Menu

Ο Πατριάρχης των Αρμενίων στον Πάπα Φραγκίσκο

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο είχε σήμερα στο Βατικανό ο Πατριάρχης των Αρμενίων κ. Καρέκιν Β΄, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ρώμη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, όπου και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν τις δύο εκκλησίες.
Μετά την κατ΄ίδιαν συνάντηση ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας ενώπιον Καρδιναλίων σε αίθουσα του Βατικανού, τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ Αρμενικής και καθολικής Εκκλησίας ενισχύονται ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον Πάπα, σ΄αυτό συνέβαλε η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στην Αρμενία το 2001, καθώς και οι επισκέψεις Αρμενίων Ιεραρχών στη Ρώμη.
Σε άλλο σημείο ο Ποντίφηκας αναφέρθηκε στους μάρτυρες Αρμένιους του 20ου αιώνα, τονίζοντας "ο αριθμός των Χριστιανών, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους για τον Χριστό κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων του περασμένου αιώνα, είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των μαρτύρων των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού."

Τέλος ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη των Αρμενίων για την ανάπτυξη του οικουμενικού διαλόγου, ενώ στην συνέχεια επισκέφθηκαν το παρεκκλήσι που βρίσκεται εντός του Αποστολικού Παλατιού για κοινή προσευχή.

 

 

Πηγή: romfea.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Ήρθαν από το εξωτερικό Αρμένιοι για την Παναγία

Γράφει ο Λούκας Πάρπας

Ανακαινίστηκε η κατεχόμενη εκκλησία στη Λευκωσία

Λευκωσία: Αρμένιοι που ζουν στο εξωτερικό επέστρεψαν αυτές τις μέρες στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν την ερχόμενη Κυριακή 11 Μαΐου, την πρώτη Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στην κατεχόμενη αρμενική εκκλησία της Παναγίας στη Λευκωσία, μετά από 50 ολόκληρα χρόνια.
Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μαχτεσιάν Βαρτκές, η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στις  12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει περίπου μία ώρα. Αναμένεται ότι θα την παρακολουθήσουν αρκετές εκατοντάδες Αρμενίων που θα μεταβούν πεζοί από τις ελεύθερες περιοχές μέσω Λήδρας και Λήδρα Πάλας, στην κατεχόμενη παλιά Λευκωσία, όπου βρίσκεται ο ναός. Η απόσταση από τη Λήδρας είναι μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια, ενώ από το Λήδρα Πάλας γύρω στα δεκαπέντε. «Ακόμη και τα άτομα που θα έρθουν από τις άλλες πόλεις με λεωφορεία ειδικά για τη Θεία Λειτουργία, θα αποβιβαστούν στις ελεύθερες περιοχές και θα μεταβούν με τα πόδια στα κατεχόμενα. Μόνο τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα θα μεταφερθούν στην εκκλησία με ιδιωτικά αυτοκίνητα», αναφέρει ο εκπρόσωπος των Αρμενίων.
Όπως συμπληρωματικά αναφέρει, πολλοί ηλικιωμένοι Αρμένιοι έχουν αναμνήσεις από τη συγκεκριμένη εκκλησία, γι' αυτό και αναμένεται ότι θα μεταβούν εκεί με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης.
Ενδιαφέρον για να παραστούν στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής εκδήλωσαν και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Σλοβακίας, θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικοί.
Ο ναός είναι γοτθικού τύπου και βρίσκεται επί της οδού Βικτωρίας, στην καρδιά της αρμενικής συνοικίας της Λευκωσίας. Λειτουργούσε μέχρι και το 1964, όταν εγκαταλείφθηκε κατά τις δικοινοτικές ταραχές.
Μεταξύ 2008 και 2012 η εκκλησία έτυχε αποκατάστασης από το UNDP-ACT και USAID.
Στην Κύπρο ζουν σήμερα γύρω στους 3.500 Αρμενίους, ενώ παλαιότερα ο πληθυσμός τους αριθμούσε 8 - 10 χιλιάδες άτομα.
Η τελευταία λειτουργία στον ναό έγινε την τελευταία Κυριακή του Δεκεμβρίου του 1963. Αμέσως μετά τις ταραχές της χρονιάς εκείνης η εκκλησία μετατράπηκε σε στρατόπεδο των «τουρκοκυπριακών ενόπλων δυνάμεων».

Το 1977 διαπιστώθηκε αποτοίχιση και κλοπή της τοιχογραφίας με την Παναγία στον νότιο τοίχο και έτσι, δέκα ή έντεκα θρησκευτικοί πίνακες που υπήρχαν στον ναό μεταφέρθηκαν από το ψευδοκράτος στο κάστρο της Κερύνειας, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα.

 

 

Πηγή: philenews.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ελένη Βιτάλη, Haig Yazdjian & Νίκος Ξύδης στη Θεσσαλονίκη (10 & 17/5)

Η Ελένη Βιτάλη, η σπάνια φωνή που συνεχίζει να συγκινεί με το μοναδικό της ρεπερτόριο, επιλέγει και φέτος τη Θεσσαλονίκη για την… πρεμιέρα της καινούργιας της μουσικής παράστασης που ανεβαίνει για 2 Σάββατα, στις 10 & 17 Μαΐου 2014, στο Black is…a!ive. Η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια συναντά ξανά τον Haig Yazdjian, το σπουδαίο Αρμένιο καλλιτέχνη και βιρτουόζο στο ούτι για να περπατήσουν μαζί στους δρόμους της Μεσογείου και της Ανατολής που και οι δύο αγαπούν και «υπηρετούν». Μαζί τους στη σκηνή ο τραγουδοποιός και μουσικός παραγωγός Νίκος Ξύδης - σε ρόλο έκπληξη - ο οποίος ανέλαβε και πάλι την επιμέλεια της ενορχήστρωσης και της παράστασης στήνοντας μια μπάντα από εξαιρετικούς μουσικούς με φαντασία και έμπνευση. Το ούτι του Haig Yazdjian και το λαούτο κι η ηλεκτρική κιθάρα του Νίκου Ξύδη «κουβεντιάζουν» με το βιολί του Γιάννη Φράγκου, τη λύρα, τον τζουρά και το πιάνο του Ανδρέα Αρβανίτη, ενώ το κοντραμπάσο της Αντωνίας Τσολάκη και τα κρουστά του Γιάννη Παπαγιαννούλη «χορεύουν» σε ανατολίτικους, διονυσιακούς ρυθμούς. Μαζί τους, ο εξαιρετικός Αρμένιος πνευστός Tigran Sargsyan.

Πληροφορίες - κρατήσεις: 2310 522940 & 2310 500132

BLACK IS … 26ης Οκτωβρίου 58, Θεσσαλονίκη, 10 & 17/5,

Είσοδος με ποτό: 15€

 

 

Πηγή: www.ogdoo.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι