Menu

Βραβείο για τον Χράντ Ντινκ

Κά­θε δύ­ο χρό­νια το ί­δρυ­μα «Σό­ντορ­φ Παλ­μ» δί­νει το βρα­βεί­ο ε­λεύ­θε­ρης έκ­φρα­σης Τύ­που. Το βρα­βεί­ο «Γιό­χαν Φί­λιπ Παλ­μ» δό­θη­κε φέ­τος στον Χρά­ντ Ντιν­κ. Το βρα­βεί­ο το πα­ρέ­λα­βε η σύ­ζυ­γός του, η ο­ποί­α με­τα­ξύ άλ­λων εί­πε: «Η μο­να­δι­κή ε­πι­θυ­μί­α του Χράντ ή­ταν να δει α­παλ­λαγ­μέ­νη την Τουρ­κί­α α­πό την πλη­γή της γε­νο­κτονί­ας του 1915. Πά­λε­ψε σε ό­λη του τη ζω­ή, ώ­στε να α­να­δεί­ξει την ι­στο­ρι­κή πραγ­ματι­κό­τη­τα πλη­ρώ­νο­ντάς το με τη ζω­ή του».

Α­να­φέ­ρου­με, ό­τι το 1806 ο Γιό­χαν Φί­λιπ Παλ­μ βρέ­θη­κε νε­κρός, λό­γω της ε­πι­κριτι­κής στά­σης που κρα­τού­σε, μέ­σω των άρ­θρων του, ε­νά­ντια στη Γαλ­λι­κή κυ­βέρ­νη­ση.

 

 

Πηγή: armenika.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οι βραχογραφίες στις λίστες της Ουνέσκο

Οι αρ­χαί­ες βρα­χο­γρα­φί­ες που βρί­σκο­νται στην Αρ­με­νί­α, θα πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται εφ’ ε­ξής στις λί­στες της πα­γκό­σμιας κλη­ρο­νο­μιάς της Ουνέσκο. H υ­πουρ­γός Πολι­τι­σμού της Αρ­με­νί­ας Χα­σμίκ Μπο­γο­σιάν δή­λωσε ό­τι με τη βο­ή­θεια γερ­μα­νών ει­δι­κών, ξε­κί­νη­σαν οι ερ­γα­σί­ες που α­να­γράφο­νται στις λί­στες, σε ζη­τή­μα­τα που α­φο­ρούν την κα­τα­γρα­φή, τη συ­ντή­ρη­ση, τη φύ­λα­ξη και την έκ­θε­ση των βρα­χο­γρα­φιών. Το 2011 άρ­χι­σαν α­να­σκα­φές στο Τσερ­μούκ και το Σι­σιάν α­πό ο­μά­δες αρ­με­νί­ων και γερ­μα­νών αρ­χαιο­λό­γων στις ο­ποί­ες η­γού­νται ο Γερ­μα­νός κα­θη­γη­τής Γέ­ραλντ Μίλ­λερ και ο διευ­θυ­ντής της αρ­χαιο­λο­γι­κής α­κα­δη­μί­ας κα­θη­γη­τής Πα­βές Α­βε­ντι­σιάν.

 

 

Πηγή: armenika.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Καταστράφηκε αρμενική εκκλησία στο Χαλέπι

Ο εκ­πρό­σω­πος της Μη­τρό­πο­λης των Αρ­με­νί­ων στη Συ­ρί­α Ζι­ρά­ιρ Ρε­ϊ­ζιάν, α­νέ­φε­ρε ότι κά­η­κε η εκ­κλη­σί­α του Σουρ­π Κε­βόρ­κ που βρί­σκε­ται στη συ­νοι­κί­α Νορ Κιουγ στο Χα­λέ­πι. Ο Ζι­ρά­ιρ Ρε­ϊ­ζιάν ε­πι­βε­βαί­ω­σε ό­τι η εκ­κλη­σί­α έ­γι­νε στό­χος των α­νταρ­τών και κα­τα­στρά­φη­κε σχε­δόν ο­λο­κλη­ρω­τι­κά, ε­νώ η Σχο­λή Μεσ­ρο­πιάν που βρί­σκε­ται δί­πλα της, υ­πέ­στη με­γά­λες ζη­μιές.

Α­πό την αρ­χή των ε­χθρο­πρα­ξιών τον Μάρ­τιο του 2011, με­τα­ξύ των κυ­βερ­νη­τι­κών δυ­νά­με­ων και των α­ντι­κα­θε­στω­τι­κών, πε­ρί­που 50 συ­μπα­τριώ­τες μας έ­χουν σκοτω­θεί, ε­νώ με­γά­λο πο­σο­στό α­πό τις 80 χι­λιά­δες Αρ­με­νί­ων της πα­ροι­κί­ας, έ­χουν βρει κα­τα­φύ­γιο στην Αρ­με­νί­α.

 

Πηγή: armenika.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Εικόνες Αρμενίων στον ελληνικό σατιρικό Τύπο

Την εικόνα ενός λαού κοντινού και κάποτε, πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, «σύνοικου», των Αρμενίων, έτσι όπως αποτυπώνεται στις σελίδες των ελληνικών σατιρικών εφημερίδων του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, επιχειρεί να καταγράψει και να παρουσιάσει στο κοινό η έκθεση τεκμηρίων που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με τίτλο «Η Αρμενία στον ελληνικό σατιρικό Τύπο». Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, στις 7.00 μ.μ., για το θέμα της θα μιλήσουν η αναπληρώτρια διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αντωνία Αράχωβα, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, η ιστορικός Έλλη Δρούλια και ο γραμματέας του Κέντρου Ελληνο-Αρμενικών Μελετών Ιωσήφ Κασσεσιάν.

Στην έκθεση, που διοργανώνεται από την ΕΒΕ και την πρεσβεία της Αρμενίας, με τη συνεργασία του Κέντρου Ελληνο-Αρμενικών Μελετών, παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό τεκμήρια, γελοιογραφίες, πεζά κείμενα και σατιρικά στιχουργήματα, μερικά από τα οποία υπογράφονται από πένες όπως αυτή του Γ. Σουρή, προερχόμενα από εφημερίδες και περιοδικά που κυκλοφορούσαν τόσο στο ελληνικό βασίλειο όσο και στον ευρύτερο χώρο του παροικιακού ελληνισμού.

«Οι συχνότερες αναφορές συναντώνται στις περιόδους που σημειώνονται οι σφαγές που συνοδεύουν την Αρμενική Γενοκτονία», μας λέει ο Ι. Κασσεσιάν, «όταν το Αρμενικό Ζήτημα βρίσκεται στην επικαιρότητα, κατά την τελευταία πενταετία του 19ου αι., καθώς επίσης και την περίοδο 1915-22. Το τελευταίο που έχει εντοπιστεί είναι του 1927 και αφορά τον εγκλεισμό Αρμενισσών σε τούρκικα χαρέμια». Στη συνέχεια, όπως μας λέει, ο σατιρικός Τύπος εισέρχεται σε φάση μαρασμού, οπότε δεν συναντούμε και αναφορές, μολονότι η παρουσία των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα αυξάνεται. «Είναι εντυπωσιακό», συνεχίζει ο κ. Κασσεσιάν, «ότι στις καταγραφές αυτές δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αρνητικές αναφορές, ακόμη και σε περιόδους που οι εθνικές προσδοκίες των δύο λαών εμφάνιζαν σημεία σύγκρουσης, όπως π.χ. κατά την απόπειρα συγκρότησης αυτόνομης Δημοκρατίας του Πόντου, κάτι που δείχνει το πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο λαοί».

Ο «Χορχόρ Αγάς»

Μολονότι οι ιστορικές περιπέτειες του Αρμενικού Ζητήματος καθορίζουν και την εικόνα που διαμορφώνεται στον σατιρικό Τύπο, ένα από τα πρώτα δημοσιεύματα που παρουσιάζονται έχει να κάνει με την παράσταση ενός καινοφανούς για τα δεδομένα της εποχής θεάματος: Το καλοκαίρι του 1883, ο προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη του Μπενγκλιάν παρουσίασε στο θέατρο του Φαλήρου την οπερέτα του Αρμενίου μουσικοσυνθέτη Ντικράν Τσουχατζιάν (1836-1898) Λεμπλεμπιτζή Χορχόρ Αγά. Οι συνηθισμένοι στην ιταλική όπερα Αθηναίοι ξαφνιάστηκαν από το νέο αυτό είδος λυρικού θεάτρου και οι αντιδράσεις υπήρξαν από άκρως επικριτικές ως διθυραμβικές («Κοντά σε τόσα θέατρα που γρήγορα θα φθάσουν μας έρχονται κι Αρμένηδες να μας διασκεδάσουν», γράφει ο Σουρής). Τελικά όμως, τόσο το νέο είδος όσο και το συγκεκριμένο έργο γνώρισε τεράστια απήχηση, μεταφράστηκε στα ελληνικά και παίχτηκε αναρίθμητες φορές, ασκώντας έντονη επίδραση στην ανάπτυξη της οπερέτας στην Ελλάδα.

Σε άλλες ενότητες της έκθεσης καταγράφεται η πρόσληψη από τον σατιρικό Τύπο των γεγονότων του 1895, των κινητοποιήσεων των Αρμενίων, της συγκρότησης ένοπλων επαναστατικών ομάδων και, τελικά, των σφαγών που ακολούθησαν στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Αυτοκρατορίας. Ακόμη, η κατάληψη της Οθωμανικής Τράπεζας από μέλη της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας έναν χρόνο αργότερα, η επανάσταση των Νεοτούρκων το 1908 («Και οι Ρωμαίοι συμμαχούν/με Αρμενίους αχπαρτσούν», τιτλοφορείται στιχούργημα για την ελληνοαρμενική εκλογική σύμπραξη του Εμπρός της Κωνσταντινούπολης), και βέβαια η περίοδος 1918-22 και η κοινή μοίρα των δύο λαών.

 

 

Πηγή: avgi.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών απάντηση στην εκστρατεία υπογραφών του Αρμενικού λόμπι στην Αμερική

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως προσφέρει βοήθεια στους Σύριους αμάχους, χωρίς να κάνει διαχωρισμό θρησκείας, γλώσσας, εθνοτικής καταγωγής και φυλής. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως στα πλαίσια αυτά και οι Αρμένιοι που φεύγουν από την βαρβαρότητα που βιώνεται στη Συρία, καταφεύγουν στην Τουρκία. Το Αρμενικό λόμπι που δραστηριοποιείται στην Αμερική ξεκίνησε εκστρατεία υπογραφών στο Λευκό Οίκο για να μπορούν οι Αρμένιοι που ζουν στη Συρία μέσω Τουρκίας να περνούν στην Αρμενία. Στα πλαίσια αυτά, ζητήθηκε από την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα της με την Αρμενία, για να διευκολυνθούν αυτοί που φεύγουν από τη Συρία.
Προς απάντηση σε αυτή την κίνηση η Τουρκία υπενθύμισε πως δεν κάνει διαχωρισμό θρησκείας, γλώσσας, εθνοτικής καταγωγής και φυλής για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ειπώθηκαν τα εξής: «Αξίζει να τονίσουμε πως οι Αρμένιοι που φεύγουν από τη Συρία, παράλληλα με την Τουρκία και μέσω άλλων διαφόρων οδών, φτάνουν στην Αρμενία». Τέλος, στην ανακοίνωση διατυπώθηκε «Είναι φυσικό όμως, οι μέθοδοι και οι προϋποθέσεις για τις κινήσεις που θα γίνονται ώστε να καλυφτούν οι απαιτήσεις σχετικά με τις ανθρωπιστικές βοήθειες, να καθορίζονται από την χώρα μας». TRT

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική βάση της στην Αρμενία

Η Ρωσία αυξάνει την ετοιμότητα μάχης των στρατιωτών και των ενόπλων ομάδων των συμμαχικών δυνάμεων στο Νότιο Καύκασο.

Εκτός από τις στρατιωτικές βάσεις στη Νότιο Οσετία και την Αμπχαζία με τις οποίες η Ρωσία συνορεύει, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη ρωσική ομάδα στην Αρμενία, όπως δημοσιεύει η ρωσική  «Независимая газета». Σχεδόν όλες οι στρατιωτικές μονάδες και τα  τμήματα των ρωσικών στρατευμάτων στην Αρμενία, έχουν, ήδη, επανδρωθεί με επαγγελματίες στρατιώτες.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξηγούν ότι αυτό συνδέεται με την απότομη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, όπου έχει αναπτυχθεί απειλή για τη Ρωσία και τους συμμάχους της. Τα σενάρια συσχετίζονται με την έναρξη των εχθροπραξιών εναντίον οποιασδήποτε σύγκρουσης της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και για πιθανή στρατιωτική δράση του Ισραήλ κατά του Ιράν, αναφέρει το δημοσίευμα.

 

 

Πηγή: echedoros-a.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι