Menu

Χένρικ Μκχιταριάν: Η ελπίδα της Αρμενίας

 

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ


Το αρμενικό ποδόσφαιρο δεν έχει να παινευτεί για κάτι μετά την ανεξαρτησία της χώρας από την Σοβιετική Ενωση το 1992. Ωστόσο, χάρη στον Χένρικ Μκχιταριάν της Σαχτάρ Ντονέτσκ αυτό σύντομα αναμένεται να αλλάξει! Είθισται στο «Ντονμπάς Αρένα», την έδρα της Σαχτάρ, το κάθε γκολ της ομάδας να πανηγυρίζεται με μουσική υπόκρουση από την χώρα του σκόρερ. Οι (λιγοστοί) Ουκρανοί πανηγυρίζουν υπό τους ήχους του χόπακ, αλλά συνήθως τα ηχεία του υπερσύγχρονου γηπέδου της Σαχτάρ παίζουν σάμπα μιας και σχεδόν όλη η επίθεση και το κέντρο της ομάδας αποτελείται από Βραζιλιάνους. Ωστόσο στην εφετινή σεζόν, η σάμπα ακούγεται λιγότερα και στην θέση της έχει αντικαταστήσει ο «πολεμαχαρής χορός» από το γνωστό μπαλέτο «Γκαγιανέ». Ο Αράμ Κχατσατουριάν είναι ο πιο διάσημος συνθέτης της Αρμενίας και ο Χένρικ Μκχιταριάν «διαφημίζει» την μουσική του στην ανατολική Ουκρανία.

16 γκολ σε 12 παιχνίδια φέτος!

Ο 23χρόνος μεσοεπιθετικός είναι ένας από τους πιο φορμαρισμένους παίκτες στην εφετινή σεζόν. Εχει σημειώσει 16 γκολ σε μόλις 12 ματς από τον περασμένο Ιούλιο ενώ έχει μοιράσει και τέσσερις ασίστ. Τα 13 από τα γκολ του έχουν επιτευχθεί στο ουκρανικό πρωτάθλημα, τα άλλα δύο στο Τσάμπιονς Λιγκ ενώ το βράδυ της Παρασκευής ισοφάρισε προσωρινά σε 1-1 για την Αρμενία κόντρα στην Ιταλία.
 
Οσοι παρακολουθούν την εξέλιξη της καριέρας του, δεν ξαφνιάζονται από τα επιτεύγματα του Αρμένιου μέσου. Ο πατέρας τους, Χάμλετ Μκχιταριάν, ήταν το μεγαλύτερο αστέρι της Αραράτ Ερεβάν στο σοβιετικό πρωτάθλημα στην δεκαετία του '80, σκοράροντας 86 τέρματα. Την επόμενη δεκαετία ο Μκχιταριάν ο πρεσβύτερος, μετακόμισε στην Γαλλία για λογαριασμό της Βαλένς. Εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια, ο Χέτρικ. Ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο σε ηλικία μόλις 33 ετών και δεν δυστυχώς δεν είχε την ευκαιρία να θαυμάσει την εξέλιξη του γιού του.

Το μήλο θα πέσει κάτω από τη μηλιά

Αντίθετα με τον πατέρα του, ο Χένρικ αγωνίζεται κυρίως στο χώρο της μεσαίας γραμμής από τα 17 του χρόνια όταν και ξεκίνησε την καριέρα του στην Πιούνικ Ερεβάν. Ως το 2009, είχε κατακτήσει ήδη τέσσερα πρωταθλήματα Αρμενίας και ήταν ήδη ξεκάθαρο πως το ταλέντο του ήταν αρκετά μεγάλο για μία τόσο μικρής δυναμικότητας λίγκα. Οι γαλλικές Λιόν και Λιλ αλλά και η Λοκομοτίβ Μόσχας και η Μπόκα Τζούνιορς έδειξαν ενδιαφέρον για την απόκτησή του.

Τελικά ο Μκχιτιαριάν προτίμησε την πολύ πιο άσημη Μετάλουργκ Ντονέτσκ, προκειμένου να παίζει βασικός. Στη μία σεζόν που παρέμεινε στην πρώην ομάδα του Γιάγια Τουρέ και του Ντμίτρι Σέλουκ, κατάφερε να γίνει ο ηγέτης της. Πέτυχε 14 γκολ ως μέσος, οδήγησε τη Μετάλουργκ στον τελικό του Κυπέλλου και έγινε ο αρχηγός της. Η μετακίνηση στην «μεγάλη» ομάδα του Ντονέτσκ, τη Σαχτάρ ήταν θέμα χρόνου. Οι «ανθρακωρύχοι» του Ρενάτ Αχμέτοφ έδωσαν 7.5 εκατ. ευρώ και τον έκαναν δικό τους παρά τις προτάσεις από Τότεναμ και Βέρντερ Βρέμης.

Η «σοφία» του Λουτσέσκου

Αρχικά ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, τον χρησιμοποίησε ως αμυντικό χαφ, χάρη στις ικανότητες του να πασάρει σωστά και να διαβάζει το παιχνίδι. Όμως προς το τέλος της περασμένης σεζόν, ο Ρουμάνος τεχνικός της Σαχτάτ, τον μετατόπισε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον στράικερ και δικαιώθηκε πλήρως, κρίνοντας εκ των υστέρων. Ο Μκχιταριάν χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια εξίσου αποτελεσματικά, είναι ψύχραιμος στο τελείωμα των φάσεων, έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και καλύπτει πολλά χιλιόμετρα μέσα στο γήπεδο. Με άλλα λόγια έχει όλα τα προσόντα που χρειάζεται ένας σύγχρονος χαφ. Οι οπαδοί της Σαχτάρ των ανέδειξαν ως καλύτερο παίκτη της χρονιάς.

Εκτός από την Σαχτάρ, ο Μκχιταριάν έχει στα 23 του χρόνια αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εθνική Αρμενίας. Στα προκριματικά του Euro 2012 η Αρμενία έχασε στο «τσακ» την πρόκριση στα πλέι οφ από την Ιρλανδία με τον άσο της Σαχτάρ να τερματίζει πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Η Αρμενία νίκησε εντός και εκτός την προσεχή αντίπαλο της Εθνικής μας, την Σλοβενία. Μάλιστα στη Μπρατισλάβα της έριξε «τεσσάρα».

Εχοντας ήδη σπάσει το φράγμα των 100 τερμάτων στην σύντομη καριέρα του, μια μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα της Δυτικής Ευρώπης είναι θέμα χρόνου. Αλλωστε ήδη οι Ιταλοί πήραν μια πρώτη γεύση από το πλούσιο ταλέντο του το βράδυ της Παρασκευής στο Ερεβάν.
 
 
Ο Μκχιταριάν σε αριθμούς
 
Oμάδα Συμμετοχές Γκολ
Σαχτάρ 53 27
Μετάλουργκ 37 12
Πιούνικ Ερεβάν 70 30
Αρμενία 33 9
Αρμενία U-21 13 9
 
 
Πηγή: sentragoal.gr
 
 
Διαβάστε περισσότερα...

MiG - Μικογιάν

Η Ρωσική Αεροπορική Επιχείρηση ΜιΓΚ (Российская самолетостроительная корпорация «МиГ»), ή RSK MiG, είναι μια Ρωσική εταιρεία. Προηγουμένως γνωστή ως Γραφείο Σχεδιασμού Μικογιάν και Γκούριεβιτς (Микоян и Гуревич, МиГ), μετά απλώς ως Μικογιάν, είναι ένα γραφείο σχεδιασμού στρατιωτικών αεροσκαφών, που σχεδιάζει κυρίως μαχητικά αεροσκάφη. Η έδρα της είναι στην Μόσχα. Η εταιρία ξεκίνησε ως γραφείο σχεδιασμού της ΕΣΣΔ.

Με την ονομασία MiG, αναφέρεται και όλη η σειρά αεροσκαφών που παρήγαγε το γραφείο/εταιρία. Ο σειρά σχεδιάστηκε από τους Ρώσους αεροναυπηγούς Ιβάνοβιτς Μικογιάν και Μιχαήλ Γκιούρεβιτς απ΄ όπου, από τα αρχικά των ονομάτων τους, έλαβε και την ονομασία του MiG. Αρχικά ξεκίνησε ως ελικοφόρο για ρίψη τορπιλών, στη συνέχεια όμως εξελίχθηκε σε αεριοωθούμενο με στροβιλοκινητήρα. Το πρώτο μοντέλο αυτού του τύπου φέρεται να κατασευάστηκε το 1940. Ακολούθησαν νεότερα μοντέλα όπως αυτό του τύπου MiG-9 που έγινε γνωστό στη Δύση όταν Ρώσος πιλότος διέφυγε από τη χώρα του - παράδεισο του υπαρκτού σοσιαλισμού - και προσγειώθηκε στη Σουηδία, λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου ψυχρού πολέμου.

Το δε μοντέλο MiG-11 φέρεται να ήταν ήδη σε χρήση το 1947. Στη δεκαετία του 1950 φέρεται να κατασκευάστηκε το MiG-15. Αεροπλάνα αυτού του τύπου παραχώρησαν οι Ρώσοι στους Κινέζους και στους Κορεάτες κομμουνιστές όπου και έλαβαν μέρος στο Πόλεμο της Κορέας.

 

Από τότε η σειρά εξελίχθηκε με νεότερα ακόμα μοντέλα όπως τα MiG-17, MiG-19, MiG-21, MiG-23, MiG-25, MiG-27, MiG-29, MiG-31, MiG-33 και MiG-35, πολλά εκ των οποίων φέρονται και σε διάφορες παραλλαγές, ενώ το τελευταίο χαρακτηρίζεται πολλαπλών χρήσεων.

 

 

 

 

 

Πηγή: el.wikipedia.org

Διαβάστε περισσότερα...

Στα Χανιά ο Σεροπιάν

Σε προφορική συμφωνία με τον Μουράτ Σεροπιάν ήρθε η διοίκηση του ΑΟ Χανιά. Αποτέλεσμα των συζητήσεων των τελευταίων ημερών ήταν να γεφυρωθεί το χάσμα στο οικονομικό. Συμφωνία που ανακοινώθηκε επισήμως το Σάββατο (13/10) και όπως όλα δείχνουν ο έμπειρος τεχνικός θα αναλάβει να καθοδηγήσει τους Κρητικούς στο φετινό πρωτάθλημα της Football League 2.

Η λιτή ανακοίνωση:«Η ΠΑΕ Α.Ο. ΧΑΝΙΑ ανακοινώνει την προφορική συμφωνία της με τον προπονητή κ. Μουράτ Σεροπιάν».
Πηγή: sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι