Menu

Θέατρο και σινεμά έχασαν τον Αρτο Απαρτιάν

Ο Αρτο Απαρτιάν, ο καλός και χαμηλών τόνων ηθοποιός, έφυγε χθες το πρωί αθόρυβα από τη ζωή στα 54 του χρόνια, από πνευμονικό οίδημα και έφραγμα.

Από την «Επιστροφή» του Βασίλη Δούβλη, που του χάρισε βραβείο 
της FIPRESCI στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

 

Υπηρέτησε με πάθος το θέατρο, απ' όπου ξεκίνησε, αλλά και τον κινηματογράφο, πάντοτε διακριτικά. Προτιμούσε να «μιλάει» μέσα από τους ρόλους του, που ήταν άλλωστε αναρίθμητοι.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο αρμενικής καταγωγής ηθοποιός αποφοίτησε το 1984 από τη δραματική σχολή Πέλου Κατσέλη και μπήκε με φόρα και συνέπεια στον χώρο του θεάτρου. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε κοντά στον Βολανάκη, όπου έπαιξε το 1984 στον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ. Το ρεπερτόριό του ήταν πλούσιο: Αγγελιοφόρος στις «Βάκχες» σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου, Τειρεσίας στον «Οιδίποδα Τύραννο» που είχε σκηνοθετήσει ο Ρόμπερτ Στούρουα, Αρόνοφ στο «Οικόπεδα με θέα»» του Ντέιβιντ Μάμετ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, Τειρασίας στην «Αντιγόνη» του Γιώργου Κιμούλη κ.ά.

Είχε παίξει και στο σινεμά, κυρίως δευτεραγωνιστικούς ρόλους: «Ομηρος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Θα το μετανιώσεις» της Κατερίνας Ευγγελάκου, «Οι απόντες» του Νίκου Γραμματικού, «Μικρό έγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου, «Σημάδια της νύχτας» του Πάνου Κοκκινόπουλου, «Πέτρινα χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη. Από τις τελευταίες του εμφανίσεις ήταν στα «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά και «Guilt» του Βασίλη Μαζωμένου.

Η ταινία «Επιστροφή» του Βασίλη Δούβλη, όπου υποδύθηκε έναν πρώην μετανάστη από τη Γερμανία, παντρεμένο με μια νεότερή του γυναίκα (Μαρία Σκουλά), που ερωτεύεται Αλβανό λαθρομετανάστη, του χάρισε το Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2007.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 6 μ.μ. στο νεκροταφείο Βύρωνα. Θα προηγηθεί στις 5 μ.μ. η νεκρώσιμος ακολουθία στην αρμένικη εκκλησία του Νέου Κόσμου Άγιος Ιωάννης.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι