Menu

Αύξηση παραγωγής κοσμημάτων στην Αρμενία

Σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας καταγράφηκε αύξηση 50,2% στην παραγωγή κοσμημάτων στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και ανήλθαν σε 5,1 δις AMD. Σε αυτήν την περίοδο παρήχθησαν 219,3 κιλά κοσμήματα, έναντι 177,8 kg του τελευταίου έτους (23,3% άνοδο). Η παραγωγή διαμαντιών στην Αρμενία κατά την περίοδο αναφοράς ανήλθε σε 25.641 καράτια, ποσό το οποίο ήταν 2,1 φορές υψηλότερο από τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2012. Η εξαγωγή πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων, πολύτιμων μετάλλων και είδών κατασκευασμένων από αυτά αποτιμώνται σε 46,3 εκατ. δολ. , 24,3% αύξηση σε σχέση με το 2012. ($ 1 - 414,95 δράμια).

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού και τον Μάρτιο 2013

Ο μέσος ονομαστικός μηνιαίος μισθός στην Αρμενία ήταν 145.812 δράμια (353 δολάρια ή 10.812 ρωσικά ρούβλια) τον Μάρτιο του 2013, 3,6% υψηλότερος από αυτόν του Φεβρουάριου που ήταν κατά μέσο όρο 140 749 δράμια, 1,8% αύξηση, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 4,2% αύξηση, σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αρμενίας. Ο υψηλότερος μέσος μηνιαίος μισθός καταγράφηκε στην επαρχία Syunik - πάνω από 170.400 δράμια και ο χαμηλότερος στην Aragatsotn - περίπου 101.100 DRAM. Στο Ερεβάν, ο μέσος ονομαστικός μισθός καταγράφηκε σε 153.900 DRAM. Οι εργαζόμενοι σε χρηματοοοικονομικές επιχείρησεις και στον ασφαλιστικό τομέα είχαν τον υψηλότερο μέσο μισθό τον Φεβρουάριο του 2013 (περίπου 330.300 DRAM). Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες κέρδισαν 303.300 δράμια, κατά μέσο όρο, τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας εξόρυξης 284.800 DRAM. Ο μέσος μισθός στον τομέα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμό ήταν περίπου 173.300 DRAM.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Πλεονέκτημα ανάπτυξης για την Αρμενία σύμφωνα με την ΕΤΑΑ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) στην επίσημη έκθεσή της προβλέπει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην Αρμενία το 2013 ύψους 5% και 4% για το 2014. Σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 4,5% το τρέχον έτος. Το 2012, η Αρμενία κατέγραψε 7,2% αύξηση και 2,6% πληθωρισμό σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Οι αναλυτές της ΕΤΑΑ εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη βιομηχανική παραγωγή αποτελεί για τα επόμενα δύο χρόνια την κινητήριο δύναμη της οικονομίας και μάλιστα κυρίως ο κλάδος εξόρυξης. Σημείωσαν παράλληλα στην έκθεσή τους ότι οι αρχές εφαρμόζουν δημοσιονομική εξυγίανση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από το ΔΝΤ, ενώ η οικονομία συνεχίζει να επωφελείται λόγω της τεράστιας εισροής των νομισματικών μεταβιβάσεων και τη σημαντική κρατική οικονομική βοήθεια. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αβέβαιη κατάσταση του εξωτερικού συνεχίζουν να υφίστανται, καθώς η χώρα εξαρτάται από τις νομισματικές μεταβιβάσεις και τη δολαριοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αναφέρει η έκθεση. Προβλέπεται επίσης ανάπτυξη 1,8% για τη Ρωσία, 3,4% για το Αζερμπαϊτζάν -3% της Λευκορωσίας και 5% για την Γεωργία.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Οικονομική συνεργασία Αρμενίας - Μαυροβουνίου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Έντουαρντ Ναλμπαντιάν και ο Ιγκόρ Λούκσιτς, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Μαυροβουνίου, συζήτησαν τις προοπτικές για τη διμερή συνεργασία σε επίσκεψη του τελευταίου στο Ερεβάν.
Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών και της συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, της επιστήμης, του πολιτισμού. Ο Ιγκόρ Λούκσιτς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι το Μαυροβούνιο και η Αρμενία έχουν φιλικές σχέσεις. Πρόσθεσε στο εγγύς μέλλον τα κράτη θα πρέπει να δημιουργήσουν στενότερες οικονομικές επαφές που θα δημιουργήσουν τη δυνατότητα για περαιτέρω συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
Αρμενία και το Μαυροβούνιο υπέγραψαν σειρά από διμερείς οικονομικές συμφωνίες που αφορούν στην οικονομική συνεργασία, την προστασία των επενδύσεων και αποφυγής διπλής φορολογίας.
Και οι δυό πλευρές υπογράμμισαν τις δυνατότητες για ανάπτυξη και άμεση συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και τόνισαν πόσο σημαντικό είναι να συνεργαστούν στην προοπτική να υπάρξουν ναυλωμένες πτήσεις αεροπορικών εταιρειών για να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δυό κρατών.
Οι δυο πλευρές τόνισαν ότι εν όψει της νέας σχέσης αμφοτέρων των χωρών με την ΕΕ και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Μαυροβουνίου και της επερχόμενης ολοκλήρωσης της τελωνειακής ένωσης της Αρμενίας θα υπάρξουν νέες προοπτικές και δυνατότητες που θα πρέπει να σχεδιασθούν ώστε να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες. Στα πλαίσια συτά αποφασίστηκε και η οργάνωση forum επιχειρήσεων και ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων στον τομέα του τουρισμού.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Εξελίξεις στην πτώχευση της Armavia

Οι πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν να διαγράψουν τις ποινές και τα πρόστιμα του εθνικού αερομεταφορέα της Αρμενίας, Armavia, σύμφωνα με την αξωματούχο του Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών Isabella Muradyan. Η Ar-mavia έχει σταματήσει να πραγματοποιεί πτήσεις από την 1η Απριλίου οπόταν και κήρυξε πτώχευση. Οι τράπεζες συμφώνησαν και οι κυρώσεις που αναφέρονται στο ποσό του χρέους με ενυπόθηκες καλύψεις ακινήτων έχουν αποσβεσθεί. Παράλληλα το χρέος της Armavia προς ορισμένες ρωσικές τράπεζες, αεροδρόμια και την Rosaviation (υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας) ανέρχεται σε περίπου 25 εκατ. δολ. Εκτός από τις ρωσικές τράπεζες, η εταιρεία οφείλει χρήματα σε αρκετές μεγάλες τράπεζες Αρμενίων. Ειδικώς, η Armavia χρωστάει 6 εκ. δολ. στην Vnesheconomban και 22 εκατ. δολ. στη VTB. Ο Πρόεδρος της VTB Bank (Αρμενία), Yuri Gusev δήλωσε ότι η τράπεζα μαζί με την Κεντρική Τράπεζα της Αρμενίας και τον ιδιοκτήτη της Ar-mavia αναζητούν την πλέον ανώδυνη λύση για τα προβλήματα χρέους. Σύμφωνα με την κα. Muradyan, η κυβέρνηση της Αρμενίας θα πρέπει να ακολουθούν τους πιστωτές στο write-off, επειδή το χρέος της εταιρείας προς την κυβέρνηση δεν είναι μεγάλο, καθώς μάλιστα οι ποινές και τα πρόστιμα υπερβαίνουν το ποσό της οφειλής τρεις φορές. "Νομίζω ότι, στην παρούσα κατάσταση, όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί να παράσχει άμεση οικονομική βοήθεια προς την εταιρεία, θα πρέπει τουλάχιστον να αποσβέσει τις κυρώσεις», σημείωσε η κα. Muradyan. Παράλληλα ανέφερε ότι προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό σχήμα ανάδοχος του εθνικού αερομεταφορέα, όπου η κυβέρνηση θα κατέχει πακέτο μετοχών της εταιρείας σε αντάλλαγμα του χρέους.
Η Armavia υπέβαλε κατάλογο προτάσεων και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ερεβάν, σχετικά με το πώς η εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου τη λειτουργία της, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η καλύτερη λύση είναι να ακολουθηθεί ο δρόμος της αναδιοργάνωσης. Η εταιρεία απαιτεί επίσης την απομάκρυνση του φόρου αεροδρομίου (10.000 δράμια) από το κόστος του εισιτηρίου. Κατατέθηκε επίσης πρόταση για εισαγωγή έκπτωσης 30% στα τέλη αεροδρομίου σε σχέση με τις ξένες εταιρείες.

Η αναλογική έκπτωση προτείνεται για τις μισθωμένες εκτάσεις και για τους βασικούς αερομεταφορείς που δραστηριοποιούνται στην αρμενική αγορά. Επιπλέον, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των εθνικών αερομεταφορών, προτείνεται ότι ένας ή και περισσότεροι αερομεταφορείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν οι ίδιοι καυσίμα ανεφοδιασμού των αεροσκαφών (τώρα δεσμεύονται αποκλειστικά από το διαχειριστή του αεροδρομίου) και να πληρώνουν προσιτές τελών για τις υπηρεσίες αεροδρομίου.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική στην Αρμενία

Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Αρμενίας ακόμα απεφάσισε εκ νέου να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε 8%. Σε σχετική ανακοίνωσής της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει επίσης ότι καταγράφηκε 0,1% αποπληθωρισμού στην Αρμενία τον Απρίλιο 2013. Ως αποτέλεσμα, σε 12μηνη βάση ο πληθωρισμός καταγράφηκε στο 3,9%, σύμφωνα με τις προβλέψεις και εκτιμήσεις. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού σε 12μηνη βάση θα αυξηθεί πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου, αλλά θα κυμανθεί στο ως άνω σημείο αναφοράς του και με βάση το προβλεπόμενο εύρος διακύμανσης που θα τον διαμορφώσει προς το τέλος του έτους στα επίπεδα του 4%, όπως είναι και κρατική πρόβλεψη. Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας στην ανακοίνωσή του εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση παραμένει χαμηλή και ότι ο αποπληθωρισμός που παρατηρήθηκε στην αγορά πρώτων υλών και εκείνης των τροφίμων. Αυτή η τάση που ήταν έντονη στις αρχές του δεύτερου τριμήνου, δεν αναμένεται να υποχωρήσει το υπόλοιπο διάστημα. Η νομισματική ρυθμιστική αρχή αναφέρει επίσης ότι οι τιμές για τα γεωργικά προϊόντα στην Αρμενία πιστεύεται ότι θα αυξηθούν, δεδομένου ότι η διαταραχή της προσφοράς του περασμένου έτους στις αγορές γεωργικών προϊόντων έχει ήδη υποχωρεί. Αυτό θα εξουδετερώσει τον αναμενόμενο αντίκτυπο των τάσεων ένεκα του εισερχόμενου αποπληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά παράλληλα ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Αρμενία, θα παραμείνει αρκετά υψηλή, λόγω της ταχείας ανάπτυξης στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών (ιδίως του όγκου του εμπορίου) και την ταχέως αναπτυσσόμενη ατομική κατανάλωση. Αυτές οι επιπτώσεις στις εγχώριες τιμές μετριάστηκαν από τη φορολογική και δημοσιονομική πολιτική, η οποία ήταν πιο επιφυλακτική από το βασικό σενάριο της νομισματικής πολιτικής για το πρώτο τρίμηνο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις εξελίξεις, το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας θεωρεί ότι είναι λογικό να συνεχίσουν να επιδιώκουν μια ουδέτερη νομισματική πολιτική. Σε βραχυπρόθεσμες προβλέψεις τους, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου λένε οι πληθωριστικοί κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν λόγω των επιπτώσεων των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη γεωργία και την ενδεχόμενη αναθεώρηση των τιμών καταναλωτή για την ενέργεια. Εάν εμφανιστούν τέτοια κινδύνους, μπορεί να υπάρξει παρέμβαση. Η τελευταία αναθεώρηση επιτόκιου αναχρηματοδότησης ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου, 2011, όταν διαμορφώθηκε σε 8% από 8,5%.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι