Menu

Αποζημιώσεις για τη Γενοκτονία

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Δύο Αμερικανο-αρμένιοι δικηγόροι με αγωγή σε αμερικανικά δικαστήρια διεκδικούν δισεκατομμύρια δολάρια για τις παράνομα κατασχεμένες περιουσίες των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1915.

Αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων από το τουρκικό κράτος και από δύο μεγάλες τουρκικές τράπεζες ζητούν με αγωγή που κατέθεσαν σε αμερικανικά δικαστήρια δύο Αμερικανο-αρμένιοι δικηγόροι, για τις παράνομα κατασχεμένες περιουσίες των θυμάτων της Γενοκτονίας του 1915!

Η αγωγή των δικηγόρων Γκαρμπίς Νταβουγιάν (Λος Αντζελες) και Χραΐρ Τουραμπιάν (Ν. Υόρκη) κοινοποιήθηκε στο τουρκικό προξενείο του Λος Αντζελες και σύμφωνα με αμερικανικές δικαστικές πηγές η εκδίκασή της αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια. Στρέφεται κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και της γνωστής μας τράπεζας Ζιραάτ, η οποία ακούστηκε ότι ενδιαφέρθηκε για εξαγορά της Αγροτικής.

Για λογαριασμό των απογόνων των 1,5 εκατ. θυμάτων της Γενοκτονίας, οι δικηγόροι ζητούν αποζημίωση για τη γη, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα θρησκευτικά και πολιτιστικά κειμήλια του αρμενικού λαού, που κατέσχεσε το τουρκικό κράτος τον τελευταίο αιώνα. Βάσει νομικών δεσμεύσεων, όφειλε να τα αποδώσει στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους το 1918, μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», δεν υπήρξε σχόλιο από τις τουρκικές προξενικές Αρχές ούτε από τις δύο εναγόμενες τράπεζες. Οι δύο δικηγόροι εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη στην Τουρκία αποδεικτικά έγγραφα των αρμενικών περιουσιών και καλούν το τουρκικό κράτος να αποδώσει λογαριασμό για την αξία τους, που αποτιμάται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη νομική πρωτοβουλία κατά του τουρκικού κράτους από το αρμενικό λόμπι των ΗΠΑ, το οποίο εδώ και χρόνια δίνει μάχη για την πλήρη αναγνώριση της Γενοκτονίας από τον Λευκό Οίκο. Τα ευνοϊκά ψηφίσματα του Κογκρέσου προσκρούουν στη φιλοτουρκική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ και πρόσφατα η Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε «διακριτικά» το Μνημείο Γενοκτονίας στο Ερεβάν, χωρίς να υπογράψει στο βιβλίο επισκεπτών. Το 2000 η Βουλή της Καλιφόρνιας άνοιξε τον δρόμο στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από ασφαλιστικές εταιρείες, επιτρέποντας σε απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας να εισπράξουν συνολικά 40 εκατ. δολάρια από τη New York Life Insurance και τη γαλλική ΑΧΑ. Από παρόμοιες αποφάσεις επωφελήθηκαν και απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων στις ΗΠΑ.

 

Ανεπιθύμητος στην Αγκυρα
Να γυρίσει ταινία στην Τουρκία σκέφτεται ο Εγκογιάν

Να γυρίσει ταινία στην Τουρκία σκέφτεται ο διάσημος Καναδο-αρμένιος σκηνοθέτης Ατόμ Εγκογιάν, παρότι είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο από το 2002 λόγω της ταινίας «Αραράτ».

«Πρέπει να συνομιλήσουμε απευθείας για τα γεγονότα του 1915. Μια κοινή παραγωγή με Τούρκους σκηνοθέτες θα ήταν ένα καλό βήμα διαλόγου», δήλωσε στη «Χουριέτ» ο Εγκογιάν, αποκαλύπτοντας ότι θα ήθελε να μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα «Χιόνι», του νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ. Ο Εγκογιάν τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των αρμενο-τουρκικών συνόρων (όπως προβλέπει το «παγωμένο» Πρωτόκολλο της Ζυρίχης), ενώ εκμυστηρεύθηκε ότι ονειρεύεται να επισκεφθεί το χωριό των προγόνων του στην επαρχία της Μαλάτια.

Πρόσθεσε ακόμη ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη νέα γενιά Τούρκων κινηματογραφιστών, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης του έθεσαν ως όρο να μην προφέρει τη λέξη «Γενοκτονία». «Φυσικά, δεν μπορούσα να υποσχεθώ κάτι τέτοιο, γι’ αυτό απέρριψα την πρόσκλησή τους», είπε.

Πηγή: Ethnos.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι