Menu

“Παράδειγμα αγωνιστικότητας και διεκδικήσεων η στάση των Αρμενίων”

Σημαντικά μηνύματα από την εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας για κοινούς βηματισμούς με την ελληνική πλευρά πάνω στις αρχές της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας σε επίπεδο διεθνών οργανισμών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αποτελούν κύρια συστατικά των διεκδικήσεων των δημοκρατικών λαών, έτσι ώστε η πρόληψη και η τιμωρία της γενοκτονίας να ισχύσουν και να τεθούν πέρα και πάνω από διάφορες γεωπολιτικές τοποθετήσεις, οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα, πολιτικές σκοπιμότητες και καιροσκοπισμούς. Η τοποθέτηση αυτή εκπροσώπων της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής στην κεντρική εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί το κυρίαρχο μήνυμα για τους λαούς, που υπέστησαν γενοκτονίες και προβάλλουν νόμιμες διεκδικήσεις για δικαίωση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο και στις παγκόσμιες οργανώσεις.»
Αυτά τόνισε η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωφελών Νομικών Προσώπων & Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, που παρέστη στην εκδήλωση, προσθέτοντας:
«Είναι ανάγκη να εισακουστούν οι απόψεις των Αρμενίων για κοινούς βηματισμούς πάνω στις αρχές της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι εμείς , που τιμούμε τη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου και των Μικρασιατών στις 14 Σεπτεμβρίου, στεκόμαστε με τα ίδια αισθήματα σεβασμού και σύμπνοιας απέναντι στον διαρκή αγώνα ενός φίλου λαού που αξιώνει την αναγνώριση της γενοκτονίας του με 1.500.000 περίπου θύματα το 1915 από τους Τούρκους.
Κατάγομαι κι εγώ από μητέρα από την Κωνσταντινούπολη και πατέρα από την Ανατολική Ρωμυλία, που έζησαν τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Θράκης, της Μ. Ασίας και του Πόντου. Έτσι θα ήθελα να εκφράσω την συμπαράστασή μου, ειδικά στους Αρμενίους της Θεσσαλονίκης και να ευχηθώ να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας.
Θα ήθελα επίσης, ως εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωφελών Νομικών Προσώπων & Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, να τονίσω ότι τόσο τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, όσο και ένας μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών από την Αρμενία, συνυπάρχουν και συμβιώνουν σε κλίμα εξαιρετικών σχέσεων μέσα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, με γνώμονα τις σημαντικές επιδόσεις στον πολιτισμό, την εργατικότητα και το προοδευτικό πνεύμα. Από την πλευρά μας δίνουμε κάθε δυνατή πληροφόρηση για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και κοινωνικής πρόνοιας και παρέχουμε τις προβλεπόμενες από τους νόμους διευκολύνσεις, στο πλαίσιο και της λειτουργίας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που στεγάζεται δωρεάν στο Δημαρχείο.»

 

 

Πηγή: kataskopoi.com

Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα Γιάννη Μπουτάρη για την Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας

Μήνυμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε χθες, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή στη Θεσσαλονίκη.
Ακολουθεί το μήνυμα του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη:

«Μαζευτήκαμε όλοι εδώ σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, για να θυμηθούμε μια από τις πιο απάνθρωπες πράξεις που διέπραξε ένα έθνος σε ένα άλλο, η τότε Οθωμανική ηγεσία προς τους Αρμενίους.
Η σημερινή επέτειος έχει την ιδιαίτερη σημασία της λόγω των δηλώσεων του Τούρκου πρωθυπουργού για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Δηλώσεις που δεν ισοδυναμούν βεβαίως με την αναγνώριση της Γενοκτονίας αλλά δείχνουν την τεράστια συμβολική διάσταση που έχει για τη διεθνή εικόνα και ταυτότητα της σημερινής Τουρκίας.
Αυτή η εξέλιξη νομίζω δικαιώνει προηγούμενη τοποθέτηση μου ότι η Αρμενική Κοινότητα της χώρας μας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, φέρει ένα ειδικό προνόμιο και ένα ειδικό βάρος. Είναι, από τις κοινότητες της παγκόσμιας Αρμενικής Διασποράς, η πλέον κοντινή στην Αρμενική Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και βεβαίως στην ίδια την Τουρκία. Είναι σε θέση να κρίνει το δυναμισμό της σημερινής Αρμενικής παρουσίας στην Τουρκία και το βαθμό στον οποίο η Τουρκία είναι εκ νέου έτοιμη να συμφιλιωθεί με την Αρμενική συλλογική ύπαρξη στην επικράτειά της. Καλείται λοιπόν η Αρμενική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης να αξιολογήσει αυτή την εξέλιξη, να κρίνει αν προσφέρει, και ποιες δυνατότητες, στον απώτερο στόχο που δεν είναι άλλος από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται εκ νέου επίκαιρη η ίδρυση έδρας Αρμενικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπως έχω προτείνει, με την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας, της Αρμενικής Κοινότητας της χώρας μας και της απανταχού Αρμενικής Διασποράς. Μια τέτοια έδρα Αρμενικών Σπουδών δεν θα αποτελούσε μόνο σημείο αναφοράς για τους ιστορικούς της περιοχής και για τον επιστημονικό διάλογο για την Αρμενική γενοκτονία και για την εξέλιξη της Αρμενικής παρουσίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Θα προωθούσε επίσης αποφασιστικά την αναγνώριση της Γενοκτονίας αυτής καθαυτής.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε».

 

 

Πηγή: thestival.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι