Menu

Η Γενοκτονία των Ποντίων τιμήθηκε στην Αρμενία (photo-video)

Στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Τσιτσερνακαμπέρντ, λίγο έξω από το Ερεβάν, τιμήθηκε ανήμερα της επετείου της, στις 19 Μαΐου, η Γενοκτονία των Ποντίων.

Δεκάδες άνθρωποι αλλά και για πρώτη φορά άγημα των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας παρευρέθηκαν στην τελετή μνήμης, που φέτος έγινε σε διαφορετικές συνθήκες, μια και στις 24 Μαρτίου η Βουλή της Αρμενίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων ενώ στην Αθήνα κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας αυτής, αντιπρόεδρος της αρμενικής Βουλής Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αρμενία Ιωάννης Τάγης, ο ακόλουθος άμυνας της ελληνικής πρεσβείας συνταγματάρχης Γεώργιος Μαυροειδής, εκπρόσωποι της Αρμενικής Εκκλησίας και ο πρόεδρος των ελληνικών σωματείων της Αρμενίας Αρκάντι Χιτάροφ.

Κατατέθηκαν στεφάνια και έγινε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ στη σύντομη ομιλία του ο πρέσβης Τάγης αναφέρθηκε στο έγκλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συνδέοντάς το με τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η εκδήλωση πήρε δημοσιότητα και στην αρμενική τηλεόραση. Δείτε βίντεο (στα αρμενικά) με δηλώσεις, ιστορικά γεγονότα αλλά και ρεπορτάζ στην τελετή.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μνημόσυνο για τους Πόντιους στο Αλαβερδί της Αρμενίας (photo)

Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των Ποντίων που χάθηκαν στη διάρκεια των εθνοκαθάρσεων από τους Οθωμανούς Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα, τελέστηκε στην κωμόπολη Αλαβερδί της Αρμενίας, ανήμερα της 19ης Μαΐου.

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε σε κλίμα συγκίνησης στην εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου Ναρεκατσί, παρουσία μελών της ελληνικής κοινότητας στην Αρμενία καθώς και του διευθυντή του ελληνικού συνδέσμου «Ιπποκράτης», Σιμόν Ζαχάροβ.

Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η παρουσία πολλών νέων παιδιών, που έδωσαν το μήνυμα της συνέχειας στη μνήμη.


Η εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου στο Αλαβερδί

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα διεθνοποιήσουμε τη Γενοκτονία

Μια βαθιά πολιτική εκδήλωση για το μείζον θέμα των γενοκτονιών και της αντιμετώπισής τους από τους απογόνους των ανθρώπων που τις υπέστησαν, αλλά και από επίσημους φορείς, πολιτειακούς τε και άλλους, έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στη ΛΑΕΔ. Τα μηνύματά της θα έπρεπε να ακουστούν από τα πολλά εκατομμύρια των ανθρώπων που αναρωτιούνται γιατί η Γενοκτονία των Ελλήνων δεν έχει αναγνωριστεί από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα.

Οι Έλληνες διοργανωτές, ο ΣΠOΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ, υποδέχτηκαν τον αντιπρόεδρο της αρμενικής εθνοσυνέλευσης Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, που έλκει τη μακρινή καταγωγή του στον Πόντο, και τον Αμερικανό πολιτικό, σερίφη της Μασαχουσέτης, Πίτερ Κουτουτζιάν. «Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες, η πολιτική δύναμη της ενοποίησης των γενοκτονιών» ήταν το θέμα της συζήτησης που παρακολούθησε το pontos-news.gr.

Εξαρχής ο Εντ. Σαρμαζάνοφ μίλησε πολιτικά τεκμηριώνοντας γιατί οι σφαγές Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Νεότουρκους ήταν προμελετημένη γενοκτονία. Υπενθύμισε τις ενέργειες που έκανε η Αρμενία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και δείχνοντας με το δάχτυλο την πολιτική άρνησης της Τουρκίας πρότεινε την ενότητα των τριών λαών ως απάντηση στη λήθη.

Ο Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΛΑΕΔ. Σε δεύτερο πλάνο ο μεταφραστής του

«Οι Αρχές της Τουρκίας», είπε, «αντί να αναγνωρίσουν τις γενοκτονίες και να απαλλαγούν έτσι από το βαρύ φορτίο τους, ακολουθούν το δρόμο της άρνησης και γίνονται συνεργοί ενός εγκλήματος που διαπράχθηκε έναν αιώνα πριν· καταλαμβάνουν τμήμα της Κύπρου, επιβάλλουν παράνομο αποκλεισμό κατά της Αρμενίας, διατηρούν το άρθρο 301, διοργανώνουν Καλλιπόλεις προσπαθώντας να παραπλανήσουν την διεθνή κοινότητα, βρυχώνται κατά του Πάπα της Ρώμης και κατά των ηγετών εκείνων των χωρών που αναγνωρίζουν και καταδικάζουν την Γενοκτονία.

»Εμείς, οι εκπρόσωποι των τριών λαών, πρέπει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης και ενάντια στην πολιτική της άρνησης Τουρκίας».

Με προσωπικές αναφορές, συγκινημένος για την παρουσία του στην Ελλάδα, άνοιξε την ομιλία του ο Πίτερ Κουτουτζιάν, γνωρίζοντας στο κοινό ότι οι παππούδες του ήταν από το Μαράς της ιστορικής Αρμενίας, επιζήσαντες της Γενοκτονίας, αλλά και ο ίδιος αισθάνεται επιζήσας αυτής της σφαγής.

Η διάσταση που ήθελε να δώσει ο ομιλητής ήταν αυτή της επόμενης ημέρας της τραγωδίας που βίωσαν Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες – μιας μέρας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

«Πρέπει να ενώσουμε τα χέρια μας. Διότι δεν είμαστε μόνο θύματα γενοκτονίας αλλά και επιζήσαντες. Είμαστε δυνατοί, δουλεύουμε σκληρά, έχουμε επιτύχει», είπε ο Π. Κουτουτζιάν. Και προεκτείνοντας τη σκέψη του για να αποκτήσει η υπόθεση αναγνώρισης παγκόσμια διάσταση, θύμισε τα λόγια του αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Μια αδικία οπουδήποτε είναι απειλή της δικαιοσύνης παντού».

O Πίτερ Κουτουτζιάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΛΑΕΔ

Ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουμε τη γενοκτονία που υπέστησαν οι χριστιανικές κοινότητες είναι να την δούμε μέσα από ένα πρίσμα, τόνισε ο ομιλητής, προτείνοντας σειρά ενεργειών για να αποκτήσει η υπόθεση δύναμη και να ταξιδέψει στις καρδιές ακόμα και αυτών που δεν γνώρισαν σφαγές.

Μεταξύ των προτάσεων είναι να ενωθούν οι γενοκτονημένοι λαοί με μια κοινή στρατηγική.

Προτείνεται επίσης να ανεγερθεί κοινό μνημείο για όλους τους μάρτυρες όπου ο κόσμος θα μπορεί να μαθαίνει αλλά και να διαδηλώνει, να συμπορευτούν Έλληνες, Ασσύριοι και Αρμένιοι με άλλους λαούς που έχουν υποστεί γενοκτονία σε πιο σύγχρονες περιόδους για να γίνει κατανοητό ότι αυτή η μορφή εγκλήματος αφορά όλους, να υπάρξει στενή συνεργασία με τη Διασπορά.

Ο Π. Κουτουτζιάν ανέδειξε το ρόλο της αρμενικής Διασποράς στην αναγνώριση της γενοκτονίας, κάτι που εν μέρει μόνο βρήκε σύμφωνο τον Εντ. Σαρμαζάνοφ, ο οποίος τόνισε ότι ο αρμενικός λαός κατέγραψε επιτυχίες όταν η Αρμενία ενώθηκε με τη Διασπορά και κέντρο του αγώνα έγινε το Ερεβάν.

Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της αρμενικής Εθνοσυνέλευσης εξήρε τη συνεισφορά της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ζωής Κωνσταντοπούλου στο τελικό ανακοινωθέν του πρόσφατου φόρουμ που έγινε στην Αρμενία, όπου εκείνη αξίωσε, όπως είπε ο Εντ. Σαρμαζάνοφ, να περιληφθεί και το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων και είναι προσηλωμένη στο στόχο του αγώνα.

Και μια ακόμα παρατήρηση του Πίτερ Κουτουτζιάν που μπορεί να δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις: Οι Έλληνες, είπε, είναι πολύ καλύτερα διασπαρμένοι και ενσωματωμένοι στον κοινωνικό ιστό των ΗΠΑ. Περισσότερο από τους Αρμενίους. Και γι’ αυτό μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία.

Η συζήτηση χθες στη ΛΑΕΔ κατέδειξε περίτρανα την ανάγκη να ενωθούν γόνιμες σκέψεις ανθρώπων που έχουν αγωνιστεί για την αναγνώριση των γενοκτονιών, και θέτοντας στο περιθώριο την ατομικότητα και την όποια μικροπολιτική σκοπιμότητα να ορίσουν στόχους και να τους υλοποιήσουν. Η 100ετία από τη Γενοκτονία των Ποντίων απέχει μόνο μια ανάσα.

Προ των ομιλιών, οι δύο υψηλοί προσκεκλημένοι της ΠΟΕ είχαν θερμή χειραψία και σύντομη συζήτηση, κατά την οποία συνεχάρησαν αλλήλους για τις δράσεις που αναπτύσσουν αναφορικά με τη διατήρηση της μνήμης.

Εκ μέρους των διοργανωτών, η Χριστίνα Χαφουσίδου ευχαρίστησε το κοινό που δίνει παρών στον αγώνα για τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ, Γιώργος Βαρυθυμιάδης (στη φωτογραφία επάνω, εν μέσω των προσκεκλημένων ομιλητών).

Την επομένη, χθες Τρίτη 19 Μαΐου, ο Εντ. Σαρμαζάνοφ ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Σύνταγμα και ο Π. Κουτουτζιάν στη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκία: Αρμένιοι "κρυπτο-χριστιανοί" βαφτίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη

Δώδεκα Αρμένιοι από το Τούντζελι της Τουρκίας βαφτίστηκαν χριστιανοί σε Αρμενική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, γράφει η Hurriyet Daily News επικαλούμενη είδηση της εφημερίδας Agos. Οι 12 Αρμένιοι προέρχονταν από οικογένειες που κατά το παρελθόν είναι αποκρύψει την χριστιανική και αρμενική τους κληρονομιά υπό τον φόβο της κοινωνικής προκατάληψης, σχολιάζει η εφημερίδα.

Το μυστήριο τελέστηκε στην αρμενική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη, από τον ιερέα Dirtad Uyunyan ενώ χοροστάτησε ο Αναπληρωτής Πατριάρχης των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης, Aram Atesyan. Πριν την βάφτιση οι 12 Αρμένιοι παρακολούθησαν μαθήματα διάρκειας 6 μηνών προκειμένου να ασπαστούν τις χριστιανικές αξίες ενώ δύο ζευγάρια παντρεύτηκαν και με θρησκευτική τελετή. Στο ρεπορτάζ περιλαμβάνεται, μεταξ΄θ άλλων, δήλωση , μίας εκ των βαπτισθέντων, της Kristin, η οποία ερωτηθείσα για τα συναισθήματά της,είπε: «Νιώθω εκπληκτικά. Περίμενα πολύ καιρό για αυτή την ημέρα. Δεν χρειάζεται πια να κρύβω την ταυτότητά μου. Μπορώ ελεύθερα να δηλώσω ότι είμαι χριστιανή».

Το θέμα των κρυπτοχριστιανών στην Τουρκία είναι ένα μεγάλο ζήτημα που η Άγκυρα προσπαθεί να το κρύβει επιμελώς.Σύμφωνα με δημοσκόπηση της αμερικανικής εταιρείας ερευνών Pew - που δημοσίευσε προ μερικών μηνών η Χουριέτ- Μουσουλμάνοι είναι το 98% των Τούρκων, ενώ χριστιανοί μόνο το 0,4% (320.000).Ακόμα, η έρευνα έδειξε ότι 1,2% των Τούρκων απάντησαν ότι δεν ανήκουν σε κάποια οργανωμένη θρησκεία, ενώ το ποσοστό των Εβραίων , βουδιστών και ινδουιστών είναι κάτω από 0,1% Η εφημερίδα προσθέτει ότι η Τουρκία είναι 8η χώρα με μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ωστόσο σύμφωνα με τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο ε.α. Φραγκούλη Φράγκο - που εξέδωσε το Βιβλίο ''Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι'' - υπάρχουν εκατομμύρια Κρυπτο-χριστιανοί στην Τουρκία.

"Ο Φατίχ, Μωάμεθ o Πορθητής της Πόλης. Η μητέρα του ήταν βυζαντινή πριγκίπισσα, η ζωγραφιά του έχει ελληνικούς υπότιτλους, ενώ η σωρός του βρίσκεται στα ερείπια στην εκκλησία των 12 Αποστόλων, μαζί με τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες σε μια κατακόμβη 3 μέτρα κάτω, κηδεύτηκε χριστιανικά. Υπάρχουν κρυπτο-χριστιανοί στην Τουρκία. Τους συνάντησα παντού. Το Πάσχα του 2000 έκανα το λάθος και πήγα στον Άγιο Γιώργιο του Πατριαρχείου. Τρείς χιλιάδες ήμασταν. Έπρεπε να πάω στον Αη Γιώργη τον Κουδουνά, όπου ήταν 60.000…Εκατό σύλλογοι Ποντίων υπάρχουν σήμερα στην Πόλη. Μην ψάχνουμε να βρούμε που είναι οι κρυπτο-χριστιανοί…"  είπε σε μια από τις ομιλίες του.

 

 

 

Πηγή: onalert.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ομιλία του Αμερικανού πολιτικού αρμενικής καταγωγής Πίτερ Κουτουτζιάν στην εκδήλωση μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη

Ονομάζομαι Πίτερ Κουτουτζιάν και είναι εξαιρετική τιμή για μένα να βρίσκομαι κοντά σας σήμερα, καθώς -μαζί- τιμούμε την τραγική αυτή ημέρα – Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – των Χριστιανικών πληθυσμών - στην παγκόσμια ιστορία μας.

Είμαι Αμερικανός εκ γενετής – από τη Μασαχουσέτη – όμως η ψυχή μου δεν αποχωρίζεται ποτέ την ιστορική Αρμενία, όπου έζησε κάποτε η οικογένειά μου.
Και για αυτό το λόγο, γνωρίζω και κατανοώ τόσο καλά το θυμό και τη λύπη που συνοδεύουν αυτήν την ημέρα Μνήμης για σας και τις οικογένειές σας – όμως επίσης – γνωρίζω και κατανοώ τη σημασία της ημέρας εξίσου.
Διότι, όπως μου έμαθε ο πατέρας μου, και όπως ο πατέρας του έμαθε αυτόν – αλλά και όπως εγώ διδάσκω σήμερα στα παιδιά μου – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ.

Όπως ο Τζωρτζ Σανταγιάνα είπε κάποτε: «Όσοι δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν».
Είναι ο δικός μας τρόπος να τιμούμε εκείνους που χάθηκαν αλλά και εξίσου σημαντικό – εκείνους που επιβίωσαν.
Προέρχομαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – τη χώρα των μεταναστών – και η ιστορία της οικογένειας μου το ενσαρκώνει αυτό.
Οι παππούδες μου Αμπραχάμ και Ζαρούχι εγκατέλειψαν καταδιωγμένοι το χωριό τους Μαράς της Τουρκίας, έχοντας μόλις λίγα ρούχα μαζί τους, για να γλυτώσουν από τη Γενοκτονία που αφαίρεσε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους της Αρμενίας – αλλά παράλληλα και σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου.
Υπήρξαν μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών και αντίκρυσαν σκηνές που ήταν τόσο απερίγραπτες, ώστε το μόνο που έκαναν –μετά τη βίαιη εγκατάλειψη της πατρίδας τους – ήταν να μη μιλήσουν για όσα είδαν και έζησαν.
Αυτή ήταν μια αρκετά συνηθισμένη αντίδραση την εποχή εκείνη της ιστορίας – η γενιά τους αποσιώπησε τα όσα τρομακτικά βίωσε και αντίκρυσε, ώστε οι άλλοι – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους, όπως ο πατέρας μου – να μην υποφέρουν.

Οι παππούδες μου –όπως και τόσοι πολλοί έλληνες - αφοσιώθηκαν πλήρως σε οτιδήποτε Αμερικανικό, όταν έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δούλευαν σκληρά, πήγαιναν τακτικά στην εκκλησία και έστειλαν την κόρη τους και τους τρεις γιους τους στο σχολείο, ενώ και ο καθένας από τους γιους τους υπηρέτησε στον Αμερικανικό στρατό - αγάπησαν όλα όσα είχαν σχέση με τη νέα τους ζωή!
Ήταν ευγνώμονες που η νέα τους χώρα, δεν τους παρείχε μόνο καταφύγιο αλλά και ευκαιρίες.
Η ιστορία του παππού μου είναι μόλις μία από τα εκατομμύρια ιστοριών που ελέχθησαν από τους Έλληνες του Πόντου και της Ανατολής, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους – τους επιζήσαντες της Γενοκτονίας στην οθωμανική επικράτεια.
Διότι στις αρχές του 20ού αι., η Γενοκτονία που διαπράχθηκε εις βάρος των προγόνων μας κατά τη διάρκεια και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έδεσε τους λαούς μας για πάντα στην ιστορία.
Όπως γνωρίζετε, ξεκίνησε το 1908, όταν Τούρκοι εθνικιστές, γνωστοί επίσης ως Νεότουρκοι, επικράτησαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μόνο και μόνο για να την δουν να διαλύεται γρήγορα, μέσω των χαμένων πολέμων που διεξήχθησαν από τότε έως το 1913.

Το διάστημα αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιστορικών, η Οθωμανική Αυτοκρατορία απώλεσε 500.000 μίλια (804.672 χιλιόμετρα) γης της.
Ως αποτέλεσμα, το 1913 η Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο, μια εξαιρετικά εθνικιστική ομάδα Νεοτούρκων, απέκτησε τον έλεγχο της κυβέρνησης και ξεκίνησε τις ενέργειες για το διωγμό και τη στοχοποίηση των μη Ισλαμικών και μη Τουρκικών πληθυσμών.
Το 1914 διώκονται οι Έλληνες της Θράκης και έναν χρόνο μετά, το 1915, επιτελείται η Γενοκτονία των Αρμενίων.
Οι ομοιότητες ανάμεσα στην τραγική εμπειρία των Ελλήνων και των Αρμενίων δεν διέφυγαν της προσοχής του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μοργκεντάου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, ο Αμερικανός πρέσβης στις Αναφορές του επισήμανε τις ομοιότητες στις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν από την Οθωμανική κυβέρνηση για την εκδίωξη των ελληνικών πληθυσμών, τα έτη 1913 και 1914, και των Αρμενίων τον επόμενο χρόνο.

Ο Μοργκεντάου έγραφε: «Οι Τούρκοι εφάρμοσαν σχεδόν πανομοιότυπα την ίδια διαδικασία κατά των Ελλήνων με εκείνη την οποία είχαν υιοθετήσει κατά των Αρμενίων. Άρχισαν με την επιστράτευση των Ελλήνων στον οθωμανικό στρατό και τη μεταφορά τους σε τάγματα εργασίας, τη χρήση τους για την κατασκευή δρόμων στον Καύκασο και σε άλλες δύσκολες εργασίες. Αυτοί οι Έλληνες στρατιώτες, ακριβώς όπως και οι Αρμένιοι, έχασαν τη ζωή τους κατά χιλιάδες από το κρύο, την πείνα και άλλες στερήσεις. Παντού οι Έλληνες συγκεντρώνονταν σε ομάδες, και, κάτω από τη δήθεν προστασία των Τούρκων χωροφυλάκων μεταφέρονταν, στην πλειοψηφία τους- με τα πόδια, στα ενδότερα.»
Όπως αναφέρουν και οι παππούδες μου, ο Μοργκεντάου συνέχισε λέγοντας: «Σε κάποια χωριά οι κάτοικοι εκτοπίστηκαν με μια ανακοίνωση μόλις λίγες ώρες πριν. Σε άλλα, οι άντρες επιστρατεύονταν σε τάγματα εργασίας, οι γυναίκες και τα παιδιά εκτοπίζονταν χωρίς να τους επιτρεπόταν να πάρουν τίποτα μαζί τους, και τα ίδια τα χωριά τους λεηλατούνταν από τους μουσουλμάνους γείτονές τους. Επιπλέον, οι κάτοικοι των χωριών που είχαν υποστεί επιδρομή και λεηλασία, συχνά αναγκάζονταν να υπογράψουν ένορκες καταθέσεις ότι αυτοί που τους είχαν επιτεθεί, ήταν Αρμένιοι ».

Μέχρι το 1923 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο μέσω βιαιοτήτων και πείνας.
Αυτή η εποχή των στυγερών εγκλημάτων εις βάρος μας που μοιραζόμαστε, μας έφερε κοντά, και οι κληρονομιές μας αντικατοπτρίζονται η μία στην άλλη, τότε και μέχρι τις μέρες μας.
Οι αυτόχθονες Έλληνες του Πόντου και Αρμένιοι υπήρξαν γειτονική λαοί γεωγραφικά και εξακολουθούν να συμβιώνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου πολλοί μετανάστευσαν.
Πολλοί Αρμένιοι μετανάστευσαν στην πόλη Ουότερταουν της Μασαχουσέτης.
Πολλοί έλληνες ποντιακής καταγωγής επίσης μετανάστευσαν στην ίδια κομητεία, στη γειτονική πόλη Λόουελ Μασαχουσέτης.
Πιστεύω πως συνεχίζουμε να έχουμε ένα σιωπηλό δεσμό, και ως Σερίφης της Κομητείας Μίντλσεξ, έχω την τιμή και την καταξίωση να εκπροσωπώ και τις δύο κοινότητες.

Επίσης μοιραζόμαστε την ίδια Χριστιανική πίστη, ίδιες διατροφικές ιδιαιτερότητες και τη σημασία που δίνουμε στη διατήρηση των οικογενειακών παραδόσεων.
Και για τους δύο λαούς μας, αυτή η εποχή του χρόνου είναι από τις ιερότερες, τόσο για τους Έλληνες του Πόντου όσο και για τους Αρμένιους.
Διότι αγωνιζόμαστε για να επιστήσουμε την προσοχή σε μια απίστευτη αδικία – σε μια τρομακτική περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας, όταν οι πρόγονοί μας έπεσαν θύματα συστηματικής σφαγής που διαπράχθηκε εις βάρος των ανθρώπων μας για αυτό που ήταν, και όχι για κάτι που έκαναν.
Όχι για κάποιο έγκλημα που διέπραξαν ή μια παρανομία από μέρους μας, αλλά κυρίως λόγω της θρησκείας μας.
Περίπου μια ολόκληρη γενιά αφαιρέθηκε μέσω της Γενοκτονίας, μια γενιά που αφαίρεσαν όχι μόνο από τους γονείς, αλλά και από τα παιδιά και εγγόνια.
Παράλογη, ανελέητη και τρομακτική μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η περίοδος στην παγκόσμια ιστορία, - ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, όπως ανακηρύχτηκε και από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, μόλις το 2007, που αναφέρει: «Η οθωμανική εκστρατεία κατά των χριστιανικών μειονοτήτων της Αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923 αποτελεί γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής».
Ως Χριστιανοί, πρόσφατα είχαμε την περίοδο της Σαρακοστής, όταν αναλογιζόμασταν την καταδίωξη, προδοσία και τη σταύρωση του Χριστού.
Το Πάσχα, γιορτάσαμε τη Ανάσταση του Χριστού και την ένωσή του με το Θεό, τον Πατέρα του. Αυτό απεικονίζει το τέλος του μαρτυρίου Του και την άνοδό Του στον Παράδεισο.

Θεωρώ πως ο συσχετισμός αυτός είναι σημαντικός διότι αντικατοπτρίζει τα βιώματα τόσων πολλών προγόνων μας.
Για έναν μικρό αριθμό των επιζησάντων της Γενοκτονίας, αυτοί επιτυχώς διέφυγαν της καταδίωξης, μόλις για να αναστηθούν σε άλλη γη, για να ξεκινήσουν εκ νέου.
Δραστηριοποιήθηκαν σε διάφορες εργασίες, παντρεύτηκαν, έκαναν οικογένειες και σπούδασαν τα παιδιά τους ώστε να γίνουν στυλοβάτες στις κοινότητές τους.
Αυτοί οι αφανείς ήρωες της Ιστορίας δεν υπέκυψαν παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν και τις φρικαλεότητες που αντίκρυσαν.
Έζησαν την αναγέννησή τους, αναστήθηκαν, ξαναζωντάνεψαν και έδωσαν δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
Στέκομαι μπροστά σας σήμερα ως αποτέλεσμα αυτής της ανθρώπινης προσαρμοστικότητας.
Επειδή ο παππούς μου δεν έχασε την ελπίδα – δεν έχασε τον ανθρωπισμό του ή το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής – είμαι σε θέση σήμερα να σας μιλώ, ως απόγονος του επιζήσαντος τη γενοκτονία. Ως επιζήσαν ο ίδιος.
Και δεν είμαι ο μόνος – υπάρχουν εκατομμύρια σαν εμένα – είμαστε εκατομμύρια.
Για αυτό είναι τόσο σημαντικό σήμερα – όχι μόνο να διεκδικούμε τη δικαίωση όσων χάθηκαν αλλά και όσων επέζησαν.

Μας δόθηκε ευκαιρία να ζήσουμε – οφείλουμε να κρατήσουμε για πάντα στις καρδιές μας αυτούς που στερήθηκαν αυτή την ευκαιρία.
Και να ζούμε τις ζωές μας – κάθε μέρα – με το πάθος και με την ανάμνηση αυτών που χάθηκαν, στις καρδιές μας.
Να ζούμε τη ζωή μας όπως θα τη ζούσαν εκείνοι.
Διότι, όπως μαρτυρεί και η εμπειρία του παππού μου, η ζωή έχει πολλά κεφάλαια. Άλλα τραγικά, άλλα δημιουργικά. Όμως όλα αξίζουν να τα ζήσει κανείς στο έπακρο.
Εμείς, ως επιζήσαντες της Γενοκτονίας, δεν μπορούμε ποτέ να διαχωριστούμε από το βίωμα και την εμπειρία αυτή. Πάντοτε θα είναι κομμάτι του εαυτού μας, αυτού που είμαστε ως λαός και ως πρόσωπα. Όμως εμάς, ως χριστιανικούς λαούς, ποτέ δεν θα χαρακτηρίζει μόνο αυτή η εμπειρία.
Δεν είμαστε θύματα. Είμαστε δυνατοί, υπερήφανοι και επιτυχημένοι.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έγραψε κάποτε, πως «η αδικία οπουδήποτε είναι απειλή για τη δικαιοσύνη παντού». Και όπως το έχουμε αναφέρει, όσοι αδυνατούν να διδάσκονται από την ιστορία, είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τις ίδιες εφιαλτικές εμπειρίες. Τι τραγικό να έχουν λάβει χώρα γεγονότα όπως Ολοκαύτωμα, Καμπότζια, Βοσνία, Ρουάντα και Νταρφούρ μετά τη δική μας Γενοκτονία των Χριστιανών.

Οφείλουμε να εργαστούμε μαζί όχι μόνο για να εξασφαλίσουμε, ως επιζήσαντες, την πολυπόθητη αναγνώριση και επίγνωση των όσων συνέβησαν στους ανθρώπους μας, αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε την τρομακτική εμπειρία μας έτσι ώστε να αποτρέψουμε άλλους ανθρώπους να έχουν ίδια βιώματα στο μέλλον.
Ο Πάπας Francis σαφώς και απεριφράστως επιβεβαίωσε την Αρμενική Γενοκτονία, δηλώνοντας: «Τον περασμένο αιώνα η ανθρώπινη οικογένεια μας έχει ζήσει τρεις εκτεταμένες και πρωτοφανείς τραγωδίες. Η πρώτη, η οποία θεωρείται ευρέως ως «η πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα», χτύπησε τους δικούς σας ανθρώπους, Αρμένιους, το πρώτο χριστιανικό έθνος, καθώς και τους καθολικούς και ορθοδόξους Σύριους, Ασσύριους, Χαλδαίους και Έλληνες. Επίσκοποι και ιερείς, πιστοί, γυναίκες και άνδρες, ηλικιωμένοι, ακόμα και ανυπεράσπιστα παιδιά και ανάπηροι δολοφονήθηκαν.»
Ο Πάπας Francis συνέχισε, για να δηλώσει ότι, «είναι απαραίτητο, και μάλιστα είναι καθήκον, να τιμούμε τη μνήμη τους, διότι κάθε φορά που η μνήμη εξασθενεί, αυτό σημαίνει ότι το κακό αφήνει τις πληγές να διαπυούνται. Η απόκρυψη ή άρνηση του κακού, είναι σαν να αφήνεις μια πληγή να συνεχίζει να αιμορραγεί χωρίς να την επιδένεις!»
Επομένως, πώς θα συνεχίσουμε; Πώς θα προχωρήσουμε προς την αναγνώριση και την παραδοχή; Πώς μπορούμε να θυμόμαστε τους μάρτυρές μας και να βοηθήσουμε τον κόσμο να αποτρέψει μελλοντικές γενοκτονίες;

Ο Τανέρ Ακσάμ είναι Τούρκος ιστορικός και κοινωνιολόγος. Είναι από τους πρώτους Τούρκους ακαδημαϊκούς που αναγνώρισε και μίλησε ανοιχτά για τη χριστιανική γενοκτονία και θεωρείται ως " διεθνή ηγετική μορφή» στο θέμα. Είπε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα που έβγαλα κατά τις σπουδές μου, είναι το ακόλουθο: ούτε η απέλαση των Ελλήνων από τη Δυτική Θράκη και τα παράλια του Αιγαίου, ούτε η γενοκτονία των Αρμενίων και η εξόντωση των Ασσυρίων, αλλά ούτε και η εξολόθρευση των ελληνικών κοινοτήτων του Πόντου είναι μεμονωμένες πράξεις.
Δυστυχώς, σήμερα, κάθε μία από αυτές τις ομάδες ασχολείται με την καταστροφή των κοινοτήτων τους σαν να ήταν ένα ξεχωριστό και μεμονωμένο γεγονός. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουμε τι πραγματικά συνέβη σε όλες αυτές τις διαφορετικές χριστιανικές κοινότητες στην Ανατολία, είναι να τις βάλουμε σε ένα ενιαίο πλαίσιο
Αφού το κάνουμε αυτό, πρέπει να υπάρχει πολιτική εμπλοκή σε όλα τα επίπεδα από όλες τις κυβερνήσεις.
Κάθε ένας από εσάς έχει το δικαίωμα να ζητήσει αυτό από την πολιτική σας ηγεσία. Κάθε ένας από εσάς έχει τη δύναμη να τους φέρει προ των ευθυνών. Αλλά κάθε ένας από εσάς έχει επίσης την ευθύνη να υποστηρίξει εκείνους τους πολιτικούς ηγέτες που κάνουν το σωστό, όπως αυτούς που είναι εδώ μαζί μας σήμερα.

Στήστε ένα μνημείο στη μνήμη εκείνων των μαρτύρων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας, γύρω από το οποίο οι κοινότητες και οι επιζώντες μπορούν να συλλογίζονται, να μαθαίνουν και να συσπειρώνονται.
Εξασφαλίστε μεγαλύτερη συμμετοχή της Διασποράς στο ζήτημα της αναγνώρισης. Ένα μεγάλο μέρος της προόδου όσον αφορά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής δύναμης των Αρμενίων της Διασποράς, η οποία προστίθεται στις προσπάθειες της Αρμενίας.
Γνωστοποιήστε το ζήτημά σας ευρύτερα στον κόσμο μέσω της ένωσης με άλλες κοινότητες που έχουν βιώσει γενοκτονία, ώστε να ενώσετε τις δυνάμεις και να δείξετε στον κόσμο ότι είναι περισσότερο από κάτι που συμβαίνει στους άλλους.
Και να το τοποθετήσετε στο πλαίσιο του τι πραγματικά ήταν ... Γενοκτονία των Χριστιανών. Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό στο πλαίσιο των όσων συμβαίνουν σήμερα στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και όλα τα στελέχη της για την πρόσκληση να βρίσκομαι εδώ μαζί σας, σε ένα τόσο σημαντικό, ισχυρό και σημαντικό γεγονός.

Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς που έχετε αφιερώσει το χρόνο ώστε να είστε εδώ και να θυμάστε.
Χωρίς εσάς, τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Και σας υπόσχομαι ότι θα ενισχύσω τις προσπάθειές σας με οποιοδήποτε τρόπο, και με κάθε τρόπο που μπορώ, ώστε να επιτευχθεί η επίσημη αναγνώριση της χριστιανικής γενοκτονίας μας σε όλο τον κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ. Και είθε ο Θεός να ευλογεί τους μάρτυρές μας, και είθε ο Θεός να μας ευλογεί όλους ως επιζώντες.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ !!!

 

 

 

Πηγή: azator.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι