Menu

Ημέρες αρμενικού πολιτισμού

Με α­φορ­μή τη συ­μπλή­ρω­ση 500 χρό­νων α­πό τη γέν­νη­ση της αρ­με­νι­κής τυ­πο­γρα­φί­ας η αρ­με­νι­κή κοι­νό­τη­τα της Γερ­μα­νί­ας ορ­γά­νω­σε διά­φο­ρες εκ­δη­λώ­σεις στο Άα­χεν, την Κο­λω­νί­α και τη Φραν­κφούρ­τη. Οι εκ­δη­λώ­σεις αυ­τές με την ο­νο­μα­σί­α «Η­μέ­ρες αρ­με­νι­κού πο­λι­τι­σμού στη Γερ­μα­νί­α» εί­χαν ως στό­χο να κά­νουν γνωστό τον αρ­με­νι­κό πο­λι­τι­σμό και την κουλ­τού­ρα στους Γερ­μα­νούς. Το πλού­σιο καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα α­παρ­τι­ζό­ταν α­πό χο­ρω­δί­ες, θε­α­τρι­κές πα­ρα­στά­σεις και α­παγ­γε­λί­ες. Υ­πήρ­χαν πολ­λοί προ­σκε­κλη­μέ­νοι α­πό άλ­λες κοι­νό­τη­τες και την Αρ­με­νί­α. Η ό­λη προ­σπάθεια στέ­φθη­κε με ε­πι­τυ­χί­α κα­θώς πα­ρα­βρέ­θη­καν πολ­λοί Γερ­μα­νοί και Αρ­μέ­νιοι, α­νά­με­σά τους πα­ρά­γο­ντες της πο­λι­τι­κής κα­θώς και άν­θρω­ποι της δια­νό­ησης, των γραμ­μά­των και των τε­χνών.

 

Πηγή: armenika.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Τουρκία παζαρεύει για πυρηνικά εργοστάσια γαλλικής κατασκευής

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Νικόλ Μπρικ.Η Τουρκία και η Γαλλία συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες τους όσον αφορά στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτική χρήση. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα εξετάζει την κατασκευή τριών πυρηνικών σταθμών μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, όπως ανακοίνωσαν στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Νικόλ Μπρικ.


«Συζητήσαμε με τον υπουργό τα σημαντικά προγράμματα της Τουρκίας σχετικά με εξοπλισμό για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η Γαλλία έχει εταιρείες άριστες στον τομέα αυτό, άρα είναι φυσικό να έχουμε αυτές τις συζητήσεις», δήλωσε η Μπρικ προς τους δημοσιογράφους προσθέτοντας με νόημα πως «θέλουμε η Τουρκία να αποκτήσει την καλύτερη κι ασφαλέστερη τεχνολογία, κι εμείς από τη πλευρά μας γνωρίζουμε καλά το συγκεκριμένο πεδίο».
 
«Είμαστε ενήμεροι για τις πυρηνικές τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η Γαλλία και θα έχουμε μια ολόκληρη σειρά συζητήσεων [με τη Γαλλία] προκειμένου να δούμε ποια έργα θα τους δώσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιλντίζ, καταλήγοντας εξίσου εμφατικά και με αφορμή τις προβληματικές διπλωματικές σχέσεις των δυο κρατών, πως «ζητήματα τόσο σημαντικά όσο το πυρηνικό δεν μπορούν να συζητούνται ανεξάρτητα από τα διεθνή θέματα».

Οι σχέσεις των δυο χωρών πέρασαν μια κρίση με αφορμή το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε πριν ένα χρόνο από την γαλλική Βουλή και το οποίο τιμωρεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο ύψους έως 45.000 ευρώ όσους δημόσια αρνούνται την γενοκτονία των Αρμενίων. Οι Τούρκοι απορρίπτουν τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράψουν τις σφαγές των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκαν το 1915. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι σκοτώθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.
 
Η Τουρκία προβλέπει να κατασκευάσει τρεις πυρηνικούς σταθμούς μέσα σε πέντε χρόνια για να μειώσει την εξάρτησή της από το εξωτερικό για την ενέργεια.  Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνήψε το 2010 μια συμφωνία με τη Ρωσία για να κατασκευάσει ένα πρώτο πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού, στη νότια Τουρκία, ενώ η Άγκυρα πρόκειται να κατασκευάσει το δεύτερο εργοστάσιο στην περιοχή της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα με την Κίνα, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να διεκδικούν την ανάθεση της κατασκευής του.
 
 
 
Πηγή: tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μείωση παραγωγής μελιού στην Αρμενία

Η παραγωγή μελιού στην Αρμενία μειώθηκε σχεδόν κατά δέκα φορές σε περίπου 100 τόνους το 2012, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Μελισσοπαραγωγών Αρμενίας Telman Nazarian, τονίζοντας ότι το 2012 οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσμενείς για τη μελισσοκομία, τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο (τα στοιχεία αναφέρει στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο το γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Ερεβάν), το τελικό ύψος της παραγωγής, οι 100 τόνοι, απέχουν πολύ από το να είναι αρκετοί για την διαμόρφωση εξαγωγικής προσπάθειας, που αποτελεί το ζητούμενο για τους παραγωγούς της Αρμενίας εδώ και χρόνια.

Ο κ. Nazarian ενημέρωσε επίσης ότι ένα πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη για την προώθηση της μελισσοκομίας και μέλι παραγωγής σε μια σειρά από κατάλληλες περιοχές στην Αρμενία, αλλά και στο Ναγκόρνο-Καραμπαχ. Αμφότερες οι περιοχές έχουν εξαιρετικά ευνοϊκό βιοκλίμα και χλωρίδα που ευνοεί την ανάπτυξη μελισσοκομίας. Ο κ. Naz-aryan υπενθύμισε ότι ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη και άλλα προϊόντων της μέλισσας μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία μιας σειράς από σοβαρές ασθένειες, κάτι που ήδη αρκετές εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου προσβλέπουν να το εκμεταλλευτούν.

Το Αρμενικό Υπουργείο Υγείας έχει ήδη επιτρέψει τη χρήση των παραπάνω προϊόντων στην ιατρική. Σύμφωνα με τον κ. Nazaryan, ένας μέσος όρος των 100-120 γραμμαρίων μελιού αρκεί για να αναζωογονείται ο οργανισμός και να παραμείνουν υγιείς. Ο επικεφαλής του συλλόγου Αρμενίων μελισσοκόμων ωστόσο προειδοποίησε λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει έλεγχος στην αγορά το μέλι θα νοθεύεται και δεν θα αναπτύσσονται ποιοτικά τα προϊόντα του κλάδου.

 

 

Πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πιέσεις των Αρμενίων των ΗΠΑ πρός την Τουρκία για τους Αρμένιους πρόσφυγες της Συρίας

Το Αρμενικό λόμπι που δραστηριοποιείται στην Αμερική ξεκίνησε εκστρατεία υπογραφών και πολιτικών πιέσεων προς  τον  Λευκό Οίκο για να μπορούν οι Αρμένιοι που ζουν στη Συρία και καταφεύγουν ως πρόσφυγες στην Τουρκία  να περνούν στην Αρμενία.

Στις πιέσεις του ισχυρού λόμπι των Αρμενίων των ΗΠΑ , ζητήθηκε από την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα της με την Αρμενία, για να διευκολυνθούν αυτοί που φεύγουν από τη Συρία.

Προς απάντηση σε αυτή την κίνηση η Τουρκία υπενθύμισε πως δεν κάνει διαχωρισμό θρησκείας, γλώσσας, εθνοτικής καταγωγής και φυλής για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η  ανακοίνωση του  Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι: «Αξίζει να τονίσουμε πως οι Αρμένιοι που φεύγουν από τη Συρία, παράλληλα με την Τουρκία και μέσω άλλων διαφόρων οδών, φτάνουν στην Αρμενία». Τέλος, στην ανακοίνωση διατυπώθηκε «Είναι φυσικό όμως, οι μέθοδοι και οι προϋποθέσεις για τις κινήσεις που θα γίνονται ώστε να καλυφτούν οι απαιτήσεις σχετικά με τις ανθρωπιστικές βοήθειες, να καθορίζονται από την Τουρκία» αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση στον τύπο.

Όλο το θέμα ξεκίνησε διότι οι Τούρκοι δεν επέτρεπαν στους αρμένιους να μεταβαίνουν στην Αρμενία διότι οι Αρμένιοι τους εγκαθιστούσαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε και επισήμως στην Αρμενία την δυσαρέσκεια του οπότε καταλαβαίνεται την συνέχεια της ιστορίας με τους Τούρκους .

 

 

Πηγή: defencenet.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι