Menu

Τουρκία: Προσπάθειες πολιτών για αρμενοτουρκική προσέγγιση

Με μια πρώτη ανάγνωση, η αρμενοτουρκική προσέγγιση που χαράχθηκε το 2009 προσέκρουσε στις επικείμενες τελετές για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Απριλίου στο Γερεβάν.

Η αντιπαράθεση ξέσπασε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο πρόεδρος Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να προσκαλέσει τον αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν στις τελετές για την εκατοστή επέτειο της μάχης της Καλλίπολης, στις 24 Απριλίου - το ίδιο βράδυ δηλαδή που θα γίνουν οι επετειακές εκδηλώσεις στο Γερεβάν.

Καταλογίζοντας στην Τουρκία ότι προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή από την επέτειο της γενοκτονίας, ο πρόεδρος Σαρκισιάν ακύρωσε στις 17 Φεβρουαρίου την ιστορική συμφωνία που υπεγράφη το 2009 στη Ζυρίχη και προβλέπει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και το άνοιγμα των συνόρων.

Αν και δεν επικυρώθηκαν ποτέ από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Αρμενίας, τα «πρωτόκολλα της Ζυρίχης» είχαν δημιουργήσει ελπίδες.

Η καταγγελία τους από το Γερεβάν δίνει τέλος στις υποσχέσεις για την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, όσο δύσκολη κι αν αναμενόταν να είναι.

Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά και οι Αρμένιοι της Αρμενίας θα εξακολουθούν να χρειάζονται πάνω από 30 ώρες με το λεωφορείο για να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη.

Αλλά και στην τουρκική πλευρά διαψεύδονται οι ελπίδες που είχε δημιουργήσει η ανάληψη της εξουσίας από τους ισλαμοσυντηρητικούς.

Η «νέα Τουρκία» που υποσχόταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχόταν να ξεπεράσει το κεμαλικό δόγμα, τα άθικτα ταμπού του - το αρμενικό ζήτημα, η κουρδική κρίση, το Κυπριακό - και το εκ νέου γράψιμο της Ιστορίας.

Η εκπλήρωση αυτού του οράματος, όμως, προσέκρουσε στην αυταρχική στροφή του καθεστώτος και στην ατζέντα της εσωτερικής πολιτικής.

Μπροστά στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, η προσέγγιση με τους Αρμενίους δεν κρίνεται καλό χαρτί.

Υπήρξαν βέβαια κάποιες αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες, όπως το μήνυμα του τούρκου προέδρου προς τους Αρμενίους στις 24/4/2014 ή η απόφαση να επισκευαστούν ορισμένες εκκλησίες.

Κατά βάθος, όμως, η επίσημη επιχειρηματολογία δεν άλλαξε. Η Άγκυρα αρνείται ότι έγινε σχεδιασμένη εξόντωση των Αρμενίων το 1915 και θεωρεί ότι οι σφαγές οφείλονται στο γεγονός ότι η Αρμενία πρόδωσε την Τουρκία προς όφελος της Ρωσίας.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος Ερντογάν προειδοποίησε ότι θα πολεμήσει ενεργά τις χώρες που θα του ζητήσουν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Το αρμενικό ζήτημα ξαναβρέθηκε έτσι στον πυρήνα της συζήτησης για τον εξοπλισμό του τουρκικού στρατού με πυραύλους εδάφους-αέρος.

Τα σχετικά συμβόλαια δεν θα επικυρωθούν πριν από τις 24 Απριλίου, ώστε να έχει διαπιστωθεί πώς θα συμπεριφερθούν το Παρίσι και η Ουάσινγκτον.

Ένα σχέδιο νόμου για την αναγνώριση της γενοκτονίας περιμένει να κατατεθεί στο αμερικανικό Κονγκρέσο, ενώ ένα σχέδιο που θα ποινικοποιεί την άρνησή της - το οποίο υιοθετήθηκε το 2011 από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση και ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο το 2012 - μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο με την ευκαιρία της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στο Γερεβάν, στις 24 Απριλίου.

Αν όμως έχει «βαλτώσει» σε θεσμικό επίπεδο, γράφει η Μαρί Ζεγκό στη Μοντ, η αρμενοτουρκική προσέγγιση αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα για ένα μέρος της κοινωνίας των πολιτών.
 
Χάρις σε θαρραλέους διανοούμενους, έχει υπάρξει μια άλλη ματιά στα γεγονότα του 1915. Ορισμένοι από αυτούς το έχουν πληρώσει ακριβά, όπως ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ, που σκοτώθηκε το 2007 από πυροβολισμούς μπροστά στην εφημερίδα Agos την οποία διηύθυνε.

Η δολοφονία του προκάλεσε σοκ στην Τουρκία, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγουν στο δρόμο φωνάζοντας «Είμαστε όλοι Αρμένιοι!»

Εχει ξεκινήσει έτσι ένα είδος «συλλογικής θεραπείας», όπως λέει ο αρθρογράφος Τζενγκίζ Ακτάρ, για τον οποίο το ταμπού του ομοιογενούς κράτους έχει σπάσει.

Η διεθνοποίηση των ερευνών και η ανάπτυξη των κοινωνικών επιστημών έχουν συμβάλει κι αυτές στην αμφισβήτηση της επίσημης τουρκικής εκδοχής. «Οι μελέτες για τη γενοκτονία είναι όλο και περισσότερες και λεπτομερέστερες», παρατηρεί ο ερευνητής Ετιέν Κοπώ.

Αμέτρητες είναι πλέον οι οικογένειες στην Τουρκία που ανακαλύπτουν αρμενίους προγόνους. Το συνταρακτικό βιβλίο του Φετίχ Τσετίν «Το βιβλίο της γιαγιάς μου», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Τουρκία από τις εκδόσεις Metis το 2004, έχει κάνει ήδη έντεκα εκδόσεις.
 
Η αρμενοτουρκική πολιτιστική συνεργασία δεν αποτελεί πλέον χίμαιρα από τότε που έχουν κινητοποιηθεί μαικήνες όπως ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβάλα και το ίδρυμά του Αναντολού Κουλτούρ. «Όταν ξεκινήσαμε τη δουλειά, το 1994, κινούμασταν στο περιθώριο», θυμάται η Αϊσέ Γκιουναϊσού. «Τα δικαιώματα των μειονοτήτων δεν περιλαμβάνονταν στην πολιτική ατζέντα των τούρκων πολιτών. Ήταν σαν να ξυπνούσαμε από έναν βαθύ ύπνο».

 



Πηγή: real.gr από ΑΜΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Με μηνύματα για τη Γενοκτονία η Αρμενία στη Eurovision 2015

Κορυφώνουν τις δράσεις τους οι Αρμένιοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, στο πλαίσιο της 100ής Επετείου από τη Γενοκτονία του λαού τους από τους Οθωμανούς Τούρκους, και φροντίζουν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί παντού. Ακόμα και στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, όπου η Αρμενία συμμετέχει με το τραγούδι «Don’t Deny» (Μην αρνείσαι)!

Αν και επισήμως το τραγούδι δεν αναφέρεται στη Γενοκτονία των Αρμενίων, το βιντεοκλίπ που παρουσιάστηκε στις 12 Μαρτίου κάνει κάτι περισσότερο από σαφή το στόχο του εξαμελούς συγκροτήματος Genealogy που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να περάσει το αρμενικό μήνυμα.

Η ταλαντούχα τραγουδίστρια της
όπερας Μέρι Τζέιν Ο’Ντόχερτι (φωτο),
έχει πατέρα Αμερικανό και
μητέρα Ελληνοαρμένια.

Οι έξι καλλιτέχνες έχουν αρμενική καταγωγή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι πέντε από αυτούς –οι οποίοι έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και ζουν στην Αυστραλία, την Αιθιοπία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ– είναι απόγονοι επιζώντων από τις εθνοκαθάρσεις του 1915. Πρόκειται για τους Ίνγκα Αρσακιάν (Αρμενία), Βάχε Τιλμπιάν (Αιθιοπία), Ταμάρ Καπρελιάν (ΗΠΑ), Στέφανι Τοπαλιάν (Ιαπωνία), Εσάι Αλτουνιάν (Γαλλία) και Μέρι Τζέιν Ο’Ντόχερτι (Αυστραλία).

Ποιο μέλος των Genealogy είναι ελληνικής καταγωγής

Η τελευταία της παρέας των σημαντικών καλλιτεχνών, η ταλαντούχα τραγουδίστρια της όπερας Μέρι Τζέιν Ο’Ντόχερτι (φωτο), έχει πατέρα Αμερικανό και μητέρα Ελληνοαρμένια.

Η Μέρι, που γεννήθηκε στο Χιούστον του Τέξας αλλά ζει στο Σίδνεϊ και έχει και αυστραλιανή υπηκοότητα, αποτελεί προσωπική επιλογή της Πρώτης Κυρίας της Αρμενίας, Ρίτας Σαρκισιάν, η οποία την πρότεινε για το συγκρότημα των αρμενικής καταγωγής καλλιτεχνών.

Σπούδασε στις ΗΠΑ και έκανε μετεκπαίδευση στην Αυστραλία. Το 2007 κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού Symphony Australia Young Vocalist Award του δικτύου ABC, κι ένα χρόνο αργότερα έγινε η πρώτη αλλοδαπή κάτοχος του Διεθνούς Βραβείου Όπερας της Αυστραλίας.

 

Το τραγούδι

Οι μέχρι τώρα κριτικές για το τραγούδι «Don’t Deny» με το οποίο η Αρμενία θα συμμετάσχει στη Eurovision που διεξάγεται από τις 19 έως τις 23 Μαΐου στη Βιέννη, είναι πολύ καλές. Δεν είναι μόνο οι ιδιαίτερες φωνές των καλλιτεχνών που παντρεύονται σε μια μπαλάντα απαιτήσεων, αλλά και το βιντεοκλίπ του τραγουδιού όπου οι πρωταγωνιστές φορούν ρούχα των αρχών του 20ού αιώνα, θυμίζοντας οικογένεια της περιόδου του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ οι καλλιτέχνες φορούν κονκάρδες ανθρώπων που έχουν χαθεί. Στο τέλος η οικογένεια εξαφανίζεται, αφήνοντας άδειες καρέκλες και παραπέμποντας στο πώς ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες στο πλαίσιο των εθνοκαθάρσεων των Οθωμανών Τούρκων.

Το μήνυμα των Αρμενίων

Αν και επισήμως το Ερεβάν δεν παραδέχεται πως το «Don’t Deny» αναφέρεται στην άρνηση της Γενοκτονίας, σύμφωνα με το περιοδικό Armenian Weekly κάθε τραγουδιστής αντιπροσωπεύει ένα από τα πέταλα του λουλουδιού «μη με λησμόνει» που αποτελεί το φετινό σύμβολο για την 100ή Επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Στο κέντρο θα βρίσκεται η Αρμένια τραγουδίστρια Ίνγκα Αρσακιάν, ενώ θα την πλαισιώνουν τα... πέταλα που δεν είναι άλλοι από τους Αρμένιους της Διασποράς.

Ο λόγος που η Αρμενία δεν θέλει να δώσει επισήμως πολιτική χροιά στη συμμετοχή της στο διαγωνισμό τραγουδιού είναι ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν μπορούν να θέσουν βέτο και να μην προχωρήσει η υποψηφιότητα μέχρι τους ημιτελικούς ή τον τελικό. Εξάλλου το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι «θα δράσει αναλόγως» ώστε να «μην θυσιαστεί η Eurovision στις πολιτικές φιλοδοξίες μιας χώρας», υπονοώντας την Αρμενία.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Γενοκτονία των Αρμενίων σε Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας

Στα πλαίσια του Β’ Μέρους του προγράμματος για το Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας του “Ελεύθερου Πανεπιστήμου” του Δήμου Κηφισιάς («Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού) που επιμελείται ο Δρ Ιστορίας, Βλάσης Αγτζίδης, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 στις 6-8 μ.μ.
 
Συμμετέχουν οι:
- Σήφης Κασεσιάν, συγγραφέας, με θέμα: «Η Γενοκτονία των  Αρμενίων» και
- Κουήν Μινασιάν, εκπαιδευτικός, με θέμα «Περιδιαβαίνοντας σήμερα την ιστορική Αρμενία».
 
 
 
 
Πηγή: e-pontos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Geoffrey Robertson QC Discusses the Armenian Genocide on the Charlie Rose Show

  • Κατηγορία VIDEOS

March 16, 2015 / New York City, NY - International jurist, human rights lawyer, and academic Geoffrey Robertson QC discusses the facts of the Armenian Genocide, condemns President Obama's reticence to properly acknowledge that crime and urges Turkey to end its international campaign of denial in this powerful interview with Ethan Bronner on the Charlie Rose Show (first aired on March 16, 2015).

His latest book is An Inconvenient Genocide: Who Remembers the Armenians? In recent years, he has been particularly prominent in the defense of Julian Assange and WikiLeaks. He has also represented author Salman Rushdie, and prosecuted General Augusto Pinochet. In 2008, he was appointed by United Nations (UN) Secretary General Ban Ki-moon as a “distinguished jurist” member of the UN’s Justice Council, which nominates and supervises UN judges. His memoir, The Justice Game, has sold over 150,000 copies.

From March 13th to 15th, Mr. Robertson was in New York City headlining the "Responsibility 2015: Armenian Genocide Centennial Conference, a three day spotlight on the state of Armenian Genocide scholarship, genocide education, building solidarity, individual and group reparations, genocide denial, transitional justice, gender and mass violence, Islamized Armenians, and the Armenian Genocide in policy circles.

 

 

 

Source: youtube.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι