Menu

Γκρεμίζουν την ελληνική συνοικία της Κωνσταντινούπολης

Το τελευταίο διάστημα, κοντά στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ, ο ήχος που κυριαρχεί είναι αυτός του κομπρεσέρ. Παρά τις ενστάσεις και τις προσφυγές κατοίκων, αρχιτεκτόνων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές κατεδαφίζουν τη γειτονιά Ταρλάμπασι.

Πολλά από τα κτίρια χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα και στέγασαν ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Ήδη, αρκετά από αυτά έχουν μείνει άδεια, περιμένοντας τη σειρά τους. Σε κεντρικό δρόμο, δύο μαγαζιά μένουν ακόμη όρθια.

Κάτοικος της περιοχής δηλώνει στη Guardian ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που λεηλατούν τα άδεια κτίρια, παίρνοντας τα παράθυρα, τις πόρτες, τα καλώδια. «Ο δήμος δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τα ιστορικά αυτά κτίρια», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος, όντας 70 ετών, δεν έχει πουθενά αλλού να πάει σε αυτήν την ηλικία.

Οι αρχές φιλοδοξούν να κατασκευάσουν ένα έργο που θα περιλαμβάνει κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχεία κι ένα εμπορικό κέντρο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να κατεδαφιστούν συνολικά 278 κτίρια.

Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα πολλά που προβλέπονται στην ξέφρενη αναμόρφωση της Κωνσταντινούπολης για το 2012.

Πηγή: newsbomb.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκικές Ανησυχίες

Το Ελληνικό και Εβραϊκό λόμπι κινητοποιούνται
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας να κηρύξει αντισυνταγματικό τον νόμο που ποινικοποιούσε την άρνηση της γενοκτονίας έδωσε μια βαθιά ανάσα στην Τουρκία. Είναι σίγουρο όμως πως αυτή η ηρεμία δεν θα διαρκέσει πολύ. Διότι την ώρα που η Τουρκία ασχολείται με την αρμενική διασπορά, υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη.
Το ελληνικό λόμπι που προκαλεί μεγάλους πονοκεφάλους στην Τουρκία καταρχάς στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, έκανε βήμα συνεργασίας με το Εβραϊκό λόμπι με το οποίο η Τουρκία την τελευταία περίοδο έχει σοβαρή ένταση.
Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ. Συναντηθήκαν ο Έλληνας και ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών και συζήτησαν για το πώς ¨θα μπορούσαν να συνεργαστούν ακόμη καλύτερα¨ το ελληνικό και το εβραϊκό λόμπι.
Το άτομο που μετείχε από ισραηλινής πλευράς ήταν γνώριμο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν που τον γνωρίσαμε με το σκάνδαλο της ¨χαμηλής πολυθρόνας¨. Καλεσμένος του ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δόλλης.
Στην συνάντηση αποφασίστηκε στα μέσα Ιουνίου να οργανωθεί στην Θεσσαλονίκη μια κοινή ¨σύνοδος Ελληνικής και Εβραϊκής Διασποράς¨.
Δεν θα προκαλέσει καμμία έκπληξη αν σύντομα σε αυτή τη συνεργασία προστεθεί με κάποιο τρόπο και η αρμενική διασπορά.
Εν συντομία, οι δουλειά της Τουρκίας δυσκολεύει σε όλο τον κόσμο.
Σχόλιο : Αυτό που αναφέρεται ως ¨σκάνδαλο χαμηλής πολυθρόνας¨ αφορά το γεγονός που έγινε το 2009 όταν ο Τούρκος πρέσβης επισκέφτηκε τον Ισραηλινό υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν. Εκεί λοιπόν –καθώς και οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν καλές- τον έβαλαν να κάτσει σε μια εμφανώς χαμηλότερη πολυθρόνα από αυτήν που καθόταν ο Αγιαλόν. Μπορείτε να δείτε και την φωτογραφία.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι