Menu

Η Γενοκτονία των Αρμενίων και οι Κούρδοι

Κένταλ Μάνης στο AzadNews, όργανο των Κούρδων στη Γαλλία     (μτφ. Κριστιάν)

24 Απρ. 2013. Σαν σήμερα, πριν από 98 χρόνια διαπράχτηκε η γενοκτονία των Αρμενίων.
Με πολιτική απόφαση από τους ηγέτες του εθνικιστικού κινήματος των Νεοτούρκων, που θα εκπαιδεύσουν στη συνέχεια πάνω από το 95% των κεμαλικών μελλοντικών στελεχών, η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα τοποθετηθεί στο πλευρό της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανικής Αυτοκρατορίας, Αυστροουγγαρικής Αυτοκρατορίας και Ιταλίας) κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και θα αρχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της, τη πολιτική της εξόντωσης.

Ισχυριζόμενη ότι οι Αρμένιοι χριστιανοί υποστήριζαν τους Ρώσους, νομιμοποίησε επιπλέον την πολιτική της με μια ιδεολογική διάσταση.
Κατηγορώντας τους  Αρμενίους ως «άπιστους», χρησιμοποίησε τον θρησκευτικό παράγοντα (το Ισλάμ) για την κινητοποίηση του μουσουλμανικού πληθυσμού και εκμεταλλεύτηκε την αγανάκτηση του εναντίον των Αρμενίων οι οποίοι ήταν σε καλλίτερη οικονομική θέση.

Οι Νεότουρκοι ενθάρρυναν έτσι τους πληθυσμούς  με την υπόσχεση ότι θα τους δοθούν οι αρμενικές γαίες και περιουσίες ,  αλλά και ρίχνοντας ταυτόχρονα και συνθήματα όπως: «Σκότωσε έναν Αρμένιο και θα πας στον παράδεισο».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάδυε η ιδέα του παντουρκισμού που εξαπλωνόταν όλο και περισσότερο στο κίνημα των Νεότουρκων.

Έτσι, η εξαφάνιση των Αρμενίων από τον χάρτη ήταν απαραίτητη προϋπόθεση, κατ’ αυτούς,  για την συνένωση και τη δημιουργία ενός μεγάλου τουρκόφωνου κράτους που ξεκινούσε από την Τουρκία μέσω του Αζερμπαϊτζάν και πήγαινε μέχρι τη Μογγολία.
Ωστόσο, εκείνη τη εποχή, ο πρώτος συντελεστής ταυτότητας παρέμεινε η θρησκεία (όχι η εθνικότητα) για την πλειοψηφία των πληθυσμών της Αυτοκρατορίας.
 
Το Τζιχάντ στο όνομα του Ισλάμ επέτρεψε να ενταχθούν ορισμένες κουρδικές μουσουλμανικές φυλές, μεταξύ άλλων, παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως η «Hamidiye Alaylari» που εργάζονταν για λογαριασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και που βρίσκουμε σήμερα ακόμα με τη μορφή των «φυλάκων των χωριών» (Korucu).

Στην περιοχή του Ντέρσιμ, οι Κούρδοι Αλεβίτες κατάφεραν να περισώσουν περισσότερα από 36.000 Αρμένιους. Οι τελευταίοι ενσωματώθηκαν στην κοινωνία του Ντέρσιμ, αυτός είναι ο λόγος που σήμερα πολλοί Ντερσιμιώτες έχουν Αρμενίους παππούδες.

Στο σύνολο, 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι γενοκτονήθηκαν, εκτοπίστηκαν, χιλιάδες γυναίκες βιάστηκαν και πολλά παιδιά σκοτώθηκαν με τελείως βάρβαρο τρόπο.

Ο Μουσταφά Κεμάλ, ο λεγόμενος «Ατατούρκ», προώθησε τον πρώτο νόμο της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας: ήταν απαγορευμένο να μιλήσει κανείς για την «γενοκτονία των Αρμενίων».
Ακόμα και σήμερα, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Από τη κουρδική μουσουλμανική πλευρά, ο βουλευτής Αχμέτ Τουρκ ζήτησε συγγνώμη εξ ονόματος των προγόνων του για τις σφαγές που διαπράχτηκαν κατά των Αρμενίων και των Ασσυρίων-Χαλδαίων.

Στην καρδιά του τουρκικού Κουρδιστάν, στην Αμέντ (Ντιγιαρμπακίρ), καθορίστηκαν  πολιτικές για την προώθηση της αρμενικής γλώσσας και την αποκατάσταση των αρμενικών εκκλησιών.

Μια γνήσια αλληλεγγύη έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Κούρδων και των Αρμενίων κατά τα τελευταία έτη.
 
Οι Αρμένιοι θέλουν την Τουρκία να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για γενοκτονία.

Και οι Κούρδοι θέλουν την Τουρκία να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν ...

Κένταλ Μάνης.

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...

«Η Ομαλοποίηση των σχέσεων Αρμενίας και Τουρκίας θα επιλύσει και το ζήτημα του Καραμπάχ»

Οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας απασχόλησαν το σεμινάριο Rose-Roth του ΝΑΤΟ

Στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τυφλίδα διοργανώθηκε το Σεμινάριο Rose-Roth της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Στο σεμινάριο που συμμετείχε και η Τουρκία συζητήθηκαν οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας και το ζήτημα του Καραμπάχ.
 
Στο σεμινάριο στην Τιφλίδα συμμετείχαν 23 πρέσβεις, μέλη κοινοβουλίων και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών από 25 χώρες.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου που συζητήθηκαν θέματα όπως η ενοποίηση Νοτίου Καυκάσου και Ευρωατλαντικού, οι σχέσεις Γεωργίας - Ρωσίας, κατά την τελευταία μέρα τέθηκαν επί τάπητος οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία - Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία και αναζητηθήκαν τρόποι επίλυσης των προβλημάτων.
 
Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Αλεξάντερ Ισκανταριάν από το Ινστιτούτο Καυκάσου της Αρμενίας, είπε πως μπορεί να μην τίθεται ένα ζήτημα όπως εκείνο του Καραμπάχ σε περίπτωση ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και Αρμενίας.
 
Ali Rıza Alaboyun από την άλλη που ηγούνταν στην αποστολή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Parti ) είπε πως φάνηκε για άλλη μια φορά ότι Αρμενία έχει άδικο στο θέμα του Καραμπάχ. Το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν ήταν από τους σημαντικούς τίτλους που συγκαταλέγονταν στην θεματολογία του σεμιναρίου.
 
Στο πλαίσιο των σεμιναρίων  Rose-Roth  που διοργανώνονται τρεις φορές το χρόνο, βουλευτές, μέλη κυβερνήσεων των χωρών μελών και μη μελών του ΝΑΤΟ και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών συζητάνε βασικά θέματα των τομέων που τους αφορούν.

 

 

Πηγή: trtgreek.com

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι