Menu

Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου - Ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη την υφήλιο, εκτός της Τουρκίας, τιμώντας την επέτειο μνήμης συμβολικά στις 24 Απριλίου. Πριν τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, ο αρμενικός πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ανερχόταν σε 2,5 εκατομμύρια περίπου. Μετά το 1915 ως αποτέλεσμα των δολοφονιών - ομαδικών εκτελέσεων και των απελάσεων ο πληθυσμός αυτός μειώνεται σε λιγότερο από 1 εκατομμύριο. Η Τουρκική κυβέρνηση προκλητικά θεωρεί ότι οι μαζικές δολοφονίες και ο βίαιος εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων ψυχών συνέβησαν στα πλαίσια ενός εμφυλίου πολέμου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αρνείται κατηγορηματικά μέχρι σήμερα τον όρο Γενοκτονία.

Η Αρμενική γενοκτονία δεν ήταν μόνο η απόπειρα εξαφάνισης ενός πανάρχαιου λαού από τις ιστορικές του εστίες, η στέρηση του δικαιώματός του στην εθνική ύπαρξη και αυτοδιάθεση και η εξόντωση μιας δυνητικά «επικίνδυνης μειονότητας», που δεν χωρούσε στην προκρούστεια λογική του αναδυόμενου τουρκικού εθνικού κράτους. Αποτέλεσε η Αρμενική Γενοκτονία ένα πρωτοφανές στην ανθρώπινη ιστορία γεγονός, που πραγματοποιήθηκε όμως με την ανοιχτή ενθάρρυνση του γερμανικού ιμπεριαλιστικού κράτους, στο φόντο του ανελέητου ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων της εποχής και της προσπάθειάς τους να ελέγξουν τις αγορές και τους λαούς στο χώρο της Εγγύς Ανατολής.

Έχουμε την τιμή ως Δήμος Χαλανδρίου να φιλοξενούμε στα διοικητικά μας όρια την πρεσβεία της Αρμενίας. Το γεγονός αυτό μας ευαισθητοποιεί ακόμα περισσότερο, αυτές τις ημέρες μνήμης, καθώς τα γεγονότα του 1915 ακολούθησε ο ξεριζωμός του Ποντιακού και του Μικρασιατικού Ελληνισμού αργότερα, που τους περίμενε ίδια τύχη με τους Αρμενίους της Ανατολίας.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Τουρκικό κράτος δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, αλλά και βήμα χειραφέτησης των λαών της περιοχής. Ενώνουμε τις φωνές μας, ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου, με όλους εκείνους που χρόνια τώρα αγωνίζονται για την αναγνώριση του όρου Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς τότε, Τούρκους σήμερα γείτονες μας.

Το παρόν ψήφισμα να διαβιβαστεί στην πρεσβεία της Αρμενίας και να δημοσιευτεί σε 2 ημερήσιες εφημερίδες.


ΧΑΛΑΝΔΡΙ,29/4/2015

 

 

Πηγή: stinplatia.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης Αράμ Α’: Στην μνήμη των 1.5 εκατ. μαρτύρων ζητάμε δικαίωση

  • Κατηγορία VIDEOS

Στις 7 Μαϊου στη πρόσκληση του Senate Armed Services Committee Ranking Democrat Jack Reed (D-RI) . Ο Πατριάρχης του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, Αράμ Α’ ήταν ο επίτημος καλεσμένος του και τέλεσε την εναρκτήρια προσευχή στη Bουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

His Holiness offered the following prayer:

In the name of the Father, and the Son and the Holy Spirit. Amen.

Almighty God, we ask you to guide our reflection, our action and all our endeavors; and we ask your guidance especially in the deliberations and decisions of this noble body, because strong, wise and visionary leadership is essential for the well being of nations.

This year is the centenary of the Armenian Genocide, the first genocide of the many that followed in the 20th Century. In commemorating one-and a half million Armenian martyrs, we claim justice. Indeed, justice is a gift of God, and violation of justice is a sin against God.

We beseech you, O Lord, to bless the United States of America and its people. Empower them to continue serving humanity through your goodness, as they did when they sheltered the remnants of the Armenian nation and all those who sought freedom and justice.

O, Lord, give your children wisdom, love and compassion so that they may live and prosper with the gifts of your Spirit – justice, truth, freedom and righteousness.

May your name be praised forever and ever. Amen.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ στην ΕΕ για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Το ΑΚΕΛ έχει αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη γενοκτονία των Αρμενίων μέσω ψηφίσματος στην Ομάδα της Αριστεράς, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του κόμματος με αντιπροσωπεία της Αρμενικής Εθνικής Ομοσπονδίας.

Στη διάρκεια συζητήθηκαν διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με τον κ. Κυπριανού να ενημερώνει την αντιπροσωπεία για τις πρωτοβουλίες που το κόμμα του έχει αναλάβει “πέρα από τα όρια της Κύπρου και στο ευρωπαϊκό επίπεδο”.

“Οι Ευρωβουλευτές μας έχουν αναλάβει πρωτοβουλία και έχει υιοθετηθεί από την ομάδα της Αριστεράς ένα ψήφισμα το οποίο προωθείται στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με στόχο να υιοθετηθεί, γιατί θεωρούμε-όχι ξεκινώντας από αντιτουρκισμό- ότι εκείνο το οποίο έγινε τότε είναι κάτι που αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα και θα πρέπει όλοι να φροντίσουμε  να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Στη συνάντηση οι δύο πλευρές αποφάσισαν να έχουν συχνές επαφές και όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, το κόμμα του είναι έτοιμο να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις για τα διάφορα προβλήματα που απασχολούν την αρμένικη κοινότητα στην Κύπρο και στο μέτρο των δυνατοτήτων του να επιχειρήσει να τα προωθήσει και να τα επιλύσει.

Εκ μέρους της Αρμενικής Οργάνωσης ο Σιμόν Αϊνεντζιάν δήλωσε ότι στη συνάντηση τέθηκαν θέματα που απασχολούν την αρμένικη κοινότητα και την οργάνωση συγκεκριμένα.

Σημείωσε ότι προσβλέπουν σε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, στο πολιτικό με την οργάνωσή τους, την αρμενική εθνική επιτροπή Κύπρου, στο πολιτιστικό, στο ανθρωπιστικό, με τις γυναικείες οργανώσεις της αρμενικής κοινότητας, όπως και στο χώρο των MME.

 

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης από το Λουξεμβούργο ως αντίποινα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Σε ανάκληση του πρεσβευτή της από το Λουξεμβούργο προχώρησε η Άγκυρα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το κοινοβούλιο της χώρας.

Η Τουρκία ανακάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της στο Λουξεμβούργο, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας αυτής υιοθέτησε απόφαση με την οποία αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη ανακαλέσει τους πρεσβευτές της από το Βατικανό και την Αυστρία για τον ίδιο λόγο.

"Ο πρεσβευτής της Τουρκίας Λεβέντ Σαχίνκαγια ανακλήθηκε στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής του Λουξεμβούργου στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο για εξηγήσεις.

Καταγγέλλοντας "ένα λάθος" εκ μέρους του κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου, στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου σημειώνεται ότι "τα κοινοβούλια δεν μπορούν να ενεργούν σαν να ήταν διεθνή δικαστήρια και να λαμβάνουν αποφάσεις" για ιστορικά γεγονότα.

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία οργάνωσε τη συστηματική εξόντωση των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και απορρίπτει τον όρο "γενοκτονία" που έχουν αναγνωρίσει πολλοί ιστορικοί αλλά και περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ρωσία και η Ιταλία. Τις τελευταίες εβδομάδες ανακάλεσε τους πρεσβευτές της στην Αυστρία και το Βατικανό επειδή οι δύο αυτές χώρες χρησιμοποίησαν τον όρο "γενοκτονία" για να περιγράψουν τις σφαγές των Αρμενίων.

 

 

 

Πηγή: News247.gr από ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι