Menu

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη συμπλήρωση 100 χρονών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Φέτος η Νέα Σμύρνη τιμά τον αδελφοποιημένο λαό των Αρμενίων πραγματοποιώντας μια σειρά από ιδιαίτερης σημασίας εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος από τις 26 Φεβρουαρίου 2015.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την πρώτη πανελλήνια προβολή της πολυβραβευμένης αντιπολεμικής ταινίας “TEVANIK του Αρμένιου σκηνοθέτη Jivan Avetisyan, ενώ θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων μουσικές βραδιές και συναυλίες ανθολογίας αρμένικης μουσικής με κλασικά και παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από πολιτιστικά νεανικά σύνολα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των εκδηλώσεων ξεχωρίζει η συναυλία-ανθολογία αρμένικης λόγιας μουσικής από τη διάσημη ορχήστρα  ΜοBile υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ρουπέν Ασατιάν σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης διευθυντή συμφωνικής ορχήστρας Θεόδωρο Ορφανίδη. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η διεθνούς φήμης Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου που θα τραγουδήσει μερικά από τα ομορφότερα αρμένικα τραγούδια.

Επίσης, το Μάιο έχει προγραμματιστεί επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Νέας Σμύρνης στην Αρμενία προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο της Γενοκτονίας «Τζιτζερνακαπέρτ».

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει το Σεπτέμβριο με την ιδιαίτερου συμβολισμού εκδήλωση των εγκαινίων μνημείου αφιερωμένου στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, αλλά και τη σημαντικότατη έκθεση σπάνιου φωτογραφικού υλικού από το Μουσείο Γενοκτονίας της Αρμενίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

1.Πρώτη προβολή της ταινίας «TEVANIK» του Αρμένιου σκηνοθέτη Jivan Avetisyan

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου  και ώρα 20:30 στο Βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» Σταδίου 24 – Αθήνα. Θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παναγόπουλος και θα παρέμβουν η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη και ο σκηνοθέτης  Αντώνης Μποσκοΐτης.

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης.

Στις προβολές θα παρευρίσκεται ο σκηνοθέτης της ταινίας Τζιβάν Αβετισιάν.

Λίγα λόγια για την ταινία : Πολυβραβευμένη αντιπολεμική ταινία που εξελίσσεται τη δεκαετία του ’80 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στο μένος του πολέμου εκτυλίσσονται τρεις ιστορίες: του μικρού Αράμ, της  Αστγίκ και του 14χρονου Τεβανίκ ο οποίος στη δίνη των μαχών μαθαίνει για τη ζωή, το θάνατο και την επιβίωση.

2.Τετάρτη 22 Απριλίου: Μουσική βραδιά με το Σαρό Ντεμερτζιάν. Θα ερμηνεύσει επαναστατικά τραγούδια για τη Γενοκτονία.

3.Τετάρτη 13 Μαΐου: Μουσική βραδιά «Σε Δύση και Ανατολή» με τον Στέφανο Δεκεριάν, στο δημοτικό Πολυχώρο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης

4.Σάββατο 16 Μαΐου: Συναυλία - ανθολογία Αρμένικης μουσικής. Ένα απαύγασμα της αρμένικης λόγιας μουσικής με κλασικά και παραδοσιακά τραγούδια. Η Ορχήστρα ΜοBile υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Ρουπέν Ασατιάν, ειδικά προσκεκλημένου  από την Αρμένικη κοινότητα των Αθηνών, σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης διευθυντή συμφωνικής ορχήστρας, Θεόδωρο Ορφανίδη, θα ερμηνεύσει αρμένικες μουσικές συνθέσεις. Στο δεύτερο μέρος η διεθνούς φήμης Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου θα τραγουδήσει μοναδικά μια ανθολογία από τα ομορφότερα αρμένικα τραγούδια. Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλατεία Καρύτση 8. Είσοδος ελεύθερη

5.Μάιος 2015: επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Νέας Σμύρνης στην Αρμενία -  απότιση φόρου τιμής στο μνημείο της Γενοκτονίας «Τζιτζερνακαπέρτ» στο Γιερεβάν και επίσκεψη στην αδελφοποιημένη πόλη του Σισιάν.

6.Ιωνικές Γιορτές 2015 - Σάββατο 29 Αυγούστου: Παρουσίαση αρμενικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από πολιτιστικά νεανικά σύνολα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

7.Σεπτέμβριος 2015: εγκαίνια μνημείου αφιερωμένου στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη κεντρική πλατεία του Δήμου Νέας Σμύρνης.

8.Σεπτέμβριος 2015: έκθεση φωτογραφικού υλικού από το Μουσείο Γενοκτονίας της Αρμενίας, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αρμενίας στην Ελλάδα, αφιερωμένη στη Σμύρνη.

 

 


Πηγή: culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκία πάλι κατά Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ!

Ευτυχώς που η Τουρκία ακολουθεί πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τα γειτονικά της κράτη, τη εισηγήσει του μέγιστου πολιτικού ανδρός Αχμέτ Νταβούτογλου, διότι, διαφορετικά…

Υπό το πρίσμα της καλής γειτονίας, λοιπόν, ο νεοθωμανός «βεζίρης» Αχμέτ βρήκε σήμερα την ευκαιρία να «μαλώσει» την Αρμενία. Η ευκαιρία δόθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας τριμερούς συνάντησης Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας και Γεωργίας, η οποία εφέτος διοργανώθηκε στο Αζερμπαϊτζάν.

Σεβόμενος, προφανώς, τους κανόνες της φιλοξενίας, ο Νταβούτογλου, δεν θέλησε να στενοχωρήσει τους οικοδεσπότες του και όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία προτίθεται να ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία, απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτός κι αν… η Αρμενία αποχωρήσει από το «έδαφος που έχει κατακτήσει».

«Όσο δεν απελευθερώνονται τα κατακτημένα εδάφη και η διένεξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν δεν επιλύεται σε αυτό το πλαίσιο, η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας – Τουρκίας δεν είναι δυνατή. Το ζήτημα του ανοίγματος των συνόρων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο», είπε ο Νταβούτογλου στους Τούρκους και τους Αζέρους δημοσιογράφους και όλοι τους χάρηκαν ιδιαίτερα, προφανώς.

Ευτυχώς που δεν βρέθηκε κανείς να θυμίσει στον Νταβούτογλου ένα άλλο ζήτημα εισβολής και κατοχής – Κύπρος – ή τουλάχιστον να αναφερθεί στον ρόλο της Τουρκίας στη συριακή κρίση, για να πούμε δύο μόνο παραδείγματα. Ευτυχώς, γιατί ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι… ιδιαίτερα ευαίσθητος, ειδικά σε τέτοια θέματα.

 

 

 

Πηγή: defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter