κατάσταση υπό τη σκιά της οικονομικής κρίσης, ο κ. Βότσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η απληστία των ανθρώπων, ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσής της από αυτές τις αξίες, οδήγησε στο φαινόμενο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ορθοδοξία, είτε δια του θεσμού της Εκκλησίας ως πνευματικού καθοδηγητή, είτε δια παντός έκαστου πιστού, μέσα από την έκφραση της φιλανθρωπίας και της αλληλεγγύης, μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι και η ΔΣΟ μπορεί να αξιοποιήσει τον διακοινοβουλευτικό της ρόλο για την προώθηση των αρχών της Ορθοδοξίας στο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό επίπεδο, προς αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της.

Η Γενική Συνέλευση συζήτησε, εξάλλου, και υιοθέτησε ψήφισμα σχετικά με την καταπάτηση, από το κατοχικό καθεστώς, των θρησκευτικών ελευθεριών των εγκλωβισμένων κατοίκων της Καρπασίας. Ανάμεσα σε άλλα, το ψήφισμα καταδικάζει την ενέργεια του τουρκικού κατοχικού στρατού να διακόψει δια της βίας τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία σε ναό της κατεχόμενης Καρπασίας και να προσβάλει ιερείς και εκκλησιαζόμενους, καθώς και την ιερότητα του χώρου. Χαρακτηρίζει δε τις πράξεις αυτές του κατοχικού καθεστώτος απαράδεκτες, ενώ σημειώνει ότι συνιστούν κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων. Το ψήφισμα καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις στην Τουρκία για άμεση και πλήρη αποκατάσταση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών στην Κύπρο.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε, επίσης, ψήφισμα, το οποίο υπέβαλε η αρμενική αντιπροσωπία, σχετικά με τη γενοκτονία χριστιανικών λαών στην οθωμανική αυτοκρατορία. Το ψήφισμα καταδικάζει την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που διεπράχθη εναντίον των γηγενών χριστιανικών λαών της οθωμανικής αυτοκρατορίας και καλεί τα κράτη μέλη της ΔΣΟ και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν τη γενοκτονία και να απευθύνουν έκκληση στην Τουρκία για αναγνώρισή της, εν ονόματι της αποκατάστασης της ιστορικής δικαιοσύνης.

Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε, εξάλλου, ψήφισμα σε σχέση με το κεντρικό θέμα της Συνέλευσης, καλώντας, μεταξύ άλλων, τόσο τους Βουλευτές-μέλη όσο και τα κράτη μέλη της ΔΣΟ να συνδράμουν με ενέργειές τους στον επανακαθορισμό του ρόλου του κράτους ως εγγυητή της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας κάθε πολίτη, ώστε να καταστεί ο άνθρωπος μέτρο και κριτήριο της οικονομικής πολιτικής και πρακτικής.

Τέλος, η Γενική Συνέλευση ανέδειξε σε συμπληρωματική εκλογή τον Έλληνα Βουλευτή κ. Μιχαήλ Παντούλα, νέο Γενικό Γραμματέα της ΔΣΟ και τον επίσης Έλληνα Βουλευτή κ. Σάββα Εμινίζη, Ταμία του Οργανισμού, ενώ προέβη σε απολογισμό δραστηριοτήτων και έγκριση του οικονομικού απολογισμού για το έτος 2010–2011, καθώς και σε σχεδιασμό του προγράμματος δραστηριοτήτων της ΔΣΟ για το έτος 2011–2012, του οποίου τον προϋπολογισμό και ενέκρινε.
Πηγή: moi.gov.cy
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ρωσία και έξι γειτονικές χώρες της ΕΕ θα εφαρμόσουν ελέγχους ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς τους.

Η Ρωσία και άλλες έξι γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό παράδειγμα, εφαρμόζοντας νέους ελέγχους ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς τους.
"Ακολουθώντας τη συνεχιζόμενη επαναξιολόγηση των πυρηνικών σταθμών στην ΕΕ, ορισμένες γειτονικές χώρες θα πραγματοποιήσουν παρόμοια τεστ αντοχής" ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.
"Η Αρμενία, η Κροατία, η Ρωσία, η Ελβετία, η Τουρκία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία, συμφώνησαν σήμερα να επαναξιολογήσουν τους πυρηνικούς σταθμούς που υπάρχουν και όσους σχεδιάζονται (να κατασκευαστούν), χρησιμοποιώντας τεστ αντοχής που δημιουργήθηκαν από την ΕΕ" προσθέτει η ανακοίνωση.
Πηγή: express.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι