Menu

Και οι Αρμένιοι της Συρίας στόχος της Αλ Κάιντα

Τις απρόκλητες επιθέσεις ένοπλων ομάδων εξτρεμιστών εναντίον των αρμενικών πληθυσμών στα χωριά της περιοχής Κεσάμπ της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, καταγγέλλει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

Οπως τονίζουν μέλη της Αρμενικής Επιτροπής, οι ομοεθνείς τους στα χωριά του Κεσάμπ στη Συρία ήταν ο στόχος των τριήμερων βάναυσων επιθέσεων από ένοπλες ομάδες της Αλ Κάιντα, που χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο τη συνοριακή γραμμή Τουρκίας - Συρίας. Ογδόντα Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους, πολλοί κατέφυγαν στους γειτονικούς λόφους, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο στις κοντινές πόλεις της Λατάκειας και της Μπασίτ.
Το Κεσάμπ, μια ιστορικά χριστιανική αρμενική περιοχή, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία και μέχρι πολύ πρόσφατα παρέμενε άθικτο από τη συριακή σύγκρουση.
Η ένοπλη εισβολή ξεκίνησε την Παρασκευή 21 Μαρτίου από εξτρεμιστές αντάρτες του Μετώπου Αλ Νούστρα, οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Αφού διέσχισαν τα τουρκικά σύνορα, κατέλαβαν δύο φυλάκια που είχαν άμεση οπτική επαφή με το Κεσάμπ, καθώς και έναν στρατηγικής σημασίας λόφο, γνωστό ως Παρατηρητήριο 45. Αργότερα κατέλαβαν και το σημείο διέλευσης των συνόρων με την Τουρκία. Ελεύθεροι σκοπευτές, στοχεύοντας τον άμαχο πληθυσμό, προέβησαν σε δολοφονικές επιθέσεις εναντίον της πόλης και των γύρω χωριών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, οι επιτιθέμενοι μετέφεραν τους τραυματίες τους πίσω στην Τουρκία.
Περίπου 670 αρμενικές οικογένειες, η πλειονότητα του πληθυσμού του Κεσάμπ, με φροντίδα της τοπικής αρμενικής κοινότητας, μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερες περιοχές, στη γειτονική Μπασίτ και στη Λατάκεια.
Δέκα με δεκαπέντε οικογένειες, κυρίως με ηλικιωμένους ή ανήμπορους να μετακινηθούν, επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Το Σάββατο 22 Μαρτίου, τα συριακά στρατεύματα εξαπέλυσαν αντεπίθεση, σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν το σημείο διέλευσης των συνόρων, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες. Ωστόσο, την Κυριακή 23 Μαρτίου, οι εξτρεμιστικές ομάδες εισέβαλαν εκ νέου στο Κεσάμπ. Οσοι Αρμένιοι είχαν παραμείνει, συνελήφθησαν ως όμηροι, βεβηλώθηκαν τρεις αρμενικές εκκλησίες, όλες οι κατοικίες λεηλατήθηκαν και καταλήφθηκε η πόλη και τα γύρω χωριά.

 

 

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι