Menu

Βόλτα με ποδήλατα

Την Κυριακή 10 Απριλίου στις 11:00 πμ όσοι αγαπάμε το ποδήλατο θα συγκεντρωθούμε στο Village Ρέντη για να βολτάρουμε.Με αφορμή την 96η επέτειο από την Γενοκτονία των Αρμενίων,όσοι έχουν ας φοράνε ένα σχετικό T-shirt.Με αυτό τον τρόπο θα περάσουμε μαζί μερικές ώρες,και θα υπενθυμίσουμε σε όσους μας βλέπουν ότι οι μνήμες παραμένουν νωπές,σχεδόν έναν αιώνα μετά από το αποτρόπαιο έγκλημα της Τουρκίας κατά του Αρμενικού λαού.Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε θα είναι μικρή και θα αποφασιστεί επί τόπου.Όσοι λοιπόν θέλετε και μπορείτε να συμμετάσχετε,το ραντεβού μας θα είναι στη οδό Παρνασσού(παράπλευρη της Θηβών) έξω από το Super Bowl απέναντι ακριβώς από το Village Ρέντη.
11:00 πμ - 15:00 μμ
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6944299772 Σιμόν Ασιπιάν
Διαβάστε περισσότερα...

Γιαγιά σκράπερ, έκοψε το ίντερνετ σε ολόκληρη την Αρμενία!

Μια 75χρονη γυναίκα από την Γεωργία καθώς έσκαβε το έδαφος για να βρει και να πουλήσει άχρηστα σίδερα, έπεσε καταλάθος σε δίκτυο οπτικών ινών και κατάφερε να κόψει το ίντερνετ σε όλη τη γειτονική Αρμενία! Η ζημιά επηρέασε επίσης και μεγάλα τμήματα της Γεωργίας καθώς και του Αζερμπαϊτζάν.

Η Γεωργία παρέχει το 90% του ίντερνετ στην Αρμενία και έτσι το ατύχημα της 75χρονης είχε καταστροφικές συνέπειες. Για 5 ώρες νέκρωσαν όλα τα Αρμένικα δίκτυα και πάνω από 3 εκατομμύρια χρήστες έμειναν με ένα ποντίκι στο χέρι. Πολλές υπηρεσίες στη χώρα νέκρωσαν και στην τηλεόραση προβλήθηκαν εικόνες με ρεπόρτερ να τα χάνουν, μιας και νέκρωσε η επικοινωνία

Η άτυχη γιαγιά, μπορεί να αφέθηκε προσωρινά ελεύθερη λόγω ηλικίας, όμως αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για φθορά ξένης περιουσίας και σε περίπτωση που καταδικαστεί η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης. Το όνομα και λοιπά στοιχεία της δεν έγιναν γνωστά.

Το «επάγγελμα» των σκράπερς, περισσότερο γνωστόι σε μας ως «παλιατζήδες», αυτοί δηλαδή που μαζεύουν άχρηστα σίδερα και τα μεταπωλούν, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις φτωχές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στο Καζακστάν μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν ακόμα και ανιχνευτές μετάλλων προκειμένου να ανακαλύψουν κρυμμένα καλώδια που υπάρχουν σε αφθονία, σε περιοχές στις οποίες γίνονταν συστηματικά, πυρηνικές δοκιμές.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Εκκλησία Αγίου Στεφάνου στη Λάρνακα Αναφορά στην ιστορία των Αρμενίων της Κύπρου

Με τον Αλέξ.-Μιχαήλ Χατζηλύρα

Η ΠΡΩΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Τελέστηκε το Μάιο του 1914

Στο κέντρο της Λάρνακας, στην οδό Αρμενικής Εκκλησίας, λίγα μόλις μέτρα από το παραλιακό μέτωπο της πόλης, βρίσκεται μια μικρή και γραφική αρμενική εκκλησία. Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα τραγικά γεγονότα της Σφαγής των Αδάνων (1909), μάλιστα δε, αποτελεί το πρώτο μνημείο σε ολόκληρη την Αρμενική Διασπορά εις μνήμην των μαρτύρων των σφαγών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η αναμνηστική επιγραφή πάνω από την είσοδο πλαισιώνεται από πάνω με τη μορφή και το όνομα του Πατριάρχη Χάικ και από κάτω με τα σύμβολα και τις συντμήσεις των τεσσάρων Ευαγγελιστών (Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς, Ιωάννης). Στη μέση βρίσκεται η αρμενική επιγραφή «Εις μνήμην των μαρτύρων της Κιλικίας, 1 Απριλίου 1909» και στο κέντρο της εικόνα του τελευταίου Βασιλιά της Κιλικίας, Λέοντα Ε’. Πιο πάνω βρίσκεται φεγγίτης, με μια μορφή αγγέλου ως επιστέγασμα.

Αμέσως μετά τη Σφαγή των Αδάνων, κατέφθασαν στη Λάρνακα περίπου 2.000 Αρμένιοι πρόσφυγες, ενώ ένα μήνα μετά το Κιλικιακό πέλαγος ξέβραζε πτώματα σφαγιασθέντων Αρμενίων στις ακτές της Κερύνειας (Λάπηθος, Άγιος Επίκτητος, Άγιος Αμβρόσιος), και στη χερσόνησο της Καρπασίας. Οι περισσότεροι Αδανίτες πρόσφυγες έμειναν προσωρινά και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Κιλικία. Για τις λατρευτικές τους ανάγκες έκτισαν πρόχειρα ένα μικρό παρεκκλήσι, οι εργασίες του οποίου όμως έμειναν ανολοκλήρωτες λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, αφού οι διώξεις και οι σφαγές στην ιστορική Αρμενία δεν επέτρεπαν τη διενέργεια εράνων για τη συμπλήρωση της εκκλησίας.

Στις 24/10/1912, ο Αρμένιος Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Χοβαννές Αρσιαρουνί έδωσε άδεια για τη διενέργεια εράνου με σκοπό τη συμπλήρωση των εργασιών της εκκλησίας. Στην πρώτη σελίδα του τετραδίου που παραχώρησε, αναγράφεται ότι αυτό παραχωρήθηκε στον εφέντη Χακόπ Χοβσεπιάν, καλώντας το «ευγενές και φιλακόλουθο ποίμνιο να συνεισφέρει με χαρά με σκοπό τη βοήθεια στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, το οποίο θα ευχαριστεί και τον Παντοδύναμο». Ο Καθολικός (Πατριάρχης) του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Σαχάκ Β’ και ο Μητροπολίτης Αδάνων Επίσκοπος Γεγισέ Καρογιάν κατέγραψαν τις εισφορές στον έρανο.

Η εκκλησία ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου 1913 και ανεγέρθηκε με τη συμβολή του αρμένικου λαού της Κιλικίας και της εν Κύπρω διαμένουσας αρμενικής κοινότητας. Μάλιστα δε, οι συνεισφορές δεν προήλθαν μόνο από τους Αρμενοκύπριους, αλλά και από Αρμένιους της Κιλικίας, του Ανταπαζάρ (πόλη στη βορειοδυτική Τουρκία) και της Αιγύπτου. Από μια φωτογραφία του 1926, βλέπουμε ότι αρχικά υπήρχε και ένας μικρός οκταγωνικός τρούλλος, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1930 αφαιρέθηκε.

Αντίγραφο εκκλησίας που κάηκε από τους Τούρκους

Η εκκλησία αφιερώθηκε στον Άγιο Στέφανο, προστάτη-Άγιο των Αδάνων, αποτελεί δε μικρότερο αντίγραφο της εκκλησίας της πόλης, που κάηκε από τον όχλο των Τούρκων. Η πρώτη Θεία Λειτουργία τελέστηκε το Μάιο του 1914, χοροστατούντος του Ανώτερου Αρχιμανδρίτη Σεροβπέ Σαμβελιάν από την Ιερουσαλήμ. Ο καθαγιασμός της εκκλησίας έγινε στις 30 Ιουνίου 1918 από τον Αρχιεπίσκοπο Τανιέλ Χακοπιάν, ο οποίος υπήρξε ο πνευματικός ποιμένας της Αρμενικής Λεγεώνας, που μεταξύ Δεκεμβρίου 1916 και Μαΐου 1918 εκπαιδεύθηκε στο χωριό Μοναρκά της Καρπασίας.

Από το εσωτερικό της εκκλησίας, αξίζει να αναφέρουμε την ξυλόγλυπτη Αγία Τράπεζα, η οποία ήλθε από τα Άδανα, όπως και την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, η οποία είναι δωρεά του Μητροπολίτη Νικομήδειας, Στεπανός Χοβακιμιάν, με την αφιέρωση: «Εις μνήμην της ψυχής των γονέων του Σεβασμιότατου Νερσές Βαρζαμπετιάν, φιλόπατρη Πατριάρχη Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης, το σωτήριο έτος κυρίου 1913, 25 Αυγούστου».

Η εκκλησία ανακαινίστηκε εσωτερικά μεταξύ 1956-1957, υπό την επίβλεψη του Ζιράιρ Αζιριάν. Οι εσωτερικοί τοίχοι ενισχύθηκαν με κυπριακό μωσαϊκό και κτίστηκε το σημερινό βαφτιστήρι. Το 1998 έγινε γενική ανακαίνιση της εκκλησίας υπό την επίβλεψη του Τζον Γκεβεριάν και δωρήθηκαν οι δύο σταυροί της στέγης. Οι εξωτερικοί τοίχοι ενισχύθηκαν με μάρμαρο και η στέγη ανακατασκευάστηκε. Από το 1974, λειτουργείται κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα, εναλλάξ με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Λεμεσό. Η εκκλησία εορτάζει την τελευταία εβδομάδα του Δεκέμβρη.

* Εκπρόσωπος Τύπου του Εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν.

 

Πηγή: sigmalive.com

 

Διαβάστε περισσότερα...

'Εκκληση για Αιμοδοσία



Ο ΑΚΣ, διοργανώνει αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την Κυριακή 10 Απριλίου 2011, από τις 10.30πμ ως τις 13.30μμ, στη λέσχη Νέου Κόσμου.
Την αιμοληψία θα διεξάγει συνεργείο του ΙΚΑ.
Όσοι είναι άνω των 18 ετών μπορούν να δωρίσουν αίμα.
Με αυτή την ευκαιρία, σας καλούμε να συνεισφέρετε στην επιτυχία της εκστρατείας δωρεάς αίματος που αποτελεί ανθρωπιστικό έργο και αφορά όλους μας ανεξαιρέτως.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Հրավէր Սեմինարի-Πρόσκλησης Συμμετοχής σε Σεμινάριο

ՀԿԽի Շրջանային Վարչութիւնը
կը կազմակերպէ սեմինար մը, «Զաւարեան» կեդրոնի
«Զաքարեան-Սարաճեան» սրահներէն ներս։

Կազմակերպչական եւ ժողովավարական նիւթերու նուիրուած այս սեմինարը պիտի վարէ Պէյրութէն յատկապէս հրաւիրուած ընկերուհի Թամար Տէր Պետրոսեան։
...Կը հրաւիրենք մեր երիտասարդ-երիտասարդուհիները,
ինչպէս նաեւ միութենական աշխատանքներու մէջ եղող
եւ կազմակերպչական գիտելիքներով հետաքրքրուող անձերը
մասնակցելու այս սեմինարին, եւ օգտուելու այս նիւթին
լաւատեղեակ միութենականի մը փորձառութենէն եւ գիտելիքներէն։

Հայ Կապոյտ Խաչի գրասենեակի հեռաձայնի թիւն է 210-9574973

Կիրակի, Ապրիլ 10 - 11:00 առավոտյան - 14.00

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΣ, διοργανώνει μονοήμερο σεμινάριο στη λέσχη Ζαβαριάν στην Κοκκινιά.

Η θεματολογία του σεμιναρίου θα αφορά οργανωτικά ζητήματα καθώς και τους κανόνες διεξαγωγής συνεδριάσεων. Εισηγήτρια θα είναι η Ταμάρ Ντερ Μπεντροσιάν που προσκλήθηκε από το Λίβανο ειδικά γι'αυτό το σεμινάριο.
Προσκαλούμε τους νέους και τις νέες καθώς και τους συμπατριώτες μας που δραστηριοποιούνται στους συλλόγους της κοινότητας κι ενδιαφέρονται για οργανωτικά θέματα να συμμετέχουν και να ωφεληθούν από την πολύχρονη εμπειρία και τις γνώσεις της εισηγήτριας.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο γραφείο του ΑΚΣ, 210-9574973

Κυριακή, 10η Απριλίου · 11:00 π.μ. - 14.00 μ.μ.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι