Menu

ΗΠΑ: Πλήγμα στην Τουρκία Γερουσιαστές και αρμενικό λόμπι

Καλή δουλειά έκανε όπως… το συνηθίζει το πανίσχυρο λόμπι της αρμενικής διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την ανησυχία τους για την ασφάλεια των Αρμενίων του Κεσάμπ εξέφρασαν τέσσερις Αμερικανοί γερουσιαστές, με επιστολή τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Την επιστολή υπογράφουν δύο Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, γεγονός ενδεικτικό της πίεσης που άσκησε το αρμενικό λόμπι στις ΗΠΑ.
«Γράφουμε για να σας εκφράσουμε τις σοβαρές μας ανησυχίες για τις αξιόπιστες αναφορές που κάνουν λόγο για την είσοδο ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία μέσω Τουρκίας, οι οποίοι, τις προηγούμενες ημέρες, συμμετείχαν σε επιθέσεις στην περιοχή της Λατάκιας και ειδικά στην πόλη Κεσάμπ, στην οποία κατοικούν κυρίως χριστιανοί Αρμένιοι. Τέτοιες ενέργειες πρέπει, οπωσδήποτε, να καταδικαστούν», αναφέρουν οι τέσσερις γερουσιαστές.
Οι αντάρτες του Μετώπου αλ Νούσρα, οργάνωση που αποτελεί τμήμα της αλ Κάιντα, κατέλαβαν το Κεσάμπ, μέσω Τουρκίας, με την υποστήριξη των τουρκικών δυνάμεων: «Για τους Αρμένιους της Συρίας, η τουρκική εμπλοκή στο Κεσάμπ θυμίζει την γενοκτονία που υπέστησαν οι πρόγονοί τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1915, όπου οι 5.000 Αρμένιοι του Κεσάμπ είχαν εκδιωχθεί από τις εστίες τους.
»Τώρα, 99 χρόνια μετά, οι Αρμένιοι του Κεσάμπ, που εκδιώχθηκαν, αποτελούν τη ζωντανή μαρτυρία των αρνητών της αρμενικής γενοκτονίας και την αποτυχία της Τουρκίας να αλλάξει τη γενοκτόνο φήμη της», γράφουν οι τέσσερις γερουσιαστές, κυριολεκτικά τσακίζοντας κατεστημένα δεκαετιών στην αμερικανική πολιτική.
«Ο ξεριζωμός των χριστιανών Αρμενίων, ξανά, μας υποχρεώνει να σας ζητήσουμε μετ’ επιτάσεως, να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, για την διασφάλιση της χριστιανικής αρμενικής κοινότητας στο Κεσάμπ», καταλήγουν οι τέσσερις γερουσιαστές.
Από ότι φαίνεται, το παιχνίδι της Τουρκίας στην Συρία δεν είναι εύκολο να κερδηθεί και μάλλον οι διαρροές των συζητήσεων περί τουρκικής εισβολής στην Συρία, από την τουρκική ηγεσία, δεν έγιναν τυχαία.

 

Πηγή: defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι