Menu

Eurovision 2016: Σάλος με το πολιτικό μήνυμα της τραγουδίστριας της Αρμενίας! Απειλείται με κυρώσεις

Με σοβαρές κυρώσεις απειλείται η Αρμενία, μετά τη χθεσινή κίνηση της τραγουδίστριας στον Α' Ημιτελικό της Eurovision, στη Στοκχόλμη.

Η Iveta Mukuchyan εμφανίστηκε στο green room με τη σημαία της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας την οργή της EBU, που είναι η διοικούσα αρχή του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού.

Σε ανακοίνωσή της η EBU αναφέρει πως: "Καταδικάζει απόλυτα τον πανηγυρισμό με τη σημαία της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο green room, κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης του Α' Ημιτελικού στις 10 Μαΐου και θεωρεί ότι η εμφάνιση της σημαίας στη μετάδοση βλάπτει το προφίλ του διαγωνισμού. Αποφασίστηκε να επιβληθούν κυρώσεις στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Αρμενίας, σύμφωνα με τους κανόνες. Η φύση των κυρώσεων θα αποφασιστεί το αργότερο τον Ιούνιο. Έχουμε πλήρη επίγνωση της τεταμένης κατάστασης στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Θεωρούμε την εμφάνιση της σημαίας μιας εξαιρετικά αμφισβητούμενης περιοχής στη ζωντανή μετάδοση, σοβαρή παραβίαση του άρθρου 1.2.2h του διαγωνισμού που προβλέπει πως “δεν επιτρέπονται μηνύματα που προωθούν, οργανισμούς, ιδρύματα, πολιτικές, εταιρείες, μάρκες προϊόντα ή υπηρεσίες”. Η EBU δείχνει μηδενική ανοχή στην αντιπροσωπεία της Αρμενίας, όσον αφορά στην παραβίαση των κανόνων του διαγωνισμού”.

Η διαμάχη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν παλαιότερα μία αυτόνομη διοικητική περιφέρεια (κατά τη σοβιετική τότε ορολογία "Όμπλαστ") της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης που ανήκε στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα συνεχίζει ν' αποτελεί μια "εκ των πραγμάτων" αυτόνομη δημοκρατία (Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ) στο Νότιο Καύκασο, που επισήμως όμως αποτελεί μέρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Bρίσκεται περίπου 270 χλμ δυτικά της αζερικής πρωτεύουσας Μπακού, και πολύ κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, αποτελώντας ουσιαστικά θύλακα μέσα στο Αζερμπαϊτζάν. Προσδιορίζεται σε έκταση 4.280 τ.χλμ. Το 2002 αριθμούσε 145.000 κατοίκους. Κύρια πόλη είναι το Στεπανακέρτ.

Η Σοβιετική Ένωση ενσωμάτωσε την κυρίως αρμένικη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως Αυτόνομη Δημοκρατία μέσα στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν το 1923. Στις 10 Δεκεμβρίου του 1991, καθώς η Ε.Σ.Σ.Δ. κατέρρεε, δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στο γειτονικό Σαχουμιάν κατέληξε στη διακήρυξη ανεξαρτησίας από το Αζερμπαϊτζάν ως Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η κρατική αυτή οντότητα ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα διεθνή οργανισμό ή χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας (λόγω διεθνών πιέσεων).

Η περιοχή έγινε πηγή διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο σκληρότατος πόλεμος κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, και προκάλεσε κύματα προσφύγων από το Καραμπάχ προς την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και μικρό τμήμα αυτών σε χώρες της Δύσης. Από την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε το 1994, το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του (συνολικά περίπου το 14% του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν) παραμένουν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Έκτοτε, οι δυο πλευρές κάνουν συνομιλίες ειρήνης με τη διαμεσολάβηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ. Ως αποτέλεσμα της διαμάχης, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία έκλεισαν τα σύνορά τους με την Αρμενία, πλήττοντας καίρια την οικονομία της χώρας.

 

 

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Armenian Martial Arts Fighter Beats Azeri, Dedicates Victory to Artsakh Soldiers

MOSCOW—Mixed martial arts fighter Albert Kazaryan beat his Azerbaijani opponent Ruslan Muratazov on Sunday and dedicated his victory to the soldiers of Artsakh. Sunday marked the 24th anniversary of the liberation of Shushi.

It took the 23-year-old Kazaryan less than a minute to win the match.

To celebrate his win, Kazaryan entered the ring draped in the Armenian tri-color and the national flag of the Nagorno-Karabakh Republic. To accept his prize during the OFC8 competition, which was being held in Moscow’s Luzhniki Sports Complex, Kazaryan emerged dressed in military fatigues to loud cheers from the crowd.

“I dedicate this victory to my Armenian nation, to the Armenian soldiers who are stand firm at their posts today, defending our homeland,” Kazaryan, who is known as the Armenian Bruce Lee.

Kazaryan was greeted by a cheering crowd at Yerevan’s Zvartnots Airport Tuesday as he returned victorious from Moscow.

This is not the first time that Armenian athletes have dedicated their wins to the soldiers of Artsakh. Last month, Armenia’s weightlifters Andranik Karapetyan, Nazik Avdalyan and Hripsime Khurshudyan also dedicated their victories at the European championships to the Armenian military.

 

Source: Asbarez.com

Διαβάστε περισσότερα...

«To πετρέλαιο αργά ή γρήγορα θα τελειώσει»

Οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικά οι Αζέροι έφεραν και πάλι στο προσκήνιο μια «παγωμένη» διένεξη που παραμένει ανεπίλυτο πρόβλημα παρά τις συνομιλίες της Ομάδας Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία).

Η «Εφ.Συν.» συνάντησε στο Στεπανακέρτ τον Κάρεν Μιρζογιάν, «υπουργό Εξωτερικών» της «Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ», ενός κράτους που δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο από καμία χώρα του κόσμου, για να συζητήσουμε το μέλλον της ειρήνης στην περιοχή και τις επιπτώσεις της πρόσφατης σύγκρουσης.

Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος

Αποστολή, Ναγκόρνο Καραμπάχ 

Πώς ξεκίνησε ο τελευταίος πόλεμος;

Στα 22 χρόνια που υπήρχε η συμφωνία μη επίθεσης επικρατούσε στα σύνορα σχετική ηρεμία.

Αλλά σε αυτά τα 22 χρόνια, πάντοτε από πλευράς των Αζέρων, υπήρχαν επιθέσεις όχι μόνο κατά στρατιωτών, αλλά και εναντίον χωριών και απλών κατοίκων.

Εμείς βλέπαμε να αυξάνονται τα σημάδια της επιθετικότητας και να αυξάνεται ο οπλισμός των Αζέρων κοντά στα σύνορά μας.

Συνεχώς υπογραμμίζαμε στη Ρωσία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες [Ομάδα Μινσκ] ότι οι Αζέροι συγκεντρώνουν οπλισμό και στρατεύματα και αυξάνουν την επιθετικότητά τους.

Ομως τόσο οι διπλωμάτες όσο και τα διεθνή ΜΜΕ δεν άκουγαν αυτά που επισημαίναμε. Το Αζερμπαϊτζάν όλα αυτά τα χρόνια έχτισε τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει και πάλι τον πόλεμο.

Και δεν μιλάω μόνο για την αύξηση των εξοπλισμών και τον αντιαρμενικό αγώνα προπαγάνδας, αλλά και για τη συνεχή άρνηση του Μπακού να αποδεχτεί τις προτάσεις της διαπραγματευτικής Ομάδας Μινσκ.

Αυτή η επίθεση της 1ης προς 2α Απριλίου που έκαναν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν κατά του Αρτσάχ [Ναγκόρνο Καραμπάχ] δεν ήταν μόνο επίθεση εναντίον της χώρας μας, αλλά και εναντίον της ειρηνευτικής προσπάθειας της Ομάδας Μινσκ.

Αυτό που κάνει το Αζερμπαϊτζάν είναι μια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Γιατί όμως έκαναν αυτόν τον πόλεμο τώρα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση τόσο στο εσωτερικό του, όπου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όσο και στον διεθνή περίγυρό του. Ηταν ένας μονόδρομος γι’ αυτούς.

Επαιξε ρόλο η πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που προκάλεσε μεγάλη οικονομική κρίση στο Μπακού, έπαιξε ρόλο η αντιπαλότητα της Τουρκίας, στενής συμμάχου του Αζερμπαϊτζάν, με τη Ρωσία;

Εγώ δεν θα μπω στην ανάλυση των λόγων. Θα μείνω σε ένα σημαντικό ζήτημα.

Στον τρόπο διακυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν και στον ίδιο τον πρόεδρο, ο οποίος δεν βλέπει κανέναν άλλο τρόπο επίλυσης του προβλήματος -διπλωματία, συνομιλίες κ.λπ.- παρά μόνο με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Αν δεν πάρει αυτό που θέλει, θα ξαναρχίσει τον πόλεμο. Εχουν ευθύνη λοιπόν για τον πόλεμο που εξαπέλυσαν και όχι για τους λόγους που το έκαναν. Εμείς είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσουν τον δρόμο του πολέμου.

Ωστόσο, ενθαρρύνθηκαν και από τη στάση της Τουρκίας, ιδίως με τις δηλώσεις Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν από τον πόλεμο, ο οποίος είπε πως η Αγκυρα θα υποστηρίξει το Μπακού «μέχρι το τέλος» στο θέμα του Καραμπάχ και πως η περιοχή «θα επιστρέψει μια ημέρα στον νόμιμο ιδιοκτήτη της, το Αζερμπαϊτζάν».

Η φιλία και η συνεργασία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν δεν άρχισε χθες. Ηδη, από το 1988, πριν διαλυθεί η Σοβιετική Ενωση, η Αγκυρα ήταν στο πλευρό του Μπακού.

Χρόνια τώρα, η Τουρκία εξοπλίζει και εκπαιδεύει τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν με στόχο τον πόλεμο.

Στο παρελθόν η Ρωσία είχε συμπαρασταθεί ενεργά στην Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όμως στον τελευταίο πόλεμο δεν παρατηρήσαμε την ίδια στάση. Υπήρξαν κάποιες αποστάσεις, ενώ πρόσφατα η Μόσχα πούλησε και όπλα στο Μπακού.

Η Ρωσία είναι εδώ και αιώνες ηγεμονική δύναμη στην περιοχή του Καυκάσου και αυτό είναι, λόγω θέσης και μεγέθους, φυσιολογικό.

Φυσικά, μας απασχολεί και μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Ρωσία πουλάει όπλα στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά πουλάει και στην Αρμενία. Αυτό το πρόβλημα το έχουμε μεταφέρει πολλές φορές στη ρωσική πλευρά.

Ομως, όσο δεν επιλύεται το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο, όπλα θα πουλιούνται συνέχεια στην περιοχή από διάφορες χώρες.

Δεν πούλησαν όπλα στο Αζερμπαϊτζάν μόνο οι Ρώσοι, αλλά και το Ισραήλ και κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Τι είδους λύση θα μπορούσε να υπάρξει για το Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Η λύση θα είναι πιο εύκολη όσο οι λαοί της περιοχής προχωράνε προς τη Δημοκρατία και σέβονται οι κυβερνήσεις τη λαϊκή εντολή.

Εμείς πιστεύουμε στη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία και ο λαός του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) που έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση έχει πάρει τις αποφάσεις του αυτές με δημοκρατικό τρόπο, εδώ και χρόνια.

Δύο βουλευτές στην Αρμενία έχουν θέσει θέμα στο Κοινοβούλιο να αναγνωριστεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Ερεβάν ως ανεξάρτητη χώρα. Είναι αυτό μια μορφή πίεσης για να μην επαναληφθούν οι αζερικές επιθετικές κινήσεις κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν υπάρξει και πάλι επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν, αυτό θα είναι ταφόπλακα για την ειρηνευτική διαδικασία και τη διπλωματική επίλυση του θέματος από την Ομάδα Μινσκ.

Αυτό το πιστεύει και η τριάδα του Μινσκ, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αυτονόητο πως αν υπάρξει νέος πόλεμος, όχι μόνο η Αρμενία, αλλά και πολλές άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν ως ανεξάρτητη χώρα το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Ωστόσο, αυτή η τάση πολυδιάσπασης και δημιουργίας όλο και περισσότερων μικρών κρατικών οντοτήτων προβληματίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για να μην αναφερθώ και στα θέματα του Κοσόβου αλλά και της κατεχόμενης Κύπρου.

Είναι λάθος να παραλληλίζουμε άλλες περιπτώσεις, όπως το Κόσοβο ή η Κύπρος με το Καραμπάχ. Είναι διαφορετικές, μοναδικές περιπτώσεις με δικά τους χαρακτηριστικά.

Αυτοί που ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ομοιότητες είναι αυτοί που δεν επιζητούν την επίλυση. Τα προβλήματα λύνονται όχι με τα όπλα και την κατοχή, αλλά με τη δημοκρατική ελεύθερη έκφραση του ίδιου του λαού.

Θέλουμε λαούς και χώρες που θα εξουσιάζονται από τα όπλα των δυνατών ή θέλουμε χώρες με δημοκρατική έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, χώρες με ελευθερία και δικαίωμα αυτοδιάθεσης;

Οι δημοκρατικές χώρες πιστεύουν στον διάλογο και όχι στη δύναμη των όπλων.

Σας απασχολεί ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει αναβαθμιστεί στρατηγικά τα τελευταία χρόνια λόγω του πετρελαίου και των εξαγωγών φυσικού αερίου που κάνει στην Ευρώπη; Μήπως αυτό επηρεάζει ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, που έχουν εμπορικά και ενεργειακά συμφέροντα στο Μπακού;

Στα μουσεία μας έχουμε δείγματα της συνεργασίας και της αδελφοσύνης των λαών μας που ανάγονται σε χιλιάδες χρόνια...

Το πετρέλαιο κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα τελειώσει. Οι σχέσεις Αρμενίων και Ελλήνων είναι σχέσεις φιλίας αιώνων και δεν έχουν να κάνουν με εφήμερα πράγματα όπως το πετρέλαιο.

Αυτή είναι η απάντησή μου στο ερώτημά σας.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενική Γενοκτονία στο "Ένα Βιβλίο Ένα Ταξίδι"

  • Κατηγορία VIDEOS

Ο Ιωάννης Χασιώτης(Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.),
Ο Βαρτκές Κονταξιάν(Πρόεδρος Αρμενικής Κοινότητας Θεσ/νίκης) και τηλεφωνικά ο Πέτρος Παπαπολυβίου(Αναπλ. Καθηγητής Πανεπ. Κύπρου).
Τρίτη 10/05 στις 22:00 και Σάββατο 14/05 στις 14:00
στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: youtube.com

Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση του cd «Komitas» στον Ιανό

H Μικρή Άρκτος, η ECM και το Αρμενικό Πολιτιστικό-Μορφωτικό Σωματείο «Χαμασκαΐν» σας προσκαλούν στον ΙΑΝΟ, στις 17 Μαΐου 2016 στις 20:30, στην παρουσίαση του cd «Komitas» με το Gurdjieff Folk Instruments Ensemble, υπό τη διεύθυνση του Levon Eskenian.

Θα μιλήσουν οι:

  • Μαρία Ανδρουλάκη, μουσικολόγος-ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
  • Παρασκευάς Καρασούλος, στιχουργός-εκδότης-διευθυντής της Μικρής Άρκτου
  • Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού-Μορφωτικού Σωματείου «Χαμασκαΐν».

Είσοδος ελεύθερη. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00. Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO.

Αθήνα, ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αττική

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

«Ορμάει» για Μχιταριάν η Τσέλσι!

Ο Ενρίκ Μιχιταριάν βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη λίστα της Τσέλσι ειδικότερα από τη στιγμή που ο Αρμένιος δεν τα βρίσκει με τη Ντόρτμουντ για νέο συμβόλαιο.

Ήταν δεδομένο πως μετά την εξαιρετική σεζόν που διανύει, ο Ενρίκ Μιχιταριάν θα είχε πολλούς μνηστήρες που θα τον ήθελαν στην ομάδα τους. Ένας από αυτούς είναι και η Τσέλσι με τον Αντόνιο Κόντε να έχει εκφραστεί εδώ και καιρό με τα καλύτερα λόγια για τον Αρμένιο.

Ο ίδιος ο Μιχιταριάν φέρεται να κάνει τη ζωή πιο εύκολη για την Τσέλσι καθώς δεν φέρεται να έρχεται σε συμφωνία με τους ανθρώπους της Ντόρτμουντ για νέο συμβόλαιο με αποτέλεσμα οι «μπλε» να έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα πλέον στην περίπτωσή του.

Έτσι κι αλλιώς έχει βουίξει ο… τόπος πως ο Αρμένιος έχει βρει σπίτι στο Λονδίνο!

 

 

Πηγή: onsports.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι