Menu

Πιέζουν για χωρίς όρους κύρωση της Αρμενο-Τουρκικής συμφωνίας

Ουάσιγκτον και Μόσχα πιέζουν Τουρκία και Αρμενία (ιδίως τη δεύτερη...) να κυρώσουν χωρίς όρους στα κοινοβούλιά τους τη συμφωνία της Ζυρίχης, της 10ης Οκτωβρίου, αποκαθιστώντας πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις.«Αγκάθι» το Ναγκόρνο -Καραμπάχ.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Ομπάμα προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι αν η τουρκική Βουλή δεν έχει κυρώσει τη συμφωνία έως τις 24 Απριλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να μπλοκάρει την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από το Κογκρέσο. Παράλληλα, το ρωσικό ΥΠΕΞ βιάστηκε χτες να προκαταλάβει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μέσα το 2010.

Αν αυτό συμβεί, θα έχει φύγει το βασικό εμπόδιο για την κύρωση της αρμενοτουρκικής συμφωνίας από την τουρκική Βουλή και θα μείνουν μόνο οι διαμαρτυρίες της αρμενικής αντιπολίτευσης για την «απεμπόληση» της Γενοκτονίας.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, τότε τον επόμενο χρόνο περιμένουμε μια γρήγορη τελική συμφωνία για τις βασικές αρχές, που θα καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία», τόνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αντρέι Νεστερένκο. Η Ρωσία είναι ένας από τους τρεις κύριους μεσολαβητές του ΟΑΣΕ για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ.

Ο Ερντογάν επισήμανε στον Ομπάμα πως η τουρκική Βουλή δεν μπορεί να κυρώσει τη συμφωνία της Ζυρίχης, χωρίς προηγούμενη λύση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η αντιπολίτευση και η τουρκική κοινή γνώμη δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από την αποχώρηση των αρμενικών στρατευμάτων, που κατέλαβαν τον θύλακα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν το 1992.

Ωστόσο, ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν κάλεσε την Τουρκία να μη βάζει κι άλλα ζητήματα στο τραπέζι. Και ιδίως να μην επιμένει στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, «διαφορετικά η Αρμενία θα ακυρώσει τη συμφωνία της Ζυρίχης». Οι απειλές του είναι μάλλον για εσωτερική κατανάλωση, δεδομένου ότι δέχεται αρκετά πυρά για την υποχωρητικότητά του στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Αγκυρα.

Πρόοδο στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ βλέπει η Ρωσία Η Ρωσία δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία οδεύουν προς μία ιστορική συμφωνία που θα δώσει του χρόνου τέλος στη διαμάχη τους για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Δεκαπέντε χρόνια διαπραγματεύσεων δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία ειρήνευσης για τον αρμενικό θύλακα που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και τελεί υπό τον έλεγχο της Αρμενίας.

Εκτός από τη Ρωσία και οι μεσολαβητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσαν ότι υπήρξε τον προηγούμενο μήνα πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ του αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίιεφ και του αρμένιου ομόλογού του Σερζ Σαρκισιάν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Νεστερένκο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αν συνεχιστούν οι συνομιλίες με αυτόν τον ρυθμό είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε μία συμφωνία ειρήνευσης.

«Αν ο θετικός ρυθμός που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο, τότε μπορούμε να περιμένουμε μία γρήγορη τελική συμφωνία για τις βασικές αρχές της επίλυσης (της διαμάχης) και την κατάληξη σε μία συμφωνία ειρήνευσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι