Menu

Αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων ζήτησε ο Καλαφάτης

Στις εκδηλώσεις μνήμης που οργάνωσαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος παρέστη ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης.

"Στη Θεσσαλονίκη, πόλη πρωτεύουσα των προσφύγων και σταυροδρόμι εθνών και πολιτισμών, οι Έλληνες μοιραζόμαστε με Αρμένιους και Ισραηλίτες, οδυνηρές ιστορικές μνήμες, αλλά και κοινή δημιουργική πορεία. Μας ενώνουν με τους Αρμένιους συμπολίτες μας, οι δεσμοί του αίματος εκατομμυρίων Αρμενίων, Ποντίων και Μικρασιατών Ελλήνων, θυμάτων του ίδιου θύτη. Μας ενώνει η ανάγκη ιστορικής και ηθικής δικαίωσης των θυμάτων, με την πλήρη και ειλικρινή αναγνώριση της γενοκτονίας" τόνισε σε δηλώσεις του ο υποψήφιος δήμαρχος.
Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, "με τους Ισραηλίτες συμπολίτες μας, συναντιόμαστε στην μνήμη των 50.000 ψυχών, που χάθηκαν στα στρατόπεδα της φασιστικής θηριωδίας και του φυλετικού μίσους, όταν ο ναζισμός προσπαθούσε να ξεριζώσει και να αφανίσει ένα αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης".
"Μας ενώνει το χρέος, να αντιστεκόμαστε στη μισαλλοδοξία και στον φανατισμό. Όλους μαζί, μας ενώνει το σήμερα και το αύριο της πόλης. Μας ενώνει η μακρά και συνεχιζόμενη συνύπαρξη στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης, όπου η αρμενική κοινότητα και η Ισραηλιτική κοινότητα αφήνουν καθημερινά το δικό τους δημιουργικό αποτύπωμα" σημείωσε.

 

 

Πηγή: voria.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τ. Μηταφίδης: Πενθούμε και τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής γενοκτονίας

Στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων αναφέρεται σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. «Πενθούμε και τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής γενοκτονίας» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Η γενοκτονία των Αρμενίων δεν αφορά μόνο την αρμένικη κοινότητα αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η ανοχή, η αποσιώπηση και ατιμωρησία αυτού του μαζικού εγκλήματος που διέπραξε ο τουρκικός εθνικισμός, συνεχίστηκε με τη μαζική εξόντωση των Ελλήνων της Μ. Ασίας και έστρωσε το δρόμο στις ναζιστικές φρικαλεότητες, με την εξόντωση στα στρατόπεδα θανάτου τριών εκατομμυρίων Γερμανών δημοκρατών, εκατοντάδων χιλιάδων ομοφυλοφίλων και Ρομά και έξι εκατομμυρίων Εβραίων. Ανάμεσά τους 50.000 συμπολίτες μας, που επίσης σήμερα τιμήσαμε τη μνήμη τους. Είναι γνωστή η αποκρουστική δήλωση του Χίτλερ ούτε λίγο "ποιος θυμάται σήμερα τη γενοκτονία των Αρμενίων".
«Εμείς στη «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη» συνεχίζει ο κ. Μηυταφίδης, «πενθούμε και τιμάμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων της φυλετικής, εθνικής και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, χωρίς να χαριζόμαστε σε κανένα εθνικισμό. Οι ημέρες μνήμης πρέπει να αποτελούν αφετηρία σοβαρότατου προβληματισμού. Προβληματισμού που αναδεικνύει την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, με την αποκατάσταση των ιστορικών αδικιών, την αναγνώριση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

 

 

Πηγή: thestival.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τζιτζικώστας: Η Θεσσαλονίκη πάντα θα τιμά τους μάρτυρες της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στο συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ «Ιωάννης Βελλίδης», για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στην εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ Κοινωνικών Επιστημών, Θεοφάνης Μαλκίδης, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο θέμα : “Μνήμη Γενοκτονίας ή Γενοκτονία της Μνήμης; Ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και την επαναφορά της Αρμενικότητας”.
Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας μεταξύ άλλων ανέφερε :
«Η 99η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων μας δίνει την σπίθα για να διατηρήσουμε άσβεστη στη συλλογική μνήμη, μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Μια επέτειο, που οφείλουμε όλοι να διατηρήσουμε ζωντανή, για να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων εναντίον της ίδιας της ανθρωπότητας.
Είναι καθήκον όλων μας να θυμόμαστε και να τιμούμε, με έμπρακτο σεβασμό, τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, μίας από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες της νεώτερης ιστορίας, σε μία από τις πιο μελανές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας των λαών. Και είναι χρέος της Παγκόσμιας Κοινότητας να αναγνωρίσει αυτή τη Γενοκτονία στην οποία έχασαν τη ζωή τους 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι. Η Θεσσαλονίκη τιμά και θα τιμά πάντα, με τον ίδιο σεβασμό, τους μάρτυρες της γενοκτονίας των Αρμενίων».

 

 

Πηγή: avriani.makedonias.gr

Διαβάστε περισσότερα...

To φιλί του θανάτου για τον Κρικόρ Ζοχράπ και η μισή συγνώμη του Ερντογάν

Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Το 2013 κυκλοφόρησε στη Τουρκία το βιβλίο “24 Nisan 1915: İstanbul, Çankırı, Ayas, Ankara” (“24 Απριλίου 1915″) με συγγραφέα τον Nesim Onadya İzrail. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασα στις 20 Απριλίου στην αγγλόφωνη έκδοση της Zaman (“ForgottenOttomanLegacy : ArmenianIntellectuals”). Τρεις μέρες μετά, στις 23, εκδόθηκε και η επίσημη ιστορική ανακοίνωση του Τουρκικού κράτους δια της οποίας ο ισλαμιστής Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εξέφραζε τα συλλυπητήρια του κράτους προς “τα εγγόνια των Αρμενίων που έχασαν τις ζωές τους στις αρχές του 20ου αιώνα”. Η ανακοίνωση εκδόθηκε μια μέρα πριν την 24η Απριλίου, ημερομηνία που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως Ημέρα Μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων.

Ιδού πως παραφράζει η εφημερίδα τον συγγραφέα Ιζραϊλ, πού περιγράφει την τελευταία μέρα ελευθερίας του Οθωμανού διανοούμενου αρμενικής καταγωγής, Κρικόρ Ζοχράπ, βουλευτή Κωνσταντινούπολης και μέλους της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου των Νεοτούρκων. “Είχε πολλούς φίλους [ο Ζοχράπ ] συμπεριλαμβανομένου και του Ταλάτ Πασά του πιο ισχυρού άνδρα της εποχής [ της τριανδρίας των Νεοτούρκων που κυβερνούσε την χώρα και αρχιτέκτονα της γενοκτονίας των χριστιανών της Μικράς Ασίας].

Κατά τον Ιζραϊλ ήταν και οι δυο Μασόνοι. Κατά την διάρκεια των μαζικών συλλήψεων [ Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών] στις 24 Απριλίου ο Ζοχράπ, όπως και ο βουλευτής Ερζερούμ Βαρκές Σερενγκουλάν ήταν άνετος, δεν ένιωθε καμία πίεση. Αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ. Στην διάρκεια ενός δείπνου και παίζοντας χαρτιά, στις 2 Ιουνίου στην κοινωνική λέσχη και εστιατόριο Cercle d’Orient, ο Ζοχράπ σηκώθηκε να φύγει και ο Ταλάτ σηκώθηκε και αυτός και τον φίλησε στο μάγουλο. Έκπληκτος ο Ζοχράπ τον ρώτησε γιατί. Ο Ταλάτ απάντησε ότι ήθελε να τον φιλήσει. Αυτό είναι γνωστό ως το φιλί του θανάτου, διότι την ίδια μέρα ο Ταλάτ είχε υπογράψει τα χαρτιά για την σύλληψή του. Ο Ταλάτ γνώριζε ότι αυτό σήμαινε απλά θάνατο. Παρά την φιλία, ο Ταλάτ δεν δίστασε να κάνει την κίνηση. Ο Ζοχράπ εκτοπίσθηκε στην Ούρφα. Του συνέθλιψαν το κεφάλι με μία πέτρα”.

Ο γιατρός στην Ούρφα πιστοποίησε ότι ο Ζοχράπ πέθανε από καρδιακή προσβολή. Το ρολόι του και το δαχτυλίδι του πουλήθηκαν στο παζάρι της Ούρφα.

Ο Κρικόρ Ζοχράπ, πέραν από βουλευτής υπήρξε επιφανής δικηγόρος και ρήτορας, σχολιογράφος και καταξιωμένος συγγραφέας με πάνω από είκοσι έργα μεταφρασμένα σε 26 γλώσσες. Υπήρξε, όπως προαναφέρθηκε, και μέλος της επαναστατικής Επιτροπής Ένωσις και Πρόοδος των Νεοτούρκων όπως και πολλοί άλλοι μη μουσουλμάνοι διανοούμενοι. ´ Όλοι αυτοί, ως ηγέτες υπήρξαν τα πρώτα θύματα της γενοκτονικής πολιτικής των Νεοτούρκων που ακολούθησε.

Στις 24 Απριλίου 230 Αρμένιοι ηγέτες και διανοούμενοι συνελήφθησαν και εκτοπίσθηκαν. Από αυτούς 174 εκτελέσθηκαν ενώ οι υπόλοιποι πέθαναν από κακουχίες στη εξορία. Ακολούθησαν οι μαζικοί και οργανωμένοι εκτοπισμοί και δολοφονίες των χριστιανικών πληθυσμών με συνολικά θύματα 1.5 εκ. Αρμενίους 750.000 Ασσυρίους και 500.000 Έλληνες.

Η ανακοίνωση της 23ης Απριλίου συλλυπητήριων του τουρκικού κράτους προς τα θύματα, είναι αναμφίβολα, ιστορικής σημασίας . Ήταν απρόσμενη και εξέπληξε τους πάντες. Ασχολήθηκε έστω και έμμεσα με το “θέμα”, παρά την ταυτόχρονη ανεπιτυχή προσπάθεια να παραπέμψει τα θύματα στην τραγωδία του πολέμου και όχι σε μία κρατικά οργανωμένη και μεθοδευμένη εθνοκάθαρση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών. Είναι, ταυτόχρονα, και μια προληπτική κίνηση για το 2015, χρονολογία που θα σηματοδοτεί εκατό χρόνια από τις γενοκτονικές σφαγές των χριστιανικών πληθυσμών και που η ´Αγκυρα εδώ και χρόνια οργανώνεται για να αντιμετωπίσει.

Κατ´εμέ, η τοποθέτηση του τουρκικού κράτους δια στόματος Ερντογάν είναι το μάξιμουμ που θα πρέπει να αναμένουν οι Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες στο ζήτημα της τουρκικής γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών. Και την απάντηση γιατί, την έχει δώσει εδώ και μερικά χρόνια ο εικονοκλάστης Τούρκος συγγραφέας, πανεπιστημιακός δάσκαλος αλλά κυρίως ερευνητής και μελετητής των Οθωμανικών αρχείων και της κεμαλικής Τουρκίας, Taner Akçam.

Στο εμβληματικό του έργο, Α ShamefulAct: TheArmenianGenocideandtheQuestion of Turkish Responsibility (2006) και του οποίου είχα την τιμή να προλογίσω την ελληνική έκδοση ( “Μια Επαίσχυντη Πράξη”, Παπαζήσης 2007), αλλά και αλλού, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι γενοκτονικές σφαγές των Αρμενίων και των υπόλοιπων χριστιανών υπήρξαν αναγκαίες και αποτέλεσαν τον καθοριστικό παράγοντα για την ανάδυση του τουρκικού εθνικού κράτους. Χωρίς τον συστηματικό σχεδιασμό και την αποτελεσματική εκτέλεση της γενοκτονίας και το πλιάτσικο των περιουσιών των μη μουσουλμάνων, το ομοιογενές κεμαλικό κράτος δεν θα μπορούσε να οικοδομηθεί.

Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε επίσημη παραδοχή ευθύνης για τις γενοκτονικές σφαγές θα ισοδυναμεί και θα είναι ταυτόσημη με την παραδοχή ότι το κεμαλικό κράτος οικοδομήθηκε πάνω σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, όπως ήδη, από το 1915, είχαν χαρακτηριστεί οι γενοκτονικές σφαγές. Μια παραδοχή θα αποκαλύψει ότι το κράτος δεν προέκυψε από ένα βασικά αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα, που είναι η επίσημη θεώρηση, αλλά από μια εθνοκάθαρση κατά των χριστιανικών υπηκόων της Αυτοκρατορίας.

PHOTO via AKP

 

Πηγή: migantiou.com

Διαβάστε περισσότερα...

«Όλοι Αρμένιοι»

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ
 

Από τη Βυζαντινή Ιστορία της Ε' Δημοτικού θυμόμαστε τη χρονολογία 1071. Επικεφαλής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν ο Ρωμανός Δ' Διογένης, καππαδοκικής καταγωγής. Ο αυτοκράτορας, που αναζητούσε στα ανατολικά τον Αλπ Αρσλάν, φτάνει στο Ματζικέρτ.

Εκεί, αφού απορρίπτει τις προτάσεις εκεχειρίας του Τούρκου πολέμαρχου, προετοιμάζεται για μάχη. Υφίσταται πανωλεθρία και ουσιαστικά κρίνεται το μέλλον του Ελληνισμού στην Ανατολία. Συνελήφθη, τυφλώθηκε με βάναυσο τρόπο, εξορίστηκε στην Πρώτη της Προποντίδας, πεθαίνει λίγο αργότερα.

Η μάχη αυτή ήταν καθοριστική και για έναν ακόμη λόγο. Η Αρμενία κατακτάται από τους Τούρκους. Οι αιώνες περνούν, το 1887 ιδρύεται στη Γενεύη το Αρμενικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Χιντσακιάν (κόμμα Χιντσάκ), το 1890 επισημοποιείται στην Τιφλίδα η Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία Τασνακτσουτιούν (κόμμα Τασνάκ). Την τριετία 1894-1896 πραγματοποιούνται εκτεταμένες σφαγές Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το καθεστώς του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ· τα θύματα ανέρχονται σε περίπου 300.000. Ακολουθεί το 1908 η Επανάσταση των Νεοτούρκων όπου στην εξουσία ανέρχεται το Κομιτάτο «Ενωση και Πρόοδος». Ενα χρόνο μετά σφαγιάζονται πάνω από 30.000 Αρμένιοι στα Αδανα της Κιλικίας.

Το 1915, οι Αρμένιοι του Βαν εξεγείρονται, συλλαμβάνονται και εξορίζονται εκατοντάδες διανοούμενοι της Κωνσταντινούπολης, στις ανατολικές επαρχίες έχουν σχέδιο εξόντωσης και διώξεις, εκτοπίσεις και σφαγές αμάχων· το σχέδιο της Γενοκτονίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με πρωταίτιους τους Εμβέρ-Ταλαάτ-Τζεμάλ. Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Παρ' ότι τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, κάποιοι υποστηρίζουν ακόμη ότι η εξόντωση περίπου ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 δεν είχε τη μορφή Γενοκτονίας. Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1987. Ενα χρόνο μετά ξεσπάει το κίνημα των Αρμενίων στο Ορεινό Καραμπάχ με χιλιάδες σφαγές. Το 1992 το Ορεινό Καραμπάχ κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

Αυτά εν τάχει για να μη «συνωστιζόμαστε» στη λήθη και τις μεθοδικές εισβολές των ανεπαρκών δηλώσεων Ερντογάν που στοχεύουν σε «νέες σελίδες» και «θετικά βήματα»... εντυπωσιασμού. Αλλωστε έχει τον αντίλογό της η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, σε όλα αυτά που ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκαλεί «γεγονότα του 1915»: «Ο κ. Ερντογάν, ενώ προσβλέπει σε ένα κοινό μέλλον χωρίς εχθρότητα όπως αναφέρει υποκριτικά, κρατάει κλειστά τα σύνορα με την Αρμενία, αφήνει συστηματικά να καταστρέφονται τα αρμενικά μνημεία και οι εκκλησίες και υποκινεί και στηρίζει τις επιθέσεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών στο Κεσάμπ της Συρίας».

Πριν από μερικά χρόνια το βιβλίο της Ελίφ Σαφάκ με τίτλο «The Bastard of Istanbul» προκάλεσε θύελλα, διότι πραγματεύεται τη γενοκτονία των Αρμενίων. Οπως και ο νομπελίστας Ορχάν Παμούκ και ο ιστορικός Τανέρ Ακτσάμ, η Σαφάκ κατηγορήθηκε για προσβολή του «τουρκισμού». Ο Χραντ Ντινκ, εκδότης αρμενικής εφημερίδας στην Τουρκία, που δολοφονήθηκε, ήταν φίλος της Σαφάκ. Στην κηδεία του το πλήθος, μέσα σε έναν ωκεανό θυμού, δακρύων και ιαχών φώναζε: «Είμαστε όλοι Αρμένιοι!». Ούτε ξεχνάμε ούτε απεμπολούμε το δικαίωμα στην ελπίδα για δικαίωση.

 

 

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Εκδήλωση για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, πραγματοποίησε το πρωί στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή.

Μετά την εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον δρα Κοινωνικών Επιστημών, Θεοφάνη Μαλκίδη ο οποίος αναφέρθηκε «στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και την επαναφορά της Αρμενικότητας», οι Αρμένιοι κατευθύνθηκαν με πορεία στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι