Menu

Η Αρμενία καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Παναρμενική διακήρυξη την οποία διάβασε ο Πρόεδρος της χώρας Serzh Sargsyan καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει και να καταδικάσει αυτό το ειδεχθές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια

Στη διακήρυξη των Αρμενίων αναφέρεται ότι τιμώντας τη μνήμη των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας που αριθμούν πέραν του 1,5 εκατομμυρίου εκφράζεται η δέσμευση του λαού της Αρμενίας για συνέχιση του αγώνα και η ευγνωμοσύνη των Αρμενίων προς όλα τα κράτη, τις διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις θρησκευτικές οργανώσεις για το θάρρος που επέδειξαν αναγνωρίζοντας και καταδικάζοντας την γενοκτονία, που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Καλούνται τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, οι διεθνείς οργανώσεις και όλος ο κόσμος, ανεξαρτήτως εθνικής ή θρησκευτικής προέλευσης, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και δικαιοσύνης.

Επίσης, καλείται η Τουρκία να αναγνωρίσει και να καταδικάσει την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να δει κατάματα την ιστορία της τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων και καταδικάζοντας ταυτόχρονα την όποια πολιτική διαστρέβλωσης και άρνησης αυτού του ιστορικού γεγονότος.

Στη διακήρυξη εκφράζεται η στήριξη προς εκείνους που στην Τουρκία εκφράζονται με θάρρος κατά της τουρκικής επίσημης θέσης.

Εκφράζεται η ελπίδα όπως η αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας από την Τουρκία αποτελέσει την απαρχή για μια ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των δύο λαών.

 

 

 

Πηγή: KYΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Στην Κέρκυρα ο Γκαζαριάν

Παίκτης της Κέρκυρας είναι απ’ το απόγευμα της Παρασκευής ο Γκεβόργκ Γκαζαριάν. Ο Αρμένιος έμεινε ελεύθερος απ’ τον Ολυμπιακό και κατόπιν υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους Φαίακες.

Τη φανέλα της Κέρκυρας θα φορά από ‘δω και στο εξής ο Γκεβόργκ Γκαζαριάν.

Όπως είχε διαφανεί, ο Αρμένιος δεν υπολογιζόταν στον Ολυμπιακό και γι’ αυτό το λόγο την Παρασκευή λύθηκε το συμβόλαιό του.

Παρόλα αυτά, βρέθηκε αμέσως η επόμενη ποδοσφαιρική του στέγη, η οποία θα είναι στους Φαίακες -τουλάχιστον μέχρι το προσεχές καλοκαίρι.

Κάτι που επισημοποίησαν οι ίδιοι οι νησιώτες εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Η ΠΑΕ ΚΕΡΚΥΡΑ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον διεθνή Αρμένιο ποδοσφαιριστή, Gevorg Ghazaryan, τον οποίο και καλωσορίζει στην οικογένεια της ομάδας μας. Ο ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας έξι μηνών».

 

 

Πηγή: sport-fm.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενική Ορθοδοξία τιμά σήμερα τη μνήμη των μαρτύρων Αγίου Σαρκίς , του υιού του Αγίου Μαρντιρός και των 14 μαχητών που θανατώθηκαν μαζί τους

Ο Σαρκίς δεν ήταν Αρμένιος. Ήταν Έλληνας από την Καισάρεια της Καππαδοκίας. Θαρραλέος μαχητής και με ανώτατες ηθικές αρχές.

Στα χρόνια του αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου έλαβε το στρατιωτικό τίτλο του στρατηλάτη. Ήταν σταθερός στο κήρυγμα του Ευαγγελίου και προέλεγε την καταστροφή των ειδωλολατρικών βωμών. Κατά τη βασιλεία του Ιουλιανού του Παραβάτη (361-363) αναγκάστηκε – μαζί με τον υιό του Μαρντιρός - να ζητήσει άσυλο στη χριστιανική Αρμενία, στην αυλή του βασιλέως Τιράν.

Αργότερα, κατέφυγε στην Περσία, όπου υπηρέτησε στο στρατό του βασιλιά Σαπούχ (Σαπώρ). Η επιρροή του Σαρκίς και του υιού του στο περιβάλλον των στρατιωτών τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μερικοί από αυτούς να ασπαστούν τη χριστιανική πίστη.

Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό στη βασιλική αυλή και ο Πέρσης βασιλιάς κάλεσε τον Σαρκίς και τον Μαρντιρός να προσφέρουν θυσίες στο βασιλικό βωμό. Και οι δύο αρνήθηκαν κατηγορηματικά να εκτελέσουν τη διαταγή του βασιλιά και θαρραλέα απέκρουσαν την προσφορά θυσίας στα είδωλα. Οι μάγοι, μανιασμένοι από την «ιεροσυλία» αυτή ποδοπάτησαν μέχρι θανάτου τον υιό του Σαρκίς και τον ίδιο τον συνέλαβαν, τον έκλεισαν στη φυλακή και αργότερα τον αποκεφάλισαν.

Οι πιστοί σε αυτόν 14 στρατιώτες πήραν το νεκρό σώμα του, το έντυσαν με καθαρά ενδύματα και το έθαψαν. Όταν έγινε γνωστή η πράξη τους στο βασιλιά, οδηγήθηκαν και αυτοί στο μαρτύριο.

Η Αρμενική Ορθοδοξία τιμά σήμερα τη μνήμη των μαρτύρων Αγίου Σαρκίς , του υιού του Αγίου Μαρντιρός και των 14 μαχητών που θανατώθηκαν μαζί τους!

 

Άκις Νταγκαζιάν

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι