Menu

Η Αμάλ Ραμζί κατά Τουρκίας για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Μετά την στήριξη της Ελλάδας στην υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα η  διεθνούς φήμης δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβίστρια και σύζυγος του διάσημου ηθοποιού Τζορτζ Κλούνε'ι',  Αμάλ Ραμζί, θα εκπροσωπήσει την Αρμενία στην έφεση που θα εκδικαστεί στις 28 Ιανουαρίου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με κατηγορούμενο τον  αρχηγό του μικρού αριστερού Εργατικού Κόμματος (ΙΡ) της Τουρκίας,δικηγόρο, κ. Ντογού Περιντζέκ (Dogu Perinçek) που έχει ήδη καταδικαστεί από  ελβετικά δικαστήρια για ρατσιστικά σχόλια  που έκανε  το 2005 αναφορικά με την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Θα παραστεί παρά τον περιορισμό

Δηλώσεις υπέρ του κ. Περιντζέκ έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου - για λόγους εθνικούς αλλά και προφανώς γιατί ο αριστερός Τούρκος πολιτικός πλέον τοποθετείται υπέρ του κ Ερντογάν. Συγκεκριμένα ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί την θέση της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχει όμως ένα θέμα: Ο  Περιντζέκ για να πάει στο Στρασβούργο που είναι η έδρα του Δικαστηρίου πρέπει να του δοθεί άδεια καθώς ισχύει γι αυτός απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία λόγω συμμετοχής του στην γνωστή υπόθεση απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία ''Εργκενεκόν''. Αρχικά ο κ. Περιντζέκ φυλακίστηκε για την για την υπόθεση αλλά μετά  τις αθρόες απονομές χάριτος που έδινε ο κ Ερντογάν για να ''σκεπάσει'' άλλα σκάνδαλα, τώρα είναι ελεύθερος με τον προαναφερθέντα περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. :''Ελπίζω να μπορέσει (ο Περιντζέκ) να παρουσιαστεί στην δίκη'', δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. ''Η υπόθεση βρίσκεται στα
χέρια του Ανώτατου Δικαστηρίου'', είπε ο κ. Τσαβούσογλου. 

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε πάντως καθαρά ότι ο κ. Περιντζέκ θα παρουσιαστεί ενώπιον του ΕΔΑΔ προκειμένου να υπερασπιστεί την θέση της Τουρκίας αναφορικά με την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Διεθνές δικαστικό σήριαλ 

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Περιντζέκ ήταν ομιλητής σε συνέδρια στην Ελβετία το 2005 όταν αρνήθηκε την Γενοκτονία των Αρμενίων, χαρακτηρίζοντάς την ''διεθνές ψέμα'' με αποτέλεσμα οι ελβετικές δικαστικές αρχές (ελβετικό Επαρχιακό Δικαστήριο) να τον κρίνουν ένοχο με την κατηγορία των φυλετικών διακρίσεων με ρατσιστικό κίνητρο τον Μάρτιο του 2007 - η περίπτωσή του έχει ενδιαφέρον διότι είναι το πρώτο άτομο που καταδικάζεται από δικαστήριο  για την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων .Αργότερα παραδέχτηκε σε ελβετικό δικαστήριο ότι υπήρξαν σφαγές, αλλά επανέλαβε την πεποίθησή του ότι αυτά δεν αποτελούν γενοκτονία. Η ετυμηγορία επιβεβαιώθηκε από το Εφετείο καντονίων καθώς και από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας το ίδιο έτος.  Ο κ. Περιντζέκ άσκησε έφεση στο  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το 2008 όπου και επικαλέστηκε την ''ελευθερία έκφρασης''.Τον Δεκέμβριο του 2013 το ΕΔΑΔ  έκρινε ότι η Ελβετία, παραβίασε την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης. Το δικαστήριο είπε ότι ο κ. Perincek έκανε μια ομιλία  ιστορικής, νομικής και πολιτικής φύσης, σε μια αμφιλεγόμενη συζήτηση και τον απάλλαξε με ψήφους πέντε υπέρ και δύο κατά, με το σκεπτικό ότι οι λόγοι για την καταδίκη του από τις ελβετικές αρχές δεν ήταν όλοι σχετικοί και ότι γενικότερα αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.Μετά την απόφαση αυτή η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε την απόφασή της να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Το ΕΔΑΔ δέχθηκε  να προχωρήσει το θέμα στο τμήμα μείζονος συνθέσεως.

Δυνατή η Αρμενική ομάδα

Όπως αναφέρουν αρμενικά ΜΜΕ στην υπόθεση αποφάσισε να συμμετάσχει και η Αρμενία - ιδίως μετά την κίνηση της Τουρκίας να παρέμβει, στο πλαίσιο γενικότερης απόφασης της να  εξαλείψει κάθε τι που στοιχειοθετεί την Αρμενική Γενοκτονία σε νομικό επίπεδο. Έχει τονισθεί από αρμενικής πλευράς  ότι η απόφαση ήταν άδικη, στη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς το δικαστήριο θεώρησε έγκλημα την άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων αλλά την άρνηση της Γενοκτονίας της Αρμενίων την χαρακτήρισε παραβίαση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.Την ομάδα της Αρμενίας αποτελούν ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, συγγραφέας του βιβλίου «Μια άβολη Γενοκτονία», ο Γκεβόργκ Κοστανιάν και ο Εμίλ Μπαμπαγιάν και  φυσικά η  36χρονη  λιβανο-βρετανίδα δικηγόρος κ. Αμάλ  Αλαμουντίν-Κλούνεϊ .

 

 

Πηγή: onalert.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Στροφή Γιουβέντους σε Μχιταριάν

Οι υψηλές απαιτήσεις της Γαλατασαράι, αναγκάζουν τη Γιουβέντους να στρέψει αλλού τη προσοχή της για τον επιτελικό μέσο που αναζητά, με τον Χένρικ Μκχιταριάν να είναι ο νέος υποψήφιος.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, η Γιουβέντους έκανε πίσω στη προσπάθειά της να αποκτήσει τον Γουέσλι Σνάιντερ, αφού η τουρκική ομάδα αξίωσε 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον παραχωρήσει και εξετάζει νέους στόχους για τη θέση του επιτελικού στο ρόμβο του Αλέγκρι.

Ένας από αυτούς φέρεται να είναι ο Αρμένιος της Μπορούσια Ντόρτμουντ, αντιπάλου της πρωταθλήτριας Ιταλίας στην πρώτη φάση των νοκ άουτ στο Champions League. Οι «μπιανκονέρι» φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει τις επαφές με το γερμανικό κλαμπ.

 

 

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι