Menu

85-ԱՄԵԱԿ Հ.Մ.Ը.Մ.Ի ԳՈՔԻՆԻՈՅ ՄԱՍՆԱՃԻՒՂԻ ՀԻՄՆԱԴՐՈՒԹԵԱՆ

Հովանաւորութեամբ՝

Յունաստանի Հ.Մ.Ը.Մ.ի Շրջանային Վարչութեան
նախագահութեամբ՝
Յունահայոց թեմի առաջնորդ
ԳԵՐՇ. Տ. ԽՈՐԷՆ Ս. ԵՊՍ. ՏՈՂՐԱՄԱՃԵԱՆի

ՁԵՌՆԱՐԿՆԵՐՈՒ ՇԱՐՔ

Հ.Մ.Ը.Մ.ի Գոքինիոյ մասնաճիւղի հիմնադրութեան 85ամեակին առիթով, ելոյթներու շարքը կը շարունակուի հետեւեալ յայտագրով՝

ՇԱԲԱԹ 10 ՄԱՐՏ 2012
Հրապարակային ելոյթ «Զաւարեան» կեդրոնէն ներս, երեկոյեան ժամը 19:00ին, յատուկ յայտագրով եւ պաշտօնական հիւրերու ներկայութեամբ:
Հայկական երաժշտութեամբ ելոյթ կ'ունենան Արսէն եւ Անահիտ Տէր Տաճատեաններ (դաշնակ եւ մարինպա): Պիտի յաջորդէ հիւրասիրութիւն:

ԿԻՐԱԿԻ 11 ՄԱՐՏ 2012
Ոտնագնդակի եւ վոլէյ պոլի մրցումներ «Զաւարեան» կեդրոնի մարզադաշտին մէջ,  առաւօտեան ժամը 10:30ին:
Սկաուտական տողանցք եւ բաժակներու տուչութիւն, կէսօրուան ժամը 12:30ին:
Խնճոյք-խրախճանք «Զաւարեան» կեդրոնի «Զաքարեան-Սարաճեան» սրահներուն մէջ, կէսօրուան ժամը 13:30ին: Գեղարուեստական բաժին՝ Կարօ Պարտաքճեանի մասնակցութեամբ:

Տոմսակները ապահովելու համար կը խնդրուի դիմել քոյր Ռիթա Յակոբեանին թիւ՝             6936160735      :

Կը հրաւիրուին գաղութային կառոյցները, միութիւնները եւ մեր բոլոր հայրենակիցները քաջալերելու եւ տօնելու Գոքինիոյ մասնաճիւղի 85ամեայ յոբելեանը:
Եկէ՛ք միասնաբար տօնենք մեր միութեան այս կարեւոր եւ նշանակալից հանգրուանը, ի խնդիր ապագայի փայլուն գործունէութեան յարատեւման եւ սերունդներու հայապահպանման:

Հ.Մ.Ը.Մ.Ի ԳՈՔԻՆԻՈՅ ՄԱՍՆԱՃԻՒՂԻ ՎԱՐՉՈՒԹԻՒՆ

 

Πηγή: azador.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αρνί Σούρα

Τη συνταγή μάς έδωσε η Σόφη Μινασιάν

Υλικά

Στήθος από αρνάκι γάλακτος,

ατόφιο μέχρι τη νεφραμιά, περίπου μέχρι 3 κιλά

2 ποτήρια ρύζι για πιλάφι

250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 μεγάλο κρεμμύδι

1/3 ποτηριού σταφίδα μαύρη

1/3 ποτηριού αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

1/3 ποτηριού κουκουνάρια

Αλάτι, πιπέρι μαύρο, μια πρέζα κανέλα

4 ποτήρια ζεστό νερό

½ ποτήρι λάδι

 

Εκτέλεση

Μαραίνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέσα στο λάδι. Προσθέτουμε το ρύζι και τον κιμά και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Όταν τσιγαριστούν, βάζουμε το ζεστό νερό, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Πριν τραβήξουν όλο το νερό, προσθέτουμε τη σταφίδα, τα αμύγδαλα, τα κουκουνάρια και την κανέλα. Όταν τραβήξει όλο το νερό, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πανί, να πάρει τον αχνό και αφήνουμε το πιλάφι να κρυώσει. Πλένουμε το αρνί καλά, το στραγγίζουμε καλά και γεμίζουμε το κοίλωμα του στήθους με το πιλάφι. Ράβουμε με χοντρή κλωστή το αρνί στο άνοιγμα αρκετές φορές πάνω-κάτω. Το βάζουμε μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, το σκεπάζουμε κατά τα ¾ με νερό, βάζουμε λίγο αλάτι και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά από ένα τέταρτο της ώρας από κάθε πλευρά. Όταν είναι έτοιμο, το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί με πατάτες γύρω, το περιχύνουμε με λεμόνι, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και με το ζουμί από το βράσιμο και το ροδίζουμε στο φούρνο σε δυνατή φωτιά.

Προαιρετικά: το ζουμί, αν θέλουμε, το κάνουμε σούπα με ρύζι αβγολέμονο για πρώτο πιάτο.

Εναλλακτικά: εάν δεν έχουμε τόσο μεγάλη κατσαρόλα για να βράσουμε τη σούρα, μπορούμε να τη βάλουμε μετά το ράψιμο στο φούρνο, σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο, σε σιγανή φωτιά, να ψηθεί αρκετές ώρες, αλλά θα έχει τελείως διαφορετική γεύση.

 

 

Πηγή: armenika.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Το αρμένικο αλφάβητο

Το αρμένικο αλφάβητο επινοήθηκε περίπου τον 5ο αιώνα μ.Χ. από τον Αρμένη μοναχό και αργότερα άγιο Μεσρόπ Μαστότς.Η επινόησή του ήταν σταθμός στην αρμένικη ιστορία αφού χάρη σ'αυτό απετράπει η αφομοίωση των Αρμενίων από άλλους λαούς.

Αρχικά το αλφάβητο είχε τριανταέξι γράμματα,ενώ το Μεσαίωνα προστέθηκαν άλλα δύο τα օ και ֆ.Από τότε χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα για τη γραφή των δύο επισήμων διαλέκτων της αρμενικής,την ανατολική και δυτική.Στα αρμένικα ονομάζεται άϊμπουμπεν από την ονομασία των δύο πρώτων γραμμάτων όπως λέμε αλφαβήτα.

αρμένικα κείμενα
Αμέσως μετά τη δημιουργία του χιλιάδες έργα άρχισαν να μεταγράφονται και να μεταφράζονται στο αρμένικο αλφάβητο.Κείμενα  πάσης φύσεως και είδους ,φιλοσοφικά,επιστημονικά,θρησκευτικά μεφράστηκαν στα αρμένικα μερικά από τα οποία  χρονολογούνται μέχρι και την ελληνιστική εποχή.Οι μεταφράσεις αυτές έγιναν από πολλές γλώσσες όπως ελληνικά, λατινικά, αραβικά,περσικά,ακόμη και κινέζικα.Μάλιστα το πρωτότυπο κάποιων αρχαίων ελληνικών έργων έχει χαθεί για πάντα ενώ έχει διασωθεί μόνο η αρμένικη μεταφρασή του!Τέτοιου είδους κείμενα υπάρχουν και στα γεωργιανά.

Αρμένικο και ελληνικό
Πριν  από το αρμένικο αλφάβητο,τα αρμένικα γράφονταν στο βυζαντινό ελληνικό.Επιπλέον από την ονομασία των γραμμάτων και τη σειρά που ακολουθείται φαίνεται ότι για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε σαν πρότυπο το ελληνικό .Το ίδιο συμβαίνει και με το γεωργιανό αλφάβητο.



Το χειρόγραφο αλφάβητο
Το χειρόγραφο αρμένικο διαφέρει αρκετά από το έντυπο και είναι καλλιγραφικό.Πολλά γράμματα γράφονται σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα με το προσωπικό στυλ του καθενός,άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο καλλιγραφικές.Οι ομοιότητες με το ρώσικο χειρόγραφο αλφάβητο είναι πασιφανείς και  πιθανώς  τα δύο διαμορφώθηκαν με πρότυπο και επιρροές από το βυζαντινό ελληνικό.Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά πώς γράφονται τα αρμένικα γράμματα

 


Ա,ա
Το γράμμα Ա,ա (α) στα αρμένικα γράφεται εύκολα,με τρεις κινήσεις το κεφαλαίο(Ա) και με μία το μικρό (ա).Δείτε τις εικόνες:

 

Τα αρμένικα (Հայոց լեզու) είναι μια γλώσσα της ινδοευρωπαϊκής ομογλωσσίας που μιλιέται από τους Αρμένιους στη Δημοκρατίας της Αρμενίας,το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την αρμένικη διασπορά σε όλο τoν κόσμο και κατά τη διάρκεια της ιστορίας της ήταν μία σημαντική γλώσσα της Μικρασίας. Αποτελείται από δύο επίσημες διαλέκτους,τη δυτική και την ανατολική.Γράφεται στο αρμένικο αλφάβητο το οποίο επινοήθηκε από τον Άγιο Μεσρόπ τον 5ο πΧ αιώνα.Η αρμένικη λογοτεχνία έχει μακρά ιστορία και γνώρισε μεγάλη άνθιση στο βασίλειο της Κιλικίας κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του.Από κάποιους ερευνητές υποστηρίζεται ότι σχετίζεται με τα ελληνικά και κάποτε αποτελούσαν μαζί τον ελληνοαρμένικο κλάδο μέσα στη μεγάλη ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια. 

Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής τους τα αρμένικα ήρθαν σε επαφή και επηρεάστηκαν από δεκάδες γλώσσες .Το λεξιλόγιο  της γλώσσας έχει επηρεστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από ιρανικές γλώσσες,κυρίως τα πάρθικα,που αρχικά έκανε πολλούς ερευνητές να πιστεύουν ότι πρόκειται για ιρανική γλώσσα.Αργότερα από συγκριτικές μελέτες αποδείχθηκε ότι είναι ινδοευρωπαϊκή.Τα αρμένικα επίσης επηρεάστηκαν από τα ελληνικά ,λατινικά ,τουρκικά ,αραβικά,περσικά,ρωσικά,γαλλικά και τελευταίως τα αγγλικά .Επίσης επηρεάστηκαν από  πλήθος τοπικών αρχαίων γλωσσών όπως  τα  χεττιτικά και άλλες, γλώσσες οι οποίες έχουν εξαφανιστεί και η μόνη μαρτυρία που υπάρχει γι' αυτές είναι λέξεις που επιβίωσαν μέσω της αρμένικης γλώσσας.Στα αρμένικα εντοπίστηκε και ένα υπόστρωμα (substratum) λέξεων από καυκάσιες γλώσσες.Eπομένως η γνώση αυτής της γλώσσας βοηθάει πολύ στη μελέτη πολλών άλλων και μάλιστα αρχαίων.

Κάποιοι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα αρμένικα μοιράζονται με τα ελληνικά ένα ποσοστό κοινών λέξεων ινδοευρωπαϊκής προέλευσης περισσότερο από ότι με κάθε άλλη γλώσσα.Επίσης έχουν πολλά κοινά γραμματικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, γεγονός που οδήγησε στην πίστη ότι έχουν κοινό πρόγονο μέσα στην ινδοευρωπαϊκή ομογλωσσία.Μαζί με τις ιρανικές γλώσσες και τα ελληνικά κατάχθηκαν σε μιά ευρύτερη γλωσσική υποομάδα της πρωτοινδοευρωπαϊκής γλώσσας.Άλλοι τα κατέταξαν σε μια βαλκανική ινδοευρωπαϊκή ομόδα που περιλαμβάνει τα φρυγικά,τα αλβανικά,τα ελληνικά και αρμένικα.

 

προφορά γραμμάτων


φωνήεντα

Ա/ա
σαν α
Ե/ե
σαν ε στη μέση της λέξης και γιε στην αρχή
Է/է
σαν ε
Ը/ը
σαν μισό α (schwa)
Ի/ի
σαν ι
Ո/ո
σαν ο και σαν βο στην αρχή της λέξης
Ու/ու
σαν ου


μερικές αρμένικες φράσεις

Γειά σας 
Բարև ձեզ (bah-REV DZEZ)

Γειά σου
Բարև (bah-REV)

Τί κάνεις;
Ինչպե՞ս եք (inch-PES EHQ?)

Καλά,ευχαριστώ.
Լավ եմ, շնորհակալություն (LAV EM, shno-ra-ka-loo-TYOON)


Ναι
Հա (καθημερινό)/Այո (ευγενικό) (huh/a-YO)

Όχι
Չէ (καθημερινό)/Ոչ (ευγενικό) (cheh/voch)


Καλημέρα
Բարի լույս (bah-REE LOOYS)

Πώς σε λένε;
Ինչպե՞ս է ձեր անունը (inch-PES EH DZER ah-NOO-neh)

Με λένε
Իմ անունը Վահագն Պետրոսյան է (IM ah-NOO-neh Vahagn Petrosyan EH)

 

Πηγή: glossesweb.com


 

Διαβάστε περισσότερα...

Μίσος και ρατσισμός κατά των Αρμενίων στη Τουρκία!Δείτε το βίντεο!

Κατά τ΄ άλλα οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν για την πρόθεση της Γαλλίας να ποινικοποιήσει την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων!

Τα όσα γίνονται σε εκδηλώσεις στη Τουρκία ,δεν φαίνεται να τους ενοχλούν κι ας έχουν άκρως ρατσιστικό χαρακτήρα κατά των Αρμενίων.

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Taraf και μετέφρασαν τα tourkikanea.gr “την ώρα που ακόμη είναι στο μυαλό τα ρατσιστικά πανό και συνθήματα από το συλλαλητήριο για το Χότζαλι, ήρθαν οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Ριζούντας όπου “σκότωσαν” σε αναπαράσταση Αρμένιους.

Ο δήμαρχος έβγαλε μίσος για την Γαλλία και τους Αρμένιους.

Την ώρα που παραμένουν ζωντανά στην μνήμη τα συνθήματα και πανό τύπου “Αρμένιοι δολοφόνοι”, “Είστε όλοι Αρμένιοι, είστε όλοι βρωμιάρηδες”, και “Μια βραδιά ξαφνικά θα ορμήξουμε”, από την διαμαρτυρία που έγινε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για την σφαγή στο Χότζαλί, και η μετατροπή της σε ρατσιστική διαμαρτυρία, πάλι σε τελετή κατά τα “Ελευθέρια Ριζούντας” σκότωσαν σε αναπαράσταση Αρμένιους.

Στην τελετή για την 97η επέτειο από την “σωτηρία της πόλης από την εχθρική κατοχή, οι Αρμένιοι παρουσιάστηκαν ως εγκληματίες που βιάζουν γυναίκες και σκοτώνουν τους πάντες, νέους και γέρους όσους βγούνε μπροστά τους. Ακολούθως οι “γενναίοι Τούρκοι νέοι” σκοτώνουν τους Αρμένιους και “σώζουν την Ριζούντα”.

Η τελετή άρχισε με κατάθεση στεφάνου και ανάγνωση των τηλεγραφημάτων στην πλατεία Δημοκρατίας.

Στην τελετή για την “Σωτηρία της Ριζούντας από την εχθρική κατοχή” παίχτηκε ένα θεατρικό με μια βαριά μυρωδιά ρατσισμού και μίσους. Ο εχθρός ήταν καθορισμένος : Αρμένιοι. Νέοι ηθοποιοί υποδύθηκαν τους Αρμένιους.

Με μαχαίρια στα χέρια και όπλα στην μέση επιτέθηκαν στα τουρκικά χωριά. Άντρες γυναίκες, μικρούς-μεγάλους, όλους τους σκότωσαν.

Στο τέλος όμως νέοι που αναπαριστούσαν την τουρκική πολιτοφυλακή βγήκαν στην σκηνή. Σκότωσαν τους Αρμένιους την ώρα που ακόμη τα μαχαίρια τους έσταζαν αίμα, και έσωσαν πρώτα τις απαχθείσες γυναίκες και μετά την Ριζούντα.

 

Κι αν δεν τα πιστεύετε όλα αυτά

 

 

Πηγή: onalert.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Σεροπιάν Μουράτ

Ο 41 ετών Αρμένιος προπονητής έζησε την κορυφαία του στιγμή τη σεζόν 2010-11, όταν και οδήγησε στην άνοδο στη Football League τον Βύζαντα Μεγάρων. Έχει εργαστεί ακόμα στη Δ’ Εθνική στους Φωστήρα, Νέα Ιωνία και τον Ιούλιο του 2011 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Παναχαϊκής. Ως ποδοσφαιριστής ο Σεροπιάν αγωνίστηκε σε Δόξα Βύρωνα, Ατρόμητο, Μαρκό, Φωστήρα, Πανελευσινιακό, Βύζαντα Μεγάρων, Ερμή Κορυδαλλού και Νέα Ιωνία.
Πηγή: onsports.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι