Menu

Στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Αρμενίας Eduard Sharmazanov για τη μαύρη επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων.

Τον ελληνικής καταγωγής Αντιπρόεδρο της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Αρμενίας, Eduard Sharmazanov, υποδέχθηκε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας, οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων, καθώς επίσης η ανάληψη κοινών δράσεων σε θέματα όπως η καταδίκη των γενοκτονιών και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Sharmazanovεπιβεβαίωσαν τις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια και τους δύο λαούς.

«Ο κ. Sharmazanov έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση των δύο λαών, Αρμενίων και Ελλήνων, αλλά και στην αναγνώριση από την Αρμενική Βουλή της γενοκτονίας των Ποντίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας πως «ο κ. Σαρμαζάνοφ βρίσκεται στην Ελλάδα για να τιμήσει τη μαύρη επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά και για να θυμίσει ότι το έτος 2015, είναι το έτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων».

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στη διεθνή κοινοβουλευτική καμπάνια που διεξάγει η Αρμενία κατά των γενοκτονιών, στην οποία η Ελληνική Βουλή έχει απερίφραστα ταχθεί ως συμπαραστάτης. «Η διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, που συστάθηκε πριν από δύο μήνες, αποτελεί έμπρακτη συμμετοχή του ελληνικού Κοινοβουλίου σε αυτήν την καμπάνια. Διότι, η ανατριχιαστική ρήση του Χίτλερ στα τέλη της δεκαετίας του 1930 “Ποιος θυμάται τώρα την εξόντωση των Αρμενίων,” μας υπενθυμίζει ότι η ατιμωρησία και η λήθη αποτελούν το πιο γόνιμο έδαφος για την επανάληψη των ειδεχθέστερων εγκλημάτων που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα», υπογράμμισε. Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευσή της κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αρμενία, ότι η Ελληνική Βουλή θα φιλοξενήσει το προσεχές φθινόπωρο την έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ θα είναι ενεργός συμπαραστάτης στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των Ελλήνων ομογενών ποντιακής καταγωγής στην Αρμενία.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι θα επιδιωχθεί μία πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών των δυο κοινοβουλίων, στο πλαίσιο τόσο του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και του ΟΑΣΕ, όπου η Ελλάδα με τρόπο αδιαπραγμάτευτο υποστηρίζει την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε, τέλος, στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, επισημαίνοντας την απερίφραστη στήριξη που εξέφρασε σύσσωμη η Αρμενική πολιτική ηγεσία «στο αίτημα  του ελληνικού λαού για λογιστικό έλεγχο του χρέους και διαγραφή εκείνου του τμήματος που, όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τις ισχυρές ενδείξεις που υπάρχουν, είναι παράνομο, απεχθές και επονείδιστο».

Από την πλευρά του ο κ. Σαρμαζάνοφ τόνισε ότι «η Βουλή της Αρμενίας υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσύριων.  Με αυτή την κίνησή μας δείξαμε την προσήλωση μας ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία της Αρμενίας θα συνεχίσει τις προσπάθειές της ως προς τη διεθνή αναγνώριση των γενοκτονιών». Ο Αντιπρόεδρος του Αρμενικού Κοινοβουλίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τη στήριξη που παρέχει στην προσπάθεια αυτή, ενώ αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες Ελλήνων και Αρμενίων ευχόμενος στον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα και να βγουν νικητές.

Σημειώνεται ότι ειδική εκδήλωση για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 19 Μαΐου 2015, 20:30, στην αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή. Στην εκδήλωση, θα παραστεί και ο ποντιακής καταγωγής Αντιπρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Αρμενίας, κ. Eduard Sharmazanov.

 

 


Πηγή: ertopen.com

Διαβάστε περισσότερα...

Αποκλειστικό: Super eurovision-ική συνεργασία Αρμενίας, Αλβανίας, Εσθονίας κι Ελλάδας | Τι ετοιμάζουν; (video)

Τι έκπληξη μας ετοιμάζουν οι έξι τραγουδίστριες;

Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν και τα υπονοούμενα των καλλιτεχνών της Eurovision στα social media τους αποκαλύπτονται… Τι συμβαίνει; Μία super eurovision-ική συνεργασία έρχεται κι έχει… άρωμα γυναίκας!

Η Tamar Kaprelian είναι μέλος του αρμένικου συγκροτήματος Genealogy που εκπροσωπεί τη χώρα του φέτος στη Eurovision. Η Tamar ζει κι εργάζεται επαγγελματικά ως τραγουδίστρια στην Αμερική. Όπως μας πληροφορεί το wiwibloggs.com, η Tamar Kaprelian δίνει σάρκα και οστά στο φετινό σύνθημα της Eurovision “Building Bridges” με ένα τραγούδι που έγραψε η ίδια και θα τραγουδήσει μαζί με την Elhaida Dani, εκπρόσωπο της Αλβανίας, την Elina Born, εκπρόσωπο της Εσθονίας και τη Μαρία – Έλενα Κυριάκου, την δική μας εκπρόσωπο. Στο τραγούδι θα δούμε επίσης τη Stephanie Topalian και τη Mary Jane O’ Doherty, επίσης μέλη των Genealogy. 

Ο τίτλος του τραγουδιού είναι “The otherside” και μεταφέρει έντονα συναισθήματα και μηνύματα που αφορούν την ειρήνη, την αγάπη και την ενότητα.

Το wiwibloggs.com ήταν στο studio ηχογραφήσεων στη Βιέννη μαζί με τα κορίτσια και παρακολούθησε από κοντά την ηχογράφηση του “The Otherside”. 

Στο παρακάτω video βλέπουμε την Tamar Kaprelian και τη δική μας Μαρία – Έλενα Κυριάκου να ηχογραφούν μαζί κομμάτι του τραγουδιού, σε ένα διάλειμμα από το φορτωμένο με πρόβες πρόγραμμά τους.

Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει ολοκληρωμένο μετά το τέλος της Eurovision!

 

Πηγή: tralala.gr

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΚ: Σπάνια έγγραφα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Εκδήλωση με θέμα: «100 Χρόνια μετά: Νέες πτυχές της Γενοκτονίας των Αρμενίων» διοργάνωσε η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Κύπρου και η Κυπριακή Επιτροπή Μνήμης της 100ης Επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
 
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, χορηγός επικοινωνίας της οποίας ήταν το ΚΥΠΕ, ήταν ο Τούρκος καθηγητής Taner Akcam. Ο κ. Akcam παρουσίασε σπάνια ιστορικά έγγραφα της οθωμανικής κυβέρνησης μέσα από τα οποία αποκαλύπτεται, με τεκμηριωμένο επιστημονικώς τρόπο, η συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση – γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.
 
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε ότι το Ολοκαύτωμα των Αρμενίων, ένα οργανωμένο και σκόπιμο έγκλημα κατά των Οθωμανών Αρμενίων, αποτελεί μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία του κόσμου. Αποκαλύπτει, σημείωσε, τη βιαιότητα με την οποία ένα έθνος μπορεί να δράσει εναντίον ενός άλλου, χωρίς καμία αποδεδειγμένη αιτιολόγηση.
 
Πρόκειται, είπε, για ένα επαίσχυντο ιστορικό γεγονός που πρέπει να μας υπενθυμίζει τη σημασία του αμοιβαίου σεβασμού. Το κύριο μέσο για την ενίσχυση της ειρήνης, της ανάπτυξης και της ευημερίας είναι η αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή της πολιτισμικών μας διαφορών, είπε.
 
Ιδιαίτερα στην Κύπρο, επεσήμανε, μια ειλικρινής συζήτηση όσον αφορά το παρελθόν θα βοηθήσει όλες τις κοινότητες στο νησί να κτίσουν ένα κοινό μέλλον στο οποίο η διαφορετικότητα θα τυγχάνει σεβασμού.
 
Ο Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή Βαρκές Μαχτεσιάν είπε ότι το 2015 σηματοδοτεί την 100η επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων “ένα τραγικό ιστορικό γεγονός που η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται, κάτι που είναι απαράδεκτο από τους απόγονους των νεκρών Αρμενίων που πάντα θα θυμούνται και θα απαιτούν όπως η θηριωδία των Οθωμανών αναγνωριστεί από την Τουρκία”.
 
“Πώς μπορούμε να σταματήσουμε να ζούμε με τον πόνο των όσων συνέβησαν στους πρόγονους μας”, διερωτήθηκε και τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί τα γεγονότα και να ζητήσει συγνώμη όχι μόνο προς τους Αρμενίους αλλά σε όλη την ανθρωπότητα.   
 
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σημείωσε ότι “ήταν ο John Ray που είπε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνεις σύγχρονος, εκ των οποίων ορισμένοι ήταν εξαιρετικά τερατώδεις”. Πράγματι, πρόσθεσε, “η μετάβαση από τις παραδοσιακές κοινωνίες στις σύγχρονες κοινωνίες, από το Δήμο στο Έθνος και από την αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος συνοδευόταν πάντα από τη βία”.
 
“Κατά τη γενέτειρα στιγμή των εθνών και των κρατών-εθνών υπήρχε βία, αφομοίωση, απέλαση,  εθνοκάθαρση και γενοκτονία”, είπε και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών τον 20ον αιώνα εξαιτίας εθνοτικής σύγκρουσης ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ανθρώπους.
 
Ανέφερε ότι αμέσως μετά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τον Απρίλιο του 1915, η ξαφνική σύλληψη των Αρμενίων διανοουμένων και πολιτικών ηγετών κατέληξε στην εθνοκάθαρση και τη γενοκτονία του αρμενικού λαού.
 
 
 
 
 
Πηγή: sigmalive.com
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι