Menu

Ψήφισμα στην αμερικανική Βουλή για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων

«Πονοκέφαλος» σε Άγκυρα και Λευκό Οίκο

 
Ψήφισμα (Νο 296) αναγνώρισης της Γενοκτονίας Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων εισάγεται προς κύρωση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Έλιοτ Ένγκελ (Δημοκρατικός -Nέα Yόρκη). Ο ίδιος μαζί με τον συμπρόεδρο της Αρμενικής Ομάδας Φρανκ Πάλλον (Δημοκρατικός - Νιου Τζέρσεϊ) και άλλα μέλη της Βουλής, έκαναν γνωστό πως το ψήφισμα που αφορά τη γενοκτονία των Αρμενίων , των Ασσυρίων και των Ελλήνων (H.Res.296) έρχεται ενώπιον του Σώματος για ψηφοφορία. «Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν είναι ικανοποιημένη από αυτά τα σχέδια, αλλά και πάλι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση της Τουρκίας» δήλωσε με νόημα ο Ένγκελ, δημιουργώντας νέους πονοκέφαλους στην Άγκυρα, αλλά και στον Λευκό Οίκο.

«Καλωσορίζουμε το ζήτημα στο Καπιτώλιο για να παρακάμψουμε το δικαίωμα αρνησικυρίας της Άγκυρας και να βάλουμε την Αμερική στη πλευρά της αναγνώρισης της Γενοκτονίας» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αράμ Χαμπαριάν, επισημαίνοντας πως : «Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν δεν θα λάβει σοβαρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ όσο η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να μην ασχολείται με την Αρμενική γενοκτονία» Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή συνεργάστηκε στενά με τους ηγέτες της Βουλής και της Γερουσίας για να εξασφαλίσει ψηφοφορία για τα ψηφίσματα H.Res.296 και το όμοιό του στη Γερουσία - S.Res.150 - από την εισαγωγή τους τον Απρίλιο του 2019.

Ο Χαμπαριάν ενημέρωσε τους Αρμένιους των ΗΠΑ για την κατάσταση της νομοθεσίας και τα επόμενα βήματα για την εξέταση του σχετικού ψηφίσματος, ενώ χιλιάδες επιστολές έχουν ήδη αποσταλεί στο Κογκρέσο μέσω της ηλεκτρονικής πύλης ANCA - anca.org/genocide.

Οι αντιπρόσωποι Άνταμ Σιφτ (Δημοκρατικοί -Καλιφόρνια) και ο Ελληνοαμερικανός Γκας Μπιλαράκης (Ρεμπουμπλικάνοι- Φλόριντα), πρωτεργάτες για το ψήφισμα, (H.Res.296) τόνισαν αυτό το έγκλημα υπονομεύει την ηθική εξουσία των Η.Π.Α. για να αντιμετωπίσει τις βιαιοπραγίες της Τουρκίας σήμερα.

Στην επιστολή τους της 18ης Οκτωβρίου προς τους συναδέλφους τους οι Σίφτ και Μπιλιράκης υποστήριξαν τα εξής: «Καθώς αντιμετωπίζουμε τις φρικαλεότητες που διαπράττονται σήμερα, αποδυναμώνει τη στάση μας και την ηθική μας σαφήνεια που το Κογκρέσο έχει για πάρα πολύ καιρό σιωπηλή έκφραση των γεγονότων του 1915 ως γενοκτονία. Καθώς οι τουρκικές βόμβες πέφτουν στις κουρδικές πόλεις, οι εξτρεμιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χάνουν τη ζωή τους- σίγουρα δεν χάνονται από τους Τούρκους ηγέτες- ενώ για δεκαετίες η εκστρατεία τους για άσκηση πίεσης και εκφοβισμού έχει κάνει σιωπήσει το Κογκρέσο για τα γεγονότα του 1915».

Οι Σίφτ και Μπιλαράκης κάλεσαν τους συναδέλφους τους στο Κογκρέσο να «προσχωρήσουν μαζί μας για να καταστήσουν σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι ποτέ συνένοχοι στην άρνηση γενοκτονίας και ότι θα φωνάξουμε τις θηριωδίες του σήμερα και εκείνων πριν από έναν αιώνα. να αντιμετωπίσουμε τις συνεχιζόμενες μαζικές φρικαλεότητες σε όλο τον κόσμο και όταν εργαζόμαστε πυρετωδώς για να αποκαταστήσουμε την ηρεμία και να τερματίσουμε τις μάχες στη Βόρεια Συρία. Η σιωπή του Κογκρέσου σχετικά με την Αρμενική Γενοκτονία πριν από έναν αιώνα υπονομεύει την ηθική μας στάση».

Το ψήφισμα για την γενοκτονία των Αρμενίων (H.Res.296), που εισήχθη τον Απρίλιο του 2019, είναι ένα μέτρο το οποίο κλειδώνει σε μόνιμη αναγνώριση και μνήμη της Γενοκτονίας , και προωθεί τη δημόσια εκπαίδευση εγκληματικότητα ως μέσο πρόληψης της γενοκτονίας.

Οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικοί-New Jersey) και Τεντ Κρούζ (Ρεμπουμπλικάνοι-Tέξας) έχουν προωθήσει την έκδοση της αντίστοιχου ψηφίσματος της Γερουσίας (S.Res.150).
 
 
 
 
Πηγή: protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι