Menu

100 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων. Ένα αφιέρωμα στο Δρόμο που κυκλοφορεί το Σάββατο

Ο Δρόμος της Αριστεράς που κυκλοφορεί το Σάββατο 9 Μαΐου, φιλοξενεί ένα ενδιαφέρον οκτασέλιδο αφιέρωμα. Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Αρμενίων από τον τουρκικό εθνικισμό, θα παρουσιαστούν μια σειρά άρθρα Αρμενίων, Τούρκων και Ελλήνων διανοουμένων σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Οι τίτλοι και οι συγγραφείς των άρθρων του αφιερώματος:

Αρμενική Γενοκτονία ή η ηθική διάσταση της Μνήμης
του Λουκά Αξελού

Μνήμες της Ανατολής
της Κουήν Μινασιάν

Η μάχη της Καλλίπολης
της Άντζελα Γκιζιτριάν

Στον αγαπητό φίλο Γιολντάς, Χράντ
του Σαρκίς Σεροπιάν

Η Περίοδος της Γενοκτονίας από το 1915 σημαίνει ταυτόχρονα την Αρπαγή της Περιουσίας των Χριστιανών
του Sait Çetinoğlu

Οι καρτ ποστάλ που συγκλόνισαν τον κόσμο
του Μάικ Τσιλιγκιριάν

Αναφορά στην Αρμενική Γενοκτονία
του Σήφη Κασσεσιάν

Το ιστορικό της Άρνησης
του Χάικ Κασαρτζιάν

Η Αρμενική Γενοκτονία, το Ζήτημα της Ανατολής και η νεοελληνική αλλοτρίωση
του Βλάσση Αγτζίδη

Στο Δρόμο της Αριστεράς που κυκλοφορεί το Σάββατο. Μην τον χάσετε.

 

 

Πηγή: e-dromos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

"Αντίποινα" της Τουρκίας στη Ρωσία, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε την πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν να παραστεί στον εορτασμό της 70ης επετείου της νίκης κατά του φασισμού, σε μια προφανής κίνηση αντιποίνων για την αναγνώριση από τον Ρώσο ηγέτη της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Ρωσικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην Hurriyet ότι η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί στην παρέλαση της 9ης Μαίου στην Μόσχα σε επίπεδο πρέσβη.

 

 

Πηγή: koutipandoras.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γενοκτονία Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων

Εκατό χρόνια μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους και με αφορμή αυτήν ακριβώς τη θλιβερή επέτειο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) Γιάννης Αμανατίδης μίλησε στο Ερεβάν και για τις γενοκτονίες Ποντίων, Μικρασιατών και Ασσυρίων.

Καλεσμένος στο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ στο Ερεβάν για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων στην εκδήλωση μνήμης «Οι κοινοβουλευτικοί ενάντια στο έγκλημα της Γενοκτονίας», ο Γιάννης Αμανατίδης επισήμανε ότι «η γενοκτονία των Αρμενίων συνιστά την πρώτη γενοκτονία του 20ού αι., με τη συστηματική εξόντωση 1,5 εκατ. ανθρώπων από το οθωμανικό κράτος».

Ωστόσο, σημείωσε πως δεν ήταν η μοναδική επαχθής και βάρβαρη εξόντωση που διεπράχθη από το οθωμανικό κράτος. Μάλιστα έσπευσε ενώπιον των επίσημων προσκεκλημένων να θυμίσει τα δεινά Ποντίων και Μικρασιατών. 

«Στις αρχές του 20ού αι. και συγκεκριμένα στην περίοδο 1914-1919 οι Νεότουρκοι, με απόλυτα συστηματικό και προμελετημένο τρόπο, εξόντωσαν περίπου 350.000 Έλληνες του Πόντου, είτε μέσω του εκτοπισμού των τελευταίων στα βάθη της Μικράς Ασίας είτε μέσω των κακουχιών και της αναγκαστικής εργασίας» τόνισε.

Στο ίδιο πλαίσιο χιλιάδες Ασσύριοι της Άνω Μεσοποταμίας εκτοπίστηκαν βίαια και θανατώθηκαν από τουρκικές δυνάμεις στο διάστημα μεταξύ 1914 και 1920, με σύγχρονες πηγές να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 250.000, είπε ο αναπληρωτής γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Γιάννης Αμανατίδης υπογράμμισε ότι η ατιμωρησία και η προσπάθεια λήθης αυτών των εγκλημάτων είναι ασφαλώς πρόξενος και προάγγελος του εβραϊκού ολοκαυτώματος που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ, θέλοντας να δικαιολογήσει τις κτηνωδίες του εβραϊκού Ολοκαυτώματος δεν δίστασε να αναρωτηθεί "Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;"»

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι