Menu

Συλλογή Καλφαγιάν: Τα ίχνη της ζωής

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη συλλογή αρμενικής τέχνης της οικογένειας Καλφαγιάν. Η μακραίωνη συνύπαρξη Ελλήνων και Αρμενίων στη Μικρά Ασία και η κοινή ιστορία των δύο λαών είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οδήγησαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής.
Η συλλογή, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, εστιάζει στην αρμένικη τέχνη από τα τέλη του 16ου μέχρι τον 19ο αιώνα και αποτελείται από αντικείμενα εξαιρετικής σημασίας τόσο λόγω της σπανιότητάς τους όσο και της ιστορικής περιόδου στην οποία ανήκουν.
Το όνομα Καλφαγιάν μέχρι πρόσφατα παρέπεμπε ευθέως στον κόσμο των εικαστικών, χάρη στις δυο γκαλερί που διατηρεί η αρμενικής καταγωγής οικογένεια, στην Θεσσαλονίκη αρχικά και τα τελευταία χρόνια και στην Αθήνα. Εδώ και λίγες μέρες όμως, το όνομα Καλφαγιάν συνδέεται πλέον με μια σημαντική συλλογή που απαρτίζεται από σπάνια αντικείμενα της αρμενικής τέχνης και εκτίθεται, έως τις 17 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η διεθνής σχεδόν παρουσία των Αρμενίων ως εμπόρων ήδη από τον 17ο αιώνα, επηρέασε και τις πολιτιστικές τους προτιμήσεις οι οποίες είναι εμφανείς στα αντικείμενα της συλλογής. Τα ιστορικά όμως γεγονότα του 19ου και του 20ου αιώνα τα οποία οδήγησαν στην καταστροφή και τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό του Αρμενικού λαού από τα πατρογονικά του εδάφη, σήμαιναν ταυτόχρονα και τον διασκορπισμό των κινητών του μνημείων. Γι αυτό και η διάσωση και η συλλογή αυτών των διασκορπισμένων μνημείων υπήρξε πρωταρχικός σκοπός της οικογένειας Καλφαγιάν. 


Η παρουσία της οποίας, στην Θεσσαλονίκη χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα με γενέθλια καταγωγή την Καππαδοκία. Η συλλογή ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 70 όταν νεότερα μέλη της οικογένειας άρχισαν να συλλέγουν πιο συστηματικά αρμενικά αντικείμενα, δημιουργώντας έτσι μια παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η πλήρης συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα τόσο εκκλησιαστικά όσο και κοσμικά.

Τα αντικείμενα αυτά είτε κατασκευάστηκαν από Αρμένιους καλλιτέχνες και τεχνίτες είτε ανήκαν σε Αρμενίους όπως μαρτυρείται από τις επιγραφές τους. Πολλά από τα εκθέματα, σπάνια αντικείμενα ύψιστης καλλιτεχνικής σπουδαιότητας αλλά και απλά αντικείμενα, αποτελούν δωρεές σε εκκλησίες. 

Η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χειρόγραφα, υφάσματα, εξαιρετικά πορσελάνινα αντικείμενα από την Κίνα, κεραμικά Κιουτάχειας, διακοσμητικά καθώς και σπάνια εκκλησιαστικά και κοσμικά αντικείμενα μέσα από τα οποία αποκαλύπτονται ποίκιλλες πτυχές της αρμενικής ιστορίας. Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού εκτίθεται μέρος της συλλογής Καλφαγιάν και συνοδεύεται από κατάλογο.

Πηγή: Capital.gr


Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι