Menu

Αρμενία: Έκρηξη με 144 τραυματίες στο Ερεβάν (video)

Έκρηξη με τουλάχιστον 144 τραυματίες σημειώθηκε σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Αρμενίας Ερεβάν. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη προκλήθηκε όταν κάποιος από τους συγκεντρωμένους άναψε τσιγάρο κοντά σε μπαλόνια με αέριο.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 104 από τους τραυματίες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με εγκαύματα.

Την Κυριακή στη χώρα διεξάγονται εκλογές με βασικούς αντιπάλους το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το Κόμμα Αρμενίας της Ευημερίας.
 
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινώντας για την Αρμενία: Το χρονικό ενός διπλωμάτη

Βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση με τον συγγραφέα πρέσβη Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο

Υπό την αιγίδα των πρεσβειών της Αρμενίας και της Ελλάδος
Χαιρετισμός: Α.Ε. ο πρέσβης της Αρμενίας στη Γερμανία, Armen Martirosyan

Με τη συνεργασία του εκδοτικού οίκου Größenwahn Verlag, Frankfurt/M.

Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού -Παράρτημα Βερολίνου
Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012, 8 μ.μ.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής  Ένωσης, η κυριαρχία επί του Καυκάσου αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α. Κέντρο της αντιπαράθεσης αποτέλεσε ο αιματηρός πόλεμος ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και το Ναγκόρο-Καραμπάχ, περιοχή κατοικημένη από Αρμενίους. Ο κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπήρξε ο πρώτος Έλληνας πρέσβης που διαπιστεύθηκε στην ανεξάρτητη πλέον Αρμενία. Του δόθηκε έτσι μια εξαιρετική ευκαιρία να επιβεβαιώσει τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες

Ο πρέσβης κ. Λ. Χρυσανθόπουλος εκθέτει στο βιβλίο του λεπτομέρειες της προσωπικής του εμπειρίας στην Αρμενία. Περιγράφει για πρώτη φορά πώς η ανεξαρτησία της Αρμενίας απειλήθηκε κατά την διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος της Μόσχας το 1993, εξηγεί την πολιτική της Ε.Ε στην περιοχή και φωτίζει τις πηπεριπετειώδεις πλευρές της διπλωματικής ζωής.

Größenwahn Verlag

 

Πηγή: hfc.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Εκλογές με καταγγελίες για «παρατράγουδα» την Κυριακή στην Αρμενία

Ωστόσο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο κυβερνών συνασπισμός αγόρασε ψήφους μοιράζοντας παραβολικές κεραίες, κινητά τηλέφωνα, τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά ακόμη και τρακτέρ.

Οι Αρμένιοι καλούνται την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο, σε μια ψηφοφορία στην οποία αναμένεται να αναμετρηθούν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου Σαρκισιάν και το κόμμα της "Αρμενίας της Ευημερίας" που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι εκλογές στην πρώην σοβιετική δημοκρατία των 3,3 εκατομμυρίων κατοίκων είναι οι πρώτες που διεξάγονται σε εθνικό επίπεδο μετά τις προεδρικές του 2008 που ανέδειξαν νικητή τον Σερζ Σαρκισιάν, μετά τις οποίες σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και της αντιπολίτευσης προκαλώντας το θάνατο 10 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Σαρκισιάν, το οποίο σήμερα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, έχει προβάδισμα έναντι του αντίπαλου κόμματος " Αρμενία της Ευημερίας" του οποίου ηγείται ο πολυεκατομμυριούχος και πρώην πρωταθλητής της χειροπάλης Γκάγκικ Τσαρουκιάν.

Οι αρχές υποσχέθηκαν διαφανείς εκλογές για την ανάδειξη των 131 βουλευτών.

Έκθεση παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSDE) δεν εντόπισε σοβαρά προβλήματα επί του παρόντος.

Ωστόσο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο κυβερνών συνασπισμός αγόρασε ψήφους μοιράζοντας παραβολικές κεραίες, κινητά τηλέφωνα, τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά ακόμη και τρακτέρ.

"Οι φτωχές τάξεις του εκλογικού σώματος αναμένουν τις εκλογές γιατί πιστεύουν ότι θα λάβουν δώρα ή θα έχουν οφέλη", εξηγεί ο κοινωνιολόγος Γκεβόργκ Πογοσιάν.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Εθνικό Αρμενικό Συνέδριο εκτιμά από την πλευρά του ότι οι εκλογές διεξάγονται σε "κλίμα τρόμου και εκφοβισμού", το οποίο έχει δημιουργήσει η κυβερνώσα "μαφία".

"Μερικές φορές η Αρμενία δείχνει δημοκρατική αλλά αυτό είναι ένα προκάλυμμα. Πρέπει να γκρεμίσουμε το καθεστώς αυτό, όμοιο με μαφία, το οποίο και έκλεψε το κράτος για τον προσωπικό πλουτισμό", δήλωσε ο Λεβόν Ζουραμπιάν, μέλος του κόμματος.

Το κόμμα του θα οργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις μετά τις βουλευτικές εκλογές σε περίπτωση μαζικής νοθείας, προειδοποίησε.

Η "Αρμενία της Ευτημερίας" που κατηγορεί το κόμμα του προέδρου για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα της οικονομίας, προειδοποίησε επίσης ότι θα κατεβεί στους δρόμους. "Αν ο κόσμος απογοητευτεί ξανά γιατί οι εκλογές δεν διενεργούνται τίμια, τα παλιά προβλήματα θα επιδεινωθούν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περίοδο αστάθειας", τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Βαρτάν Οσκανιάν, μορφή του κόμματος.

Προβλήματα όπως η φτώχεια, η ανεργία, η μετανάστευση μονοπώλησαν την προεκλογική εκστρατεία.

Η Αρμενία έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, κυρίως εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων της με τις γειτονικές χώρες, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Μπακού και Γερεβάν διεκδικούν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, του αρμενικού θύλακα εντός του αζερικού εδάφους, που παραμένει μια διαφιλονικούμενη περιοχή στο Νότιο Καύκασο.

Επίσης η Τουρκία και η Αρμενία έχουν διχαστεί όσον αφορά το θέμα της σφαγής των Αρμενίων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία (1915-1917), την οποία οι Αρμένιοι χαρακτηρίζουν γενοκτονία ενώ η Άγκυρα απορρίπτει τον όρο αυτό.

Οι αναλυτές από την πλευρά τους δείχνουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τη βούληση για μεταρρύθμιση του καθεστώτος.

"Αν έχουμε τις καλύτερες δυνατές εκλογές, εντελώς ελεύθερες και τίμιες, αυτό θα είναι ένα σημαντικό προηγούμενο", τονίζει ο εμπειρογνώμων Ρισάρ Γκιραγκοσιάν του Κέντρου Περιφερειακών Μελετών.

"Ωστόσο αυτό δεν θα αρκεί πάντοτε γιατί οι ολιγάρχες θα είναι πάντα ισχυροί, το κοινοβούλιο θα είναι πάντα υποταγμένο και ο νόμος θα παραμένει μια αυθαίρετη κυβερνητική πράξη", πρόσθεσε.

 

 

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι