Menu

O Haig Yazdjian στο Έθνικ Φέστιβαλ

Παίζοντας ούτι και τραγουδώντας στη Πλατεία Ηρώων στις 13 Ιουλίου

Ο εξαίρετος σολίστ μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής Haig  Yazdjian, κατάγεται από τη Συρία, από την παράδοση της οποίας και  αντλεί μέρος των εμπνεύσεων του.  Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καταγράφοντας μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία σ΄όλους τους τομείς της μουσικής παραγωγής ενώ οι ζωντανές εμφανίσεις του αποτελούν πάντα ένα  ιδιαίτερο γεγονός.

Παίζοντας ούτι και τραγουδώντας ο Haig Yazdjian, μαζί με τους εξαιρετικούς  μουσικούς  Νίκο Σιδηροκαστρίτη – τύμπανα, Γιάννη Κυριμκυρίδη –πλήκτρα,  Πέτρο Βαρθακούρη –μπάσο και Γιάννη Αναστασάκη – κιθάρα,  παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που περιέχει μερικές από τις πιο γνωστές του συνθέσεις, αναμιγνύοντας ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου.

O Haig Yazdjian γεννήθηκε στη Συρία από Αρμένιους γονείς και μετανάστευσε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ως νέος  είχε συνεχώς στο μυαλό του την ηλεκτρική κιθάρα παρά το ούτι. Παρόλα αυτά, στο ούτι και τον ήχο του ανακάλυψε πραγματικά την ανεξερεύνητη γη των εκφραστικών του αναζητήσεων. Σε μερικά μόνο χρόνια κατάφερε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους σολίστ στην Ελλάδα, ενώ η φήμη του τον έφερε κοντά σε αξιόλογους συνθέτες και σημαντικούς τραγουδιστές. Για την ακρίβεια, το πρώτο του άλμπουμ, με σόλο ούτι (1994), σκιαγράφησε τις δυνατότητες του οργάνου αυτού.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1996, κυκλοφόρησε το πρώτο του αφηγηματικό άλμπουμ, το οποίο έφερε το όνομα της νεαρότερης κόρης του, Talar, ένα μουσικό τοπίο εμπνευσμένο από τη σκληρότητα και την πραότητα της Αρμενίας, της Μέσης Ανατολής και της Δύσης, χαρακτηρίζοντάς τες σαν ζωντανές, μάχημες και δημιουργικές δυνάμεις.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Yazdjian μεταχειρίστηκε τις παραδοσιακές συνθέσεις της Αρμενίας, οι εκφράσεις της Μέσης Ανατολής και οι δικές του συνθέσεις επιτάχυναν τη δημοσιότητα του και τον κατέστησαν έναν από τους πιο υποσχόμενους συνθέτες. Μετά το ενδιάμεσο CD single “Gift” (1997), κυκλοφόρησε το 1998 το δεύτερο σημαντικότερο άλμπουμ του, που αυτή τη φορά έφερε το όνομα της δεύτερης κόρης του, Garin, διευρύνοντας περαιτέρω το μουσικό του ταξίδι. Σύντομα, τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης όταν ο Yazdjian συνθέτει και κυκλοφορεί ένα από τα σημαντικότερά του έργα, το “Beast on the Moon” (“Το Κτήνος στο Φεγγάρι”), μουσική για το θεατρικό έργο του Richard Kalinosky (2000).  Μετά την κυκλοφορία των άλμπουμ του στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μέση Ανατολή, ακολουθούν συναυλίες και συμμετοχές σε φεστιβάλ σε μια μεγάλη περιοδεία στην Ισπανία, τις σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία όπου εντυπωσιάζει το κοινό.

Το 2001, κυκλοφορεί το άλμπουμ του “Yeraz” το οποίο τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης και κριτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ένα σημαντικό κομμάτι των αφηγήσεων του Yazdjian στο “Yeraz” ξεδιπλώνει έναν ονειρεμένο κόσμο, μια πραγματικότητα πιθανοτήτων, έναν εσωτερικό κόσμο, κοινό για όλους τους ακροατές. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Yazdjian βρέθηκε ξανά σε περιοδεία στην Ευρώπη, αλλά διοργάνωσε παράλληλα ορισμένα πρότζεκτς τα οποία τον βοήθησαν να θέσει τα θεμέλια για νέες  καλλιτεχνικές επιτυχίες.

Το 2007 κυκλοφόρησε το τελευταίο του άλμπουμ, με τίτλο “Amalur”. Το σύνολο των δέκα κομματιών είναι η πρώτη προσπάθεια του Yazdjian να εντάξει τραγούδια (τρία συνολικά) με ελληνικούς στίχους, τα οποία έγραψαν ορισμένοι από τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς (Ηλίας Κατσούλης, Νίκος Μωραϊτης και Ίρις Λουκά). Ένα παραδοσιακό ιρακινό τραγούδι, το “Fog el-nakhel”, ένα παραδοσιακό αρμένικο τραγούδι με τίτλο «Yareh martou yara gouda» καθώς και πέντε ορχηστρικές συνθέσεις ολοκληρώνουν το άλπουμ αυτό. Στο άλμπουμ συμμετέχουν δύο πολύ σημαντικοί φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες, κάτι το οποίο συμβαίνει πρώτη φορά με τον Yazdjian. Στο τραγούδι “Έρημος”, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής μουσικής, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ερμηνεύει με συγκινητικό τρόπο ένα από τα πρώτα τραγούδια του Yazdjian με ελληνικούς στίχους! Επίσης, η σύνθεση “Ara” περιλαμβάνει έναν αυτοσχεδιασμό (ο ανατολίτικος όρος λέγεται taksim) από τον Αρμένιο βιρτουόζο στο ούτι και ηγέτη του σχήματος έθνικ “Night Ark”, Ara Dinkjian.

Το 2005 η Καναδέζα ντίβα της παγκόσμιας μουσικής, Loreenna McKennitt, έπειτα από ακροάσεις στις οποίες έλαβαν μέρος πλήθος μουσικών από όλο τον κόσμο, επέλεξε τη “φωνή” του Haig Yazdjian για το τελευταίο της πρότζεκτ. Έπειτα από εκτεταμένες πρόβες και ηχογραφήσεις στα στούντιο της Real World στην Αγγλία, το ούτι του Haig βρήκε το δρόμο του στα τραγούδια μιας “Αρχαία(ς) Μούσα(ς)”, το σόλο άλμπουμ της McKennitt το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα καταστήματα δίσκων στα τέλη του 2005. Ακολούθησε μια μικρή περιοδεία ανά την Ευρώπη καθώς και η σκηνοθεσία του live “Two Nights at the Alhambra” το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα σε DVD.

Μια από τις  ξεχωριστές μορφές στην ελληνική σκηνή της παγκόσμιας - τζαζ μουσικής της τελευταίας δεκαετίας, ο Haig Yazdjian, πετυχαίνει άλλη μια εκπληκτική σόλο ερμηνεία. Βασισμένο στο δικό του μοναδικό ύφος γραφής και το μαγευτικό παίξιμό του στο ούτι, το άλμπουμ Amalur καταγράφει πέντε χρόνια ταξιδιού ανά τον κόσμο με την μπάντα του, η οποία αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και περιλαμβάνει πολλαπλές συνεργασίες με ηγετικές μορφές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής (Theodossii Spassov, Glen Velez, Djivan Gasparyan και Loreenna  McKennitt).  Περιλαμβάνει ακόμη ηχογραφήσεις από δύο Φεστιβάλ Ούτι, ένα στη Θεσσαλονίκη (2002) και ένα στην Κωνσταντινούπολη (2010). Επιπλέον, έχει πειραματιστεί με νέους τρόπους έκφρασης και συγκεκριμένα με την ένταξη του ηλεκτρικού ούτι, ένα όργανο το οποίο ο ίδιος χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σε ηχογράφηση.

O Haig Yazdjian, μια από τις σημαντικότερες μορφές στο χώρο των Μουσικών του Κοσμου, στο άλμπουμ του Amalur, στο οποίο συναντώνται η παραδοσιακή με τη μοντέρνα μουσική, ενώνει τις δύο πλευρές της σημαντικής του μουσικής προσωπικότητας: τον βιρτουόζο μουσικό της παράδοσης και τον ακούραστο καινοτόμο καλλιτέχνη. Το Amalur αποτελεί το απαύγασμα ενός πειραματισμού διάρκειας δέκα χρόνων με την πιο έντονη, συμπυκνωμένη και πλούσια σε ύφος μουσική που ο Yazdjian δημιούργησε ποτέ.

Info
Παρασκευή 13 Ιουλίου, Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός, 20.30 -
Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες: 77 77 77 45 - www.rialto.com.cywww.cyprusethnic.com

 

 

Πηγή: kathimerini.com

Διαβάστε περισσότερα...

Θράσος Νταβούτογλου: οι διωγμοί είναι ...μετανάστευση κατά τον Αχμέτ!

Όταν το θράσος δεν έχει όρια, αρχίζει να μιλά ο κ. Νταβούτογλου με βάση την θεωρία του περί νεο-οθωμανισμού.Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας - σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα  Milliyet- φτάνει στο σημείο να θεωρεί ...τουρκική διασπορά ακόμα και τους εκδιωχθέντες με βία και αίμα Ελληνες, Αρμένιους, Εβραίους κλπ κατοίκους αιώνων από την Μικρασία, Κωνσταντινούπολη και άλλα μέρη της σημερινής Τουρκίας!Και αν αποδίδονται σωστά απο την εφημερίδα οι προθέσεις του Τουρκου υπουργού,  ο διωγμός και ο εξαναγκασμός βαφτίζεται ...μετανάστευση!

Το θέμα παρουσιάζει η τουρκική εφημερίδα ως επιχείρηση νέου προσδιορισμού της «διασποράς» από το τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω δηλώσεων του κ.  Νταβούτογλου. Συγκεκριμένα η Milliyet στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο ''Ανοιγμα El-Turco''  γράφει ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ που επαναπροσδιόρισε την έννοια «διασπορά» , στέλνοντας εγκύκλιο σε όλες τις πρεσβείες της Τουρκίας, πέρασε σε επαφή με τους Αρμένιους, τους Εβραίους αλλά και τους El-Turco της Λατινικής Αμερικής που μετανάστευσαν από την Τουρκία. 

Ο προσδιορισμός του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου είναι,όπως τον παρουσιάζει η εφημερίδα,  ξεκάθαρος: « Οχι μόνο οι Τούρκοι αλλά όλοι όσοι έχουν μεταναστεύσει από τα εδάφη αυτά, είναι για μας διασπορά». Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Αρμένιοι, οι Εβραίοι, οι Ρωμιοί, οι El-Turco της Λατινικής Αμερικής και οι Αραβες στην Αργεντινή. Η νέα πολιτική είναι  η δημιουργία επαφής με τους ανθρώπους της Ανατολίας όπου και αν βρίσκονται αυτοί. Δόθηκαν οδηγίες στις πρεσβείες της Τουρκίας στο εξωτερικό να καλείται  η «διασπορά» στις εθνικές εορτές της Τουρκίας. 

Για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Με την ευκαιρία ο κ. Νταβούτογλου επιχείρησε να διασκεδάσει τις δθσμενείς εντυπώσεις  που έχει προκαλέσει σε μεγάλο μέρος του κόσμου το θέμα της υποβάθμισης και της μη αναγνώρισης από την Άγκυρα της Γενοκτονίας ων Αρμενίων: Έτσι παραδέχθηκε ότι υπάρχει και το θέμα του Αρμενικού για το οποίο ο κ. Νταβούτογλου ανέπτυξε την έννοια της «δίκαιης μνήμης» . Ο κ.Νταβούτογλου είπε: 

«Πρόκειται για μια αντίληψη για να αισθάνεται κανείς τον πόνο των Αρμενίων και για να μην αποστομώνονται όταν εξηγούν κάποια πράγματα. Απέναντι στους Αρμενίου δεν υπάρχει ένας ΥΠΕΞ που να λέει “το 1915 δεν έγινε τίποτα”. Εγώ δεν αναφέρω τα όσα βιώθηκαν ως Γενοκτονία, αλλά όποιος το αναφέρει είναι δικό του θέμα». 

Το δημοσίευμα υπογράφει η συνεργάτιδα της εφημερίδα κ.Ασλι Αιντίντασπάς η οποία ταξίδευσε μαζί με τον Τουρκο ΥΠΕΞ στο Παρίσι για την Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε εκεί. Η ίδια γράφει ότι εκείνο που κατάλαβε είναι ότι στα 100 χρόνια των Αρμενικών γεγονότων του 1915, η Τουρκία κάνει εργασίες για ένα άνοιγμα εντελώς καινούργιο, το οποίο προχωρεί, και υπογραμμίζει τα λόγια του ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ο οποίος συνεχίζοντας είπε: 

«Eμείς θα πρέπει να αναπτύξουμε μια νέα γλώσσα για το θέμα αυτό. Δεν απορρίπτουμε τον πόνο σας. Τον αντιλαμβανόμαστε. Εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνουμε να το κάνουμε μαζί. Όχι όμως μια μονόπλευρη ανακοίνωση ενοχοποίησης».
Πηγή: onalert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επίθεση Τούρκων hackers σε Αρμένικες ιστοσελίδες



44 αρμενικές ιστοσελίδες υπέστησαν hacking.

Μια σειρά από αρμενικές ιστοσελίδες στις 1 Ιουλίου υπέστησαν χάκινγκ από χάκερς της ιστοσελίδας «anti-armenia.org»

Με βάση την είδηση της SalamNews χάκερς οι οποίοι παλιότερα είχαν πάρει στα χέρια τους κρατικές ιστοσελίδες της Αρμενίας και είχαν βάλει πληροφορίες σε 3 γλώσσες, βίντεο και φωτογραφίες. Στις ιστοσελίδες που ¨χάκεψαν¨ έγραψαν ¨ Αντί να μιλάτε για δήθεν γενοκτονίες, βρείτε το θάρρος να αναλάβετε την ευθύνη για τις γενοκτονίες που διαπράξατε. Μεταξύ των ιστοσελίδων που υπέστησαν χάκινγκ είναι και οι γνωστές «opel.am» και «sitemax.am».

Η λίστα των ιστοσελίδων που υπέστησαν χάκινγκ είναι η εξής :

Η λίστα των ιστοσελίδων που υπέστησαν χάκινγκ είναι η εξής :

http://zone-h.org/mirror/id/17991395

 

 

Πηγή: hellenicrevenge.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι