Menu

100 χρόνια άρνησης, 100 χρόνια οργής

Η μαύρη επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων και το χαμένο στοίχημα της συμφιλίωσης

Το πετρόκτιστο μοναστήρι στην πλαγιά του λόφου μοιάζει σαν ένα εγκαταλειμμένο μνημείο ενός τρομακτικού παρελθόντος. Το ίδιο και η ερειπωμένη εκκλησία στην άλλη πλευρά του ορεινού χωριού. Λίγο μακρύτερα, μια ρωγμή σκίζει το έδαφος. Είναι τόσο βαθιά που αν σκύψεις για να κοιτάξεις βλέπεις μόνο σκοτάδι. Είναι ένα μέρος στοιχειωμένο από την Ιστορία. Εδώ, πριν από έναν αιώνα, ένας ανυπολόγιστος αριθμός Αρμενίων συνάντησε τον θάνατο. «Πέταξαν όλους τους άνδρες μέσα σε αυτή την τρύπα» λέει ο 78χρονος Βαχίτ Σαχίν, αναπαράγοντας μια ιστορία που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. «Εκείνη η πλευρά ήταν των Αρμενίων» λέει δείχνοντας το μοναστήρι. «Η άλλη ήταν των μουσουλμάνων. Στην αρχή ήταν φίλοι μεταξύ τους».
Πριν από εκατό χρόνια, και ενώ είχε θεριέψει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, αυτό το χωριό και αμέτρητα άλλα στην Ανατολική Ανατολία μετατράπηκαν σε πεδία θανάτου από την απελπισμένη ηγεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχε χάσει τα Βαλκάνια και, χάνοντας και τις αραβικές της κτήσεις, έβλεπε να απειλούνται ακόμη και τα δικά της εδάφη. Φοβούμενη ότι ο χριστιανικός πληθυσμός των Αρμενίων σκόπευε να συμμαχήσει με τη Ρωσία, έναν βασικό εχθρό των Οθωμανών Τούρκων, η τουρκική ηγεσία έκανε κάτι που οι ιστορικοί αποκάλεσαν την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα: περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι φονεύθηκαν - άλλοι με τον τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω και άλλοι από τις κακουχίες κατά την υποχρεωτική εκτόπισή τους στη Συρία μέσα από την έρημο.
Η γενοκτονία ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα του Μεγάλου Πολέμου. Εδώ και εκατό χρόνια οι Τούρκοι επιλέγουν τη σιωπή και την άρνηση. Για τους επιζώντες Αρμένιους και τους απογόνους τους, όμως, η γενοκτονία αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους και ένα τραύμα που περνάει από γενιά σε γενιά. Η επέτειος των εκατό χρόνων θα τιμηθεί στις 24 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία οι Οθωμανοί συνέλαβαν στην Κωνσταντινούπολη μια ομάδα αρμενίων αριστοκρατών. Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι αυτό ήταν το πρώτο στάδιο ενός ευρύτερου σχεδίου εξολόθρευσης. Οι Αρμένιοι που ζουν στην Τουρκία ετοιμάζονται να τιμήσουν την επέτειο στην Πλατεία Ταξίμ. Εχει προγραμματιστεί, επίσης, μια συναυλία, στην οποία θα συμμετέχουν αρμένιοι και τούρκοι μουσικοί.

Η τουρκική κυβέρνηση παραδέχεται ότι διαπράχθηκαν ωμότητες, αλλά αρνείται τη γενοκτονία. Η Αγκυρα δεν θα συμμετάσχει σε καμία τελετή ούτε δείχνει διατεθειμένη να ικανοποιήσει το αίτημα των Αρμενίων και να ζητήσει συγγνώμη. Αντίθετα, την ίδια ημέρα οι Τούρκοι θα γιορτάσουν τη μάχη της Καλλίπολης, ένα γεγονός που θεωρείται θεμελιώδες στην Ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας. Η στάση της Τουρκίας, πάντως, είχε αμβλυνθεί τα τελευταία χρόνια. Με την άνθηση οργανώσεων από την Κοινωνία των Πολιτών η κυβέρνηση επέδειξε μεγαλύτερη ανοχή στις απόψεις που είναι διαφορετικές από τη δική της. Η επέτειος των εκατό χρόνων, όμως, έφερε τα πράγματα στην αρχική τους κατάσταση: την τουρκική άρνηση, την αρμενική οργή και την απουσία οποιουδήποτε δείγματος συμφιλίωσης.


Μόνο το 9% υπέρ της αναγνώρισης
«Η αρμενική Διασπορά προσπαθεί να ενσπείρει μίσος εναντίον της Τουρκίας με μια παγκόσμια εκστρατεία περί γενοκτονίας» δήλωσε πρόσφατα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, μόνο το 9% των Τούρκων πιστεύει ότι η Αγκυρα πρέπει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

 

 

 

Πηγή: tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

«Πιο γρήγορα τζαμί η Αγιά Σοφιά μετά τη δήλωση Πάπα για τους Αρμένιους»

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετατροπής της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί μετά τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου για τη γενοκτονία των Αρμενίων ζητά με γραπτή ανακοίνωσή του ο μουφτής της Άγκυρας, καθηγητής Μεφαΐλ Χιζλί.

«Πιστεύω ότι οι δηλώσεις του Πάπα και μόνο θα επιταχύνουν τη διαδικασία ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία για τους Μουσουλμάνους», ανέφερε ο Χιζλί.

Οπως επισημαίνει, η αναφορές του ποτνίφικα «αντανακλούν ένα σύγχρονο χρώμα των πολέμων που εξαπέλυσαν οι Σταυροφόροι σ' αυτά τα εδάφη εδώ και αιώνες. Αυτά τα εδάφη για πολλά χρόνια αποτελούν τα προπύργια του μουσουλμανικού κόσμου, που σημαίνει ότι πολλοί εχθροί τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, έχουν εξαφπολύσει επιθέσεις με διαφορετικούς τρόπους»

«Η δήλωση του ηγέτη των Καθολικών τρεις ημέρες πριν, που χαρακτήρισε γενοκτονία τη μαζική σφαγή των Αρμενίων, είναι εξαιρετικά πομπώδης», τόνισε ο Χιζλί, επισημαίνοντας ότι εισβάλει στα «χωράφια» των ιστορικών.

Διαξιφισμοί για την Αγία Σοφία

Το σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο, αφιερώθηκε στους ορθόδοξους το 360 μΧ. Μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ο ελληνικός πατριαρχικός καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης. Μετά την Άλωση μετατράπηκε σε μουσείο και παρέμεινε ως το 1931, όταν έκλεισε για το κοινό για τέσσερα χρόνια. Άνοιξε ξανά με την εγκαθίδρυση της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας το 1935 ως μουσείο.

Προσφάτως, ωστόσο, το στάτους της Αγίας Σοφίας έχει τεθεί υπό εξέταση, την ώρα που δεκάδες εκστρατείες στοχεύουν στην επαναλειτουργία της ως μουσουλμανικού τεμένους, παρά τους ισχυρισμούς ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έλλειψη σεβασμού προς το παρελθόν της ως χριστιανική εκκλησία.

Το Νοέμβριο του 2013 ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, είχε εκφράσει τηνελπίδα να δει την Αγία Σοφία να λειτουργεί ως τζαμί, έχοντας μάλιστα αποκαλέσει το ναό «Τέμενος Αγία Σοφία» κατά την ομιλία του σε δημοσιογράφους.

Ανάγνωση Κορανίου 85 χρόνια μετά

Στις 10 Απριλίου, ένας μουσουλμάνος κληρικός ανέγωσε το Κοράνι στην Αγία Σοφία για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια, σε τελετή για την έναρξη της έκθεσης «Love of the Prophet», στο πλαίσιο των εορτασμών της αγίας εβδομάδας της γέννησης.

Στην τελετή παρευρέθηκαν υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Δικαιωμάτων (Diyanet), Μεχμέτ Γκιορμέζ.

 

 

Πηγή: Ethnos.gr από Hurriyet

Διαβάστε περισσότερα...

Πανό για τη γενοκτονία των Αρμενίων στη Νέα Υόρκη (photo)

Πανό για τη γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναρτήσει σε κεντρικούς δρόμους της Νέας Υόρκης.

«Η Τουρκία είναι ένοχη για γενοκτονία, τη γενοκτονία των Αρμενίων» αναγράφει το πανό που εικονίζεται στη φωτογραφία.

*Η φωτογραφία είναι από τον λογαριασμό του @ArmeniaBeauty στο twitter.

 

 

 

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου: Η Τουρκία να συμβιβαστεί με τη σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου, σε ανακοίνωσή της που αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις για το θέμα της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας, καλεί την Τουρκία να συμβιβαστεί με αυτή τη σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της, για να εξομαλύνει τις εντάσεις ανάμεσα στο λαό της, να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αρμενία και να προωθήσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αναφέρει επίσης ότι υποστηρίζει τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία, οι οποίες αμφισβητούν την πολιτική άρνησης του τουρκικού κράτους και ασκούν πιέσεις για την αναγνώριση του εγκλήματος της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Χαιρετίζει επίσης την καλά συντονισμένη και οργανωμένη δουλειά της μόνιμης αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην ΕΕ, την επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας και της οργάνωσης Ευρωπαίοι Φίλοι της Αρμενίας, οι προσπάθειες των οποίων βοήθησαν στη σύσταση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα.

Η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη για την επίδειξη θάρρους από το Συμβούλιο της ΕΕ και την Επιτροπή, ώστε να αναγνωρίσουν το έγκλημα με την κατάλληλη ονομασία του, και να μην κρύβονται πίσω από τις χώρες μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Λαμβάνοντας υπόψη το ψήφισμα του ΕΚ και τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου αναμένει ότι στις 24 Απριλίου, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα διορθώσει τα κακώς έχοντα και θα εκπληρώσει την προεκλογική υπόσχεσή του, αναγνωρίζοντας την πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα, όπως ακριβώς ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε το ηθικό θάρρος με την ανοιχτή έκκληση για την αναγνώριση της «πρώτης γενοκτονίας του εικοστού αιώνα».

 

 

 

Πηγή: maxhnews.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι