Menu

Η ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων

Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ, Προέδρου της Κυπριακής Βουλής

Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα Νομοθεσία με την οποία καθίσταται ποινικό αδίκημα η άρνηση γενοκτονιών με την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν αναγνωριστεί σαν τέτοιες είτε με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου είτε με ομόφωνη απόφαση ή ψήφισμα της Βουλής.

Η σημαντική και ιστορικής σημασίας αυτή νομοθεσία υιοθετήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γενοκτονία σε βάρος του Αρμενικού Έθνους από τους Νεότουρκους. Στην Κύπρο ισχύει από το 2011 νομοθεσία που εισήχθη για σκοπούς εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η οποία ποινικοποιεί ορισμένες συμπεριφορές ρατσισμού και ξενοφοβίας συμπεριλαμβανομένων πράξεων επιδοκιμασίας ή άρνησης ή κατάφωρης υποβάθμισης εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου όταν τέτοιες πράξεις στρέφονται κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων λόγω των πιο πάνω διακρίσεων και εφόσον εκδηλώνεται κατά τρόπο απειλητικό και υβριστικό που είναι πιθανό να υποκινήσει βία ή μίσος κατά μίας τέτοιας ομάδας ή μέλους της.

Ωστόσο, η νομοθεσία αυτή περιορίζει την ποινικοποίηση τέτοιων πράξεων, θέτοντας την προϋπόθεση ότι η άρνηση ή η κατάφωρη υποβάθμιση των προαναφερόμενων εγκλημάτων αποτελεί ποινικό αδίκημα μόνο σε περίπτωση που τα εγκλήματα αυτά έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου.

Στις 24 Απριλίου συμπληρώνεται ένας αιώνας αφότου οι οθωμανικές Αρχές συνέλαβαν και δολοφόνησαν διακόσια πενήντα ηγετικά στελέχη της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Αυτή η πράξη αποτέλεσε την έναρξη ενός από τα μεγαλύτερα και πιο αποτρόπαια εγκλήματα στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, τη σφαγή ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Νεοτούρκους. Παρά την καταγραφή των γεγονότων αυτών από εκατοντάδες ανεξάρτητους μάρτυρες, η γενοκτονία των Αρμενίων δεν έχει αναγνωριστεί παρά μόνο από μικρό αριθμό κρατών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καθιερώσει ομόφωνα την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους και ενέκρινε το 1975, το 1982 και το 1990 σχετικά ψηφίσματα με τα οποία αναγνωρίζει και καταδικάζει το στυγνό αυτό έγκλημα. Συναφώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατο ψήφισμά του και ενόψει της 100ής επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων καλεί όλα τα κράτη μέλη να την αναγνωρίσουν, ενθαρρύνει δε όλα τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να συμβάλουν περαιτέρω στην αναγνώρισή της.

Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση που διεθνή δικαστήρια ή διεθνείς οργανισμοί δεν έχουν αναγνωρίσει τέτοιου είδους εγκλήματα, παρόλο που αυτά έχουν τεκμηριωθεί και αποδειχθεί ιστορικά. Αυτή η έλλειψη αναγνώρισης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο έχει ως αποτέλεσμα τη διαφορετική νομοθετική αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ρατσισμού κατά των προσώπων που ανήκουν σε σύνολα τα οποία έχουν θυματοποιηθεί.

Για τον λόγο αυτό η Βουλή των Αντιπροσώπων, ως το νομοθετικό όργανο της Δημοκρατίας, σεβόμενη τον ρόλο της στο δημοκρατικό πολίτευμα και τη συνέχεια του έργου της, προχώρησε στη διόρθωση αυτής της στρέβλωσης, τουλάχιστον στο εθνικό μας δίκαιο.

Δεδομένου δε ότι ήδη η Βουλή με ομόφωνα ψηφίσματά της έχει αναγνωρίσει τόσο τη γενοκτονία των Αρμενίων, όσο και τη γενοκτονία των Ποντίων, η άρνηση αναγνώρισης αυτών των γενοκτονιών, τηρουμένων βέβαια και των άλλων συστατικών στοιχείων υπόστασης του αδικήματος, θα αποτελεί πράξη ποινικώς κολάσιμη. Το ίδιο ισχύει και για το ολοκαύτωμα σε βάρος των Εβραίων από τους Ναζί, αφού έχει αναγνωριστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Νυρεμβέργης.

Η νομοθετική αυτή πράξη της Βουλής δεν συνιστά απλώς μια ηθική δικαίωση των θυμάτων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αλλά κυρίως κατάφαση προς οικουμενικής ισχύος αρχές και αξίες και προς τον ίδιο τον ανθρώπινο πολιτισμό.

 

 

 

Πηγή: mignatiou.com

Διαβάστε περισσότερα...

Turkish Lawyers Apologize to Armenians for Genocide

IZMIR, Turkey—A scheduled conference devoted to the denial of the Armenian Genocide has angered several Turkish lawyers from Izmir, who have responded by issuing an apology for Armenians over the Armenian Genocide.

The local Izmir branch of the Association of Modern Lawyers has issued a statement apologizing to Armenians over the Armenian Genocide perpetrated by the Ottoman Turkish government during the First World War.

The association says that an alliance of lawyers responsible for establishing justice in Turkey is sure that what happened in the Ottoman Empire from 1915 to 1923 was a crime of Genocide committed under the pretext of deportation.

The authors of the statement noted that among the Armenians arrested and exiled to death in 1915 were also lawyers and advocates.

“We, as lawyers from Izmir, will not allow that the crimes and the genocide committed against the Armenians be consigned to oblivion. We apologize to the Armenian people on behalf of the organization we are members of,” reads the statement.

 



Source: asbarez.com

Διαβάστε περισσότερα...

Η Κιμ Καρντάσιαν ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Καρντάσιαν και ο σύζυγός της, μουσικός της ραπ, Κanye West, θα γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Αμερικανίδα σταρ της τηλεόρασης Κιμ Καρντάσιαν, η οποία έχει αρμενική καταγωγή, βρίσκεται στην Αρμενία μαζί με την οικογένειά της με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

"Η Kim Kardashian, η μικρή της κόρη, ο σύζυγός της και οι αδελφές της βρίσκονται στην Αρμενία για να αποδώσουν τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων", πηγή προσκείμενη στην οικογένεια ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η Κιμ Καρντάσιαν συνάντησε τον πρωθυπουργό της Αρμενίας

Επισκέπτεται για πρώτη φορά την χώρα των προγόνων της, ενόψει της 100ής επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους

Η Αρμενία άπλωσε το κόκκινο χαλί για την πρωταγωνίστρια των τηλεοπτικών ριάλιτι, Κιμ Καρντάσιαν, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά την χώρα των προγόνων της, ενόψει της 100ής επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ο πρωθυπουργός Χοβίκ Αμπραχαμίγιαν έκανε δεκτή την Καρντάσιαν και την οικογένειά της, τον σύζυγό της, Κάνιε Γουέστ, την κόρη τους Νορθ Ουέστ και την αδελφή της  Κλόε Καρντάσιαν, στην πρωτεύουσα Γερεβάν και εξήρε τη συνεισφορά τους στη «διεθνή αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων».

Χθες το βράδυ, την οικογένεια υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο εκατοντάδες θαυμαστές.
«Αρμενία, είμαστε εδώ! Είμαστε τόσο ευγνώμονες που βρισκόμαστε εδώ και ξεκινάμε αυτό το ταξίδι ζωής! Ευχαριστούμε όλους εσάς που μας υποδεχθήκατε!» είπε η Κιμ Καρντάσιαν, την οποία ακολουθούσαν πλήθη θαυμαστών της.

Μάλιστα, σήμερα η Κιμ περιηγήθηκε στην πρωτεύουσα Γερεβάν και έγραψε για τις εμπειρίες της από την Αρμενία στον λογαριασμό της στο Instagram.

«Ο σύζυγός μου και η κόρη ήρθαν επίσης στην Αρμενία προκειμένου να δουν από κοντά την κληρονομιά μου και να μάθουν περισσότερα για τους προγόνους μου. Τα ξαδέλφια μου έχουν επίσης έρθει. Είμαι τόσο ενθουσιασμένη που βρίσκομαι εδώ που δεν θα μπορέσω να κοιμηθώ», ήταν το σχόλιο της διάσημης τηλεπερσόνας.


Η πρωταγωνίστρια του τηλεοπτικού ριάλιτι «Keeping Up With the Kardashians» επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αρμενία, χώρα των προγόνων της από όπου έφυγαν για να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

Η ίδια, όμως, δεν έκανε καμία δήλωση για τις μαζικές δολοφονίες που διαπράχθηκαν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα θύματα των οποίων τιμά η χώρα την 24η Απριλίου.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η οικογένεια έχει κλείσει για τη διαμονή της στην Αρμενία τους δύο ολόκληρους ορόφους σε ένα από τα πλέον χλιδάτα ξενοδοχεία στο Γερεβάν.

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι