Menu

Κατασκήνωση Αρμενίων Προσκόπων Ελλάδος

Ζουν ανάμεσα μας. Είναι κι αυτοί πρόσκοποι. Ποιες είναι όμως οι ιδιαιτερότητες, οι ομοιότητες και οι διαφορές στην κατασκήνωση των Αρμενίων Προσκόπων Ελλάδος;

Τρεις σημαίες σε έναν ιστό. Η ώρα 10 το πρωί. Έπαρση σημαίας των Αρμενίων Προσκόπων Ελλάδος. Πενήντα άτομα στέκονται προσοχή και τραγουδούν τον ελληνικό και τον αρμένικο ύμνο και στην συνέχεια το ύμνο του αρμένικου προσκοπισμού.

Οι Αρμένιοι πρόσκοποι ζουν μαζί μας. Λίγες μέρες περάσανε από την 7ήμερη κατασκήνωση τους που πραγματοποιήθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στην Άγια Μαρίνα Νέας Μάκρης.
Φορούν σχεδόν την ίδια στολή και τα σήμα του ελληνικού προσκοπισμού στον λαιμό τους, όμως, φέρουν το μαντήλι με τα χρώματα της αρμένικης σημαίας (κόκκινο, μπλε, πορτοκαλί), χαρακτηριστικό που με την πρώτη ματιά φανερώνει την ιδιαιτερότητα και την ταυτότητα τους.

Προσκοπισμός. Παράδοση. Μα πρωταρχικά εθελοντισμός.

Οι αρχές του προσκοπισμού εμπνέονται από μια παγκόσμια φιλοσοφία από τις αρχές του 20ου αιώνα όταν ο Άγγλος αξιωματικός Λόρδος Ρόμπερτ Μπέιντεν-Πάουελ χάραξε τις κατευθυντήριες γραμμές του προσκοπισμού.

Το γενικότερο και βασικότερο πνεύμα της προσκοπικής κατασκήνωσης είναι η επαφή με την φύση και οι πρακτικές της επιβίωσης μέσα σε αυτή, με ένα πολυδιάστατο πνεύμα σεβασμού για τον άλλο, πολυπραγμοσύνης και ανθρωπισμού.

Ένας από αυτούς τους βασικότερους πυλώνες της οργανωμένης αρμενικής παροικίας Ελλάδος είναι ο αρμένικος προσκοπισμός ο οποίο λειτουργεί 87 χρόνια και σήμερα συγκεντρώνει γύρω στα 200 άτομα ηλικίας 4 έως 40 ετών.
Οι βασικές αρχές του προσκοπισμού είναι κοινές. Στον αρμένικο προσκοπισμό όμως, που υπάρχει σε πάνω από 30 χώρες της αρμένικης διασποράς το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο και με εθνικά και πατριωτικά θέματα.

«Χάνκιστ» που σημαίνει «ανάπαυση» και «μπαντράστ» που σημαίνει «προσοχή» είναι οι δυο λέξεις που ακούγονται συχνά στην κατασκήνωση όπου μιλούν αρμένικα.
Σε αυτή την κατασκήνωση τα θέματα των ομάδων κυμάνθηκαν γύρω από την αρμένικη ιστορία, την παγκόσμια γεωγραφία, την στοματική υγιεινή, το τάε κβο ντο και τις κατασκευές. Στις μικρότερες ηλικίες δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις πρακτικές καθαριότητας και γενικότερα στην κοινωνική συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδος, οι κατασκηνωτές δημιούργησαν την δική τους «εφημερίδα τοίχου» όπου περιγράφονταν οι δραστηριότητες της κάθε μέρας.

Την τελευταία μέρα της κατασκήνωσης τα παιδιά παρουσίασαν γιορτή με καλεσμένους γονείς και συλλόγους της παροικίας.

«Μας ενδιαφέρει η ποιότητα όσων μαθαίνουν τα παιδιά. Στόχος μας είναι να διαπαιδαγωγήσουμε ολοκληρωμένους πολίτες που θα σέβονται τη χώρα στην οποία ζουν και θα προωθούν εθνικές διεκδικήσεις» λέει ο 24χρονος βαθμοφόρος Κρικόρ.

Αργότερα κουβεντιάζοντας με την Βαρτ αντιλαμβάνομαι πως ο σκοπός του αρμένικου προσκοπισμού περικλείεται μέσα στο συμβολισμό δύο λέξεων «Παρτσρατσίρ, Παρτσρατσούρ» που μεταφράζεται ως «Ανυψώσου και Ανύψωσε».

Η Βαρτ, 23 ετών, βαθμοφόρος τα τελευταία 6 χρόνια τονίζει πως «δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να μεταδίδεις τις γνώσεις σου στα παιδιά και να βλέπεις πως αυτά ανταποκρίνονται. Το πιο γλυκό όμως είναι ο τρόπος που λένε ευχαριστώ, με μια τεράστια αγκαλιά».

Από την κατασκήνωση δεν έλειψαν και οι επαφές με τους Έλληνες προσκόπους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Η κοινή «προσκοπική πυρά» που διοργανώθηκε ένα βράδυ επιβεβαιώνει πως πέρα από τις εθνικότητες όλοι μαζί ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια του προσκοπισμού.

«Στέλνω το παιδί μου στην κατασκήνωση γιατί έχω πάει κι εγώ σε πολλές και ξέρω πόσο υπεύθυνα γίνονται τα παιδιά και πόσο ώριμα επιστρέφουν από ‘κει» λέει μια μητέρα της οποίας η κόρη συμμετέχει στον αρμένικο προσκοπισμό εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Αντίστοιχα η Μαρία όντας Ελληνίδα παντρεμένη με Αρμένιο παροτρύνει την συμμετοχή της 10χρονης κόρης της και η ίδια συμβάλλει με την βοήθεια της στα θέματα της διατροφής και μαγειρικής των κατασκηνωτών προσκόπων.
Οι Αρμένιοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους στα σχολεία, τους συλλόγους και διαμέσου του προσκοπισμού που έχει ως απώτερο στόχο την διαπαιδαγώγηση του πνεύματος και της ψυχής.

Το πνεύμα του παγκόσμιου προσκοπισμού εκφράζεται από τους στίχους του προσκοπικού τραγουδιού «Ο κρίκος» που τραγουδιέται σε κύκλο χέρι-χέρι και εξηγεί πως ο προσκοπισμός «Ειν’ ένας κρίκος γερός δυνατός, όπως ο κύκλος απόψε αυτός, που μας ενώνει σε μία ζωή και έχει το νόμο πνοή...»

Πηγή: ΜediaSoup

Διαβάστε περισσότερα...

«Μάγισσες» στο Προαύλιο του Μπάντμιντον

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, οι «Μάγισσες» που εντυπωσίασαν τα δύο προηγούμενα χρόνια «Στο Τρένο Στο Ρουφ», παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου στο Προαύλιο του Μπάντμιντον.

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, οι «Μάγισσες» που εντυπωσίασαν τα δύο προηγούμενα χρόνια «Στο Τρένο Στο Ρουφ», παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου στο Προαύλιο του Μπάντμιντον.

Η μουσική παράσταση κοινωνεί την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της βαλκανικής πολυφωνίας, το σπαραγμό των πορτογαλέζικων fados και τη δωρικότητα των μπλουζ της Αμερικής και του ρεμπέτικου. Οι αυθεντικές και εκρηκτικές ερμηνείες των δυο μουσικών-performers συνοδεύονται από εικαστικά τοπία σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μήτρου.

Tο ρεπερτόριό τους αποτελείται από τραγούδια ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, πορτογαλέζικο fado, ισπανόφωνα, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, αρμένικα, σεφαραδείτικα, πομάκικα και βουλγάρικα.

Πηγή: Imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι