Menu

Το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο επίκεντρο της επίσκεψης Κλίντον στο Αζερμπαϊτζάν

Για τη διαμεσολάβηση στην επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πιέζει τις ΗΠΑ το Αζερμπαϊτζάν κατά την  επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη χώρα του Καυκάσου την Κυριακή.

Το Αζερμπαϊτζάν φοβάται ότι η Ουάσιγκτον παίρνει το μέρος της Αρμενίας στη διαμάχη και έχει απειλήσει ότι θα «επανεξετάσει» τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη Κλίντον γίνεται ενώ δεν έχει περάσει ένας μήνας από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στη χώρα.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον είναι προσηλωμένη στη διατήρηση καλών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν. «Τα ζητήματα που θέτετε είναι σημαντικά και για εμάς» ανέφερε, απαντώντας στον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγεφ, ο οποίος ζήτησε άμεση λύση για το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

To Nαγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκε τη δεκαετία του '90 από το Αζερμπαϊτζάν και διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στον αποκομμένο θύλακα εντός της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν την εξουσία ασκούν οι εθνικά Αρμένιοι κάτοικοί του, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια κάθε απόπειρα επίλυσης της διαμάχης έχει αποτύχει.

Το Αζερμπαϊτζάν, σημειώνει το Reuters, είναι πετρελαιοπαραγωγική χώρα και σημείο διέλευσης για τις διαδρομές ενεργειακών πόρων μέσω της Κασπίας, παρακάμπτοντας τη Ρωσία στο βορρά και το Ιράν στο νότο.

Πηγή: Το Βήμα
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι