Menu

Το Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας είναι το σπίτι των Κασαπιάν

Τον περασμένο Αύγουστο κατά την περίοδο διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, η ανεξάρτητη τουρκική διαδικτυακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα bianet.org δημοσίευσε ένα άρθρο για την αληθινή ιστορία του προεδρικού μεγάρου της Τουρκίας, σύμφωνα με το οποίο ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Κασαπιάν, η οποία ξεκληρίστηκε στη Γενοκτονία του 1915.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστορική καταγραφή, η οικία των Κασαπιάν που ονομαζόταν και «παλάτι της Τσάνκαγια» (Cankaya), πουλήθηκε από τους ίδιους μαζί με το περιεχόμενο στην οικογένεια Μπουλγκουρλούζαντε (Bulgurluzade) το 1915.
Στα μέσα του 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ φτάνει στην Άγκυρα και αρχικά μένει στη Γεωργική σχολή της πόλης και μετά στο κτήριο της επιτροπής επίβλεψης των σιδηροδρόμων. Την εποχή εκείνη ο πληθυσμός της Άγκυρας δεν ξεπερνούσε τις 15.000. Ο Κεμάλ μαζί με τον Μουφτή Ριφάτ Ποτσεκτσίν άρχισαν τις εξορμήσεις με άλογα προς αναζήτηση οικίας για τον νέο «Πασά». Δεν άργησαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το σπίτι του Μπουλγκουρλούζαντε Τεβφίκ Εφέντι (Bulgurlu-zade Tevfik Efendi) ήταν το ιδανικό για τον Κεμάλ και το αγόρασαν άμεσα αντί 4500 λιρών.
Αυτή είναι η επίσημη ιστορία που υποστήριζαν οι ιστορικοί στην Τουρκία εδώ και χρόνια. Την πραγματική ιστορία του παλατιού της Τσάνκαγια και της οικογένειας Κασαπιάν μας την διηγήθηκε ο απόγονος τρίτης γενιάς Έτβαρτ Τσουχατζίν, κάτοικος Οτάβας και είναι πολύ διαφορετική. Το παλάτι που είναι σήμερα το προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας ήταν το σπίτι του Οχανές Κασαπιάν, γεννημένου το 1857 που ήταν χρυσοχόος και έμπορος του πολύ ιδιαίτερου κατσικίσιου μαλλιού «Ανγκορά». Οι Κασαπιάν ήταν η πλουσιότερη οικογένεια της Άγκυρας.     
Τον Αύγουστο του 1915, 1200 Αρμένιοι συλλαμβάνονται και δολοφονούνται λίγο έξω από την πόλη. Ακόμη 1500 μαζί με τον Μητροπολίτη στις 29 Αυγούστου παίρνουν το δρόμο της εξορίας με κατεύθυνση το Χαλέπι. Όταν έφτασαν στην πόλη Μεσκενέ είχαν διασωθεί από τις κακουχίες μόλις 34 άνθρωποι. Πλησιάζοντας το Ικόνιο κατά τη διάρκεια της μακράς πορείας ένας από τους γαμπρούς των Κασαπιάν κατάφερε να διαφύγει. Σε λίγες μέρες έφτασε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Ευρώπη. Η οικογένεια των Κασαπιάν δεν πούλησε σε κανέναν το σπίτι τους ούτε τα υπάρχοντά τους. Πέρασε στα χέρια των μετέπειτα παράνομων ιδιοκτητών μετά από κατάληψη και κλοπή της περιουσίας τους. Εκτός από το παλάτι της Τσάνκας οι Κασαπιάν είχαν και ένα ανάλογης αξίας εξοχικό στην περιοχή Ουλούς της Άγκυρας.
Το προεδρικό μέγαρο σήμερα ανήκει στην περιουσία του τουρκικού Κοινοβουλίου. Δικαιωματικά οι πραγματικοί του ιδιοκτήτες είναι οι κληρονόμοι των Κασαπιάν, Έτβαρτ Τσουχατζίν και Βερκίν Κασάπογλου. Ένα από τα χιλιάδες ιστορικά ψεύδη πάνω στα οποία εδραιώθηκε η τουρκική δημοκρατία είναι και η ιστορία του παλατιού της Τσάνκας. Επιτακτικά προτάσσεται σήμερα η ανάγκη συμφιλίωσης της Τουρκίας με το παρελθόν της, μια συμφιλίωση που θα ανοίξει το δρόμο για την αλήθεια στους πολίτες της.

 

 

Πηγή: armenika.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι