Menu

Στρατευμένος Πολιτισμός

του Νικόλαου Λυγερού

Το γεγονός ότι απονεμήθηκε ο Χρυσός Λέων της Μπιενάλε Τέχνης στη Βενετία, στην εθνική συμμετοχή της Αρμενίας, αποδεικνύει ότι υπάρχει στρατευμένος πολιτισμός ενάντια στη βαρβαρότητα. Έτσι όσοι λένε ότι οι καλλιτέχνες δεν ασχολούνται με τα θέματα της Ανθρωπότητας απορρίπτονται επί του πρακτέου. Αυτή η συμβολική βράβευση που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, είναι και πάλι ένα πλήγμα ενάντια στην αδιαφορία. Διότι το βραβείο έχει και εξήγηση αφού δεν είναι γενικόλογο και αφορά άμεσα την τιμή στον Αρμενικό Λαό, την Παράδοση και την Ιστορία του. Όμως το πιο σημαντικό σε ανθρώπινο επίπεδο είναι η τιμή στους αγώνες του και τη συνεισφορά του στον ανθρώπινο πολιτισμό. Διότι η πορεία της σύγχρονης τέχνης, με τους επιφανείς εκπροσώπους της Αρμενίας έχει αλλάξει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό έγινε μόνο και μόνο από τους επιζώντες της Γενοκτονίας. Με το έργο του πολιτισμού αντιστεκόμαστε στο έγκλημα της βαρβαρότητας. Κι αν κάποιοι νομίζουν ότι ένα βραβείο δεν αλλάζει τίποτα, ας σκεφτούν τι σημαίνει να ακούγεται άλλη μια φορά το Άξιον Εστί και θα καταλάβει ότι είναι τιμή για τον κάθε άνθρωπο να παίζει ένα ρόλο στην εξέλιξη της Ανθρωπότητας. Η υποστήριξη ενός έργου από την ίδια σου την φωνή, είναι ψήφος εμπιστοσύνης στον πολιτισμό που παλεύει για την Ανθρωπότητα. Έτσι ο Χρυσός Λέων που αποτελείται από το σύμβολο του Αγίου Μάρκου, βοηθάει τους αθώους, τους αγωνιστές και τους Δίκαιους που δεν ξεχνούν, για να ζήσουν ακόμα πιο ανθρώπινα.

Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων 2015 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη - Αναλυτικό πρόγραμμα

Τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) θα πραγματοποιήσει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, δύο κεντρικές εκδηλώσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η κορύφωσή τους θα είναι ασφαλώς η 19η Μαΐου.

Το ακριβές πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αθήνα:

Κυριακή 10 Μαΐου-Τρίτη 19 Μαΐου (Πλατεία Συντάγματος)
Ενημερωτικά περίπτερα σωματείων Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ, όπου με οπτικοακουστικά και έντυπα μέσα θα προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός των Ελλήνων του Πόντου και η τραγική τους κατάληξη.

Σάββατο 16 Μαΐου (Πλατεία Συντάγματος) Ώρα 20:00
Πολιτιστικό αφιέρωμα με θέμα: «Αρμένιοι , Ασσύριοι, Έλληνες – Τρεις πολιτισμοί δώρο στην ανθρωπότητα»

Κυριακή 17 Μαΐου Ώρα 11:00 
Ποδηλατοπορεία μνήμης. Με αφετηρία την πλατεία Κοραή στον Πειραιά και κατάληξη την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Νέα Σμύρνη. Θα συμμετέχει και η Ένωση Αρμενίων Αθλητών και Προσκόπων «Χομενετμέν».

Δευτέρα 18 Μαΐου (Πλατεία Συντάγματος) Ώρα 23:00
Ολονυχτία στο εκθεσιακό περίπτερο της ΠΟΕ.

Τρίτη 19 Μαΐου (Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη)
Ώρα 18:30 Κεντρική εκδήλωση μνήμης.
Ώρα 19:00 Επίσημη αλλαγή Προεδρικής Φρουράς με ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη.
Χαιρετισμός προέδρου Σ.Πο.Σ. Νοτίου  Ελλάδας και Νήσων Γεωργίου Βαρυθυμιάδη, χαιρετισμός περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, ομιλία από τον αντιπρόεδρο της Αρμενικής Βουλής Εντουάρντ Σαρμαζάνοφ.
Ώρα 19:45 Επιμνημόσυνη δέηση – Κατάθεση στεφάνου – Εθνικός ύμνος.
Ώρα 20:00 Πορεία προς την Πρεσβεία της Τουρκίας και επίδοση ψηφίσματος.

Κυριακή 24 Μαΐου (Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής, Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη)
Ώρα 08:00 Επίσημη έπαρση της Εθνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
Ώρα 10:30 Επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής (Ακαδημίας 67)
Ώρα 11:00 Ομιλία προέδρου της ΔΙΣΥΠΕ Γιώργου Παρχαρίδη
Ώρα 19:30 Επίσημη υποστολή της Εθνικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Θεσσαλονίκη:

Σάββατο 16 Μαΐου- Δευτέρα 18 Μαΐου (Πλατεία Αριστοτέλους)
Ενημερωτικά περίπτερα της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ.

Κυριακή 17 Μαΐου Ώρα 12:00 
Ποδηλατοπορεία μνήμης 
«Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη», από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ.

Τρίτη 19 Μαΐου (Πλατεία Αγίας Σοφίας)
Ώρα 18:30 Κεντρική εκδήλωση μνήμης – Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης – Κατάθεση στεφάνου.
Ώρα 19:00 Χαιρετισμός προέδρου της ΠΟΕ Χρήστου Τοπαλίδη και του προέδρου της ΔΙΣΥΠΕ Γεωργίου Παρχαρίδη. Ομιλία από τον Αμερικανό πολιτικό, σερίφη της κομητείας Μίντλεσεξ Μασαχουσέτης και αγωνιστή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις ΗΠΑ, Πίτερ Κουτουντζιάν
Ώρα 20:00 Πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Σκηνικό πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που απειλεί τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου

του Zulfugar Agayev

Πιο κοντά σε ένα πόλεμο, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’90, βρίσκεται η περιοχή νοτίως της Ρωσσίας. 21 χρόνια έπειτα από την κατάπαυση του πυρός, σε μια σύγκρουση που εξερράγη κατά τις ύστατες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, οι εχθροπραξίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας πολλαπλασιάζονται.

Όσο διαρκούσε η σχετική ηρεμία, εταιρείες, όπως η BP Plc, έριξαν δισεκατομμύρια δολλάρια στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν και στην κατασκευή αγωγών για να συνδέσουν τη χώρα με την νότιο Ιταλία. Η αναζωπύρωση της βίας απειλεί να θέσει κάποιες από αυτές τις επενδύσεις σε κίνδυνο και να αποσταθεροποιήσει μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρωσσία, τη Τουρκία και το Ιράν.

Οι επικείμενες εκλογές, στις 3 Μαΐου, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την περιοχή που οι Αρμένιοι κατέλαβαν κατά τον πόλεμο που διεξήχθη πριν από πάνω από μια εικοσαετία, μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη αντιπαράθεση, όπως αναφέρει η Royal Bank of Scotland Plc. Η ψηφοφορία αυτή «θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις, αυξάνοντας τους κινδύνους μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης επί των διαφιλονικούμενων εδαφών», τόνισε η Anna Tokar, αναλύτρια της RBS στο Λονδίνο.

«Αυτοί οι κίνδυνοι βάζουν τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον νότιο Καύκασο/Υπερκαυκασία σε κίνδυνο». Στο επίκεντρο της σύγκρουσης, η οποία «σιγόβραζε» με ανταλλαγές πυροβολισμών και άλλα επεισόδια σε όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την εκεχειρία, είναι το Ναγκόρονο Καραμπάχ, στο οποίο η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Αρμένιοι, αλλά παραμένει αναγνωρισμένο διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Οι πιο θανατηφόροι μήνες

Στους πρώτους τέσσερεις μήνες του 2015 κατεγράφησαν οι περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από τη λήξη του πολέμου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Caspian Defence, στο Μπακού. Υπάρχουν 31 επιβεβαιωμένοι θάνατοι που προήλθαν από συγκρούσεις στη συνοριακή γραμμή, σύμφωνα με την Jasur Sumarinli, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ενώ η διεθνής κοινότητα έχει επικεντρωθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η κλιμάκωση είναι ραγδαία σε μια περιοχή την οποία διασχίζουν ενεργειακοί αγωγοί, που έγιναν με επενδύσεις της BP και των συνεργατών της, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 50 δις δολ. σε προγράμματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές πηγές στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι αζερικές επιδρομές στις περιοχές που ελέγχονται από τους Αρμένιους στα περίχωρα του Ναγκόρνο Καραμπάχ αυξάνουν την πίεση κατά μήκος της γραμμής διευθέτησης μεταξύ των αντιπάλων, που τους χωρίζουν η θρησκεία και οι διεθνείς συμμαχίες. Ο Αρμένιος υπουργός άμυνας κατηγορεί τον αντίπαλό του ότι έχει εξαπολύσει έναν «υβριδικό πόλεμο» με «μικρο-δράσεις» που περιλαμβάνουν από επικοινωνιακές επιθέσεις έως ένοπλες εισβολές.

Ο πρόεδρος Σέρζ Σαργκσιγιάν είπε, στις 21 Μαρτίου, στο κανάλι «France 24» ότι, «ένας γενικευμένος πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει και πάλι οποιαδήποτε στιγμή». Ο Αζέρος υπουργός άμυνας Zakir Hasanov είπε πως οι στρατιώτες του τον προηγούμενο μήνα «άρπαξαν κάθε ευκαιρία, μέρα και νύχτα» για να σκοτώνουν Αρμένιους που ελέγχουν ότι διεθνώς αναγνωρίζεται ως αζερικό έδαφος.

«Πλήρης εμπιστοσύνη»

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα πάρουμε αυτό που θέλουμε» είπε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ίλχαμ Αλίγιεφ σε τηλεοπτική του ομιλία τον Μάρτιο. «Θα αποκαταστήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα». Ακόμη πέντε Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, όπως μεταδόθηκε, από το Αζερμπαϊτζάν στις 21 Απριλίου, με την αρμενική πλευρά, αργότερα, να το αρνείται.

Με τη σειρά τους, οι ένοπλες δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ είπαν την ίδια ημέρα, ότι τουλάχιστον ένας Αζέρος στρατιώτης πέθανε κατά τη διάρκεια της μάχης στα νοτιο-ανατολικά της αμφισβητούμενης περιοχής. Ο υπουργός άμυνας του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι ο στρατός του δεν είχε απώλειες.

«Δεν υπάρχει τίποτε να κλιμακωθεί – κάποια στιγμή θα συμβεί απλώς ένας λάθος υπολογισμός», είπε ο Lawrence Sheets, πολιτικός αναλυτής για τον Καύκασο, που εδρεύει στη γειτονική Γεωργία. «Για 20 χρόνια υπήρχαν μικρά όπλα. Έπειτα ξεκίνησε η χρήση πυροβολικού, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πολεμικών αεροσκαφών».

Ενεργειακή υποδομή

Ένα ευρύτερο ξέσπασμα θα απειλούσε να υπονομεύσει την ενεργειακή υποδομή γύρω από το Αζερμπαϊτζάν, που παρέχει την μοναδική διαδρομή προς τα δυτικά για το κεντροασιατικό αργό πετρέλαιο, και η οποία παρακάμπτει τη Ρωσσία. Ο αγωγός πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην ΒΡ, περνάει από μια έκταση που βρίσκεται σε μια απόσταση λιγότερη από 100 χιλιόμετρα από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Το έθνος της Κασπίας Θάλασσας υπέγραψε συμβόλαια 45 δισεκατομμυρίων με Ευρωπαίους αγοραστές το 2013 για παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών μήκους 4.000 χιλιομέτρων, που εκτείνονται από το Μπακού στη νότιο Ιταλία, μέσω Γεωργίας, Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας.

Το Αζερμπαϊτζάν, η πρώην τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός αργού πετρελαίου, έχει χρησιμοποιήσει τον πετρελαϊκό της πλούτο για να ενισχύσει την στρατιωτική της ισχύ και να σφυρηλατήσει συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Το πρόγραμμα επανεξοπλισμού, κόστους πολλών δισεκατομμυρίων, έκανε το Αζερμπαϊτζάν δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων στην Ευρώπη για τα πέντε τελευταία έτη, με το 13% των συνολικών αγορών, σύμφωνα με έκθεση του International Peace Research Institute της Στοκχόλμης, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα (Απρίλιο).

Η κυβέρνηση του Μπακού αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες για εφέτος κατά 27%, ύψους 3,8 δις μανάτ (3,6 δις.δολ.), ξεπερνώντας το σύνολο των ετήσιων δαπανών της Αρμενίας. Η Αρμενία, ωστόσο, είναι μέλος του υπό ρωσσικής ηγεσίας αμυντικού οργανισμού και φιλοξενεί στο έδαφός της μια ρωσσική στρατιωτική βάση.

Επτά Επαρχίες

Καθώς οι μάχες μαίνονταν το 1993, η Αρμενία πήρε τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και επτά αζερικών περιοχών που το περιβάλλουν, δικαιολογώντας την κίνηση αυτή από την ανάγκη να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη. Περίπου 30 χιλιάδες σκοτώθηκαν και 1,2 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τέσσερες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίστηκαν, που ζητούσαν απόσυρση.

Μαζί με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, η Ρωσσία έχει μεσολαβήσει σε συνομιλίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε μια τελική συμφωνία. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ συνάντησε τον Αλίγιεφ στο Μπακού πριν από δύο ημέρες (το άρθρο δημοσιεύεται 26.4) για συνομιλίες που συμπεριελάμβαναν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Αζέρου προέδρου.

Οι εντάσεις κατά μήκος της βαριά στρατιωτικοποιημένης γραμμής κατάπαυσης του πυρός, όπου οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο μέσα σε χαρακώματα, με τον τρόπο του α’ παγκοσμίου πολέμου, κλιμακώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Τουλάχιστον 19 στρατιώτες επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν στις ημέρες των συγκρούσεων.

Το Αζερμπαϊτζάν, για πρώτη φορά στα 20 χρόνια, χρησιμοποιεί πλέον όλμους 120 χιλιοστών, όπως είπε στις 26 Μαρτίου, ο Αρμάν Κιρακοσσιάν, εκπρόσωπος της Αρμενίας στον ΟΑΣΕ. Το Αζερμπαϊτζάν διατείνεται ότι οι θέσεις του βλήθηκαν από βλήματα 60 και 82 χιλιοστών.

«Σοβαρή προετοιμασία»

Αν και το Αζερμπαϊτζάν «προετοιμάζεται στα σοβαρά να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ» για να ανακτήσει κάποιες από τις περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η επίθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον έπειτα από τους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Μπακού τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Ελχάν Σαχίνογλου, επικεφαλής της πολιτικής ερευνητικής ομάδας Atlas, στο Μπακού.

«Συμβαίνει τώρα επειδή η Ρωσσία είναι απασχολημένη με την Ουκρανία» είπε ο Σαχίνογλου. «Το Αζερμπαϊτζάν έχει εντατικές συνομιλίες με τη Ρωσσία για να μετρηθούν οι αντιδράσεις του Κρεμλίνου».

 

 

Πηγή: http://www.bloomberg.com/news/articles
Απόδοση στα ελληνικά: Σωτήρης Δημόπουλος
Δημοσιεύθηκε στο http://sotiriosdemopoulos.blogspot.gr/

 

Πηγή: defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Νέο αυστραλιανό ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

του Νικόλαου Λυγερού

Το νέο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Willoughby είναι ακόμα ένα βήμα για την προετοιμασία της Αυστραλίας όσον αφορά στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Προς το παρόν μετά από χρόνια αγώνα, δύο από τις έξι πολιτείες της Αυστραλίας έχουν αναγνωρίσει αυτή τη Γενοκτονία και μάλιστα στο πλαίσιο της τριάδας γενοκτονιών, δηλαδή των Ασσυρίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων. Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για τις 4 πολιτείες και τις επικράτειες που υπάγονται βέβαια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Κοινοπολιτείας. Και το παράδειγμα της Willoughby δείχνει και με στρατηγική, σε τακτικό επίπεδο αφού αυτό μπορεί να γίνει και σε άλλες πόλεις που μάλιστα ανήκουν σε Πολιτείες που δεν αναγνώρισαν ακόμα τη Γενοκτονία στο δικό τους επίπεδο. Έτσι κάθε πολιτεία και κάθε επικράτεια, είναι ένα στοιχείο στρατηγικού μείγματος της Αυστραλίας. Είναι λοιπόν σημαντικό να συντονιστούν και οι αποφάσεις των πόλεων, έτσι ώστε να αποτελέσουν ένα ανθεκτικό υπόβαθρο για το επόμενο στάδιο. Κι όσοι νομίζουν ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς αγώνα και χωρίς θυσίες, αρκεί να εξετάσουν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν και λόγω της επετείου των ANZAC. Πρέπει, κατά συνέπεια, να χαιρόμαστε και για αυτές τις πράξεις στο επίπεδο του συμβουλίου, γιατί όλα τα στάδια έχουν τις δυσκολίες τους λόγω αδράνειας, αδιαφορίας και πιέσεων που δεχόμαστε από τις τουρκικές επιτροπές προπαγάνδας που προσπαθούν να ακυρώσουν τον αγώνα της αναγνώρισης των Γενοκτονιών.

 

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι