Menu

Η Εθνική Παλιγγενεσία των Ελλήνων τιμήθηκε στην Αρμενία (photo)

Με την παρουσία ενός πολύ γνώριμου πολιτικού στους Έλληνες και ειδικότερα στους Πόντιους, του αντιπροέδρου της αρμενικής Εθνοσυνέλευσης Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, έγινε χθες στο Πανεπιστήμιο Γλωσσών και Κοινωνικών Επιστημών του Γερεβάν, Μπρουσόφ, επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου 1821. Παρών, εκ μέρους της Ελλάδας ήταν ο πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αρμενία Ιωάννης Τάγης.

Πέρα από τον αγώνα των Ελλήνων για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, η εκδήλωση ανέδειξε και την υπεραιωνόβια ελληνοαρμενική φιλία.

«Έλληνες και Αρμένιοι ανέκαθεν αλληλοϋποστηρίχτηκαν σε δύσκολες εποχές», είπε ο Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ θυμίζοντας ότι τη μακρά φιλία των δύο λαών επισφράγισε και ένα γεγονός όχι πολύ γνωστό, όταν Έλληνες το γένος βουλευτές ήγειραν το Αρμενικό ζήτημα μέσα στην οθωμανική βουλή κατά τη δεκαετία του 1870. Έλληνες, εξάλλου, πολέμησαν πλάι στους Αρμένιους στις μάχες του Σαρνταρπάτ και του Αρτσάχ.

Σήμερα, οι Έλληνες της Αρμενίας «αποτελούν τη γέφυρα ανάμεσα στους δύο λαούς που συνδέονται από το παρελθόν αλλά και στο παρόν», είπε ο αντιπρόεδρος της αρμενικής Βουλής. «Βεβαίως οι Τούρκοι δεν είναι ευτυχείς με το γεγονός ότι η Αρμενία και η Ελλάδα συνεργάζονται και αγωνίζονται μαζί», πρόσθεσε, για να εξηγήσει ότι «στόχος του κοινού αγώνα δεν είναι οι Τούρκοι».

«Αγωνιζόμαστε για το καλό των λαών μας, για τη φιλία μας, για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της Αρμενίας και της Ελλάδας αλλά και για την Κύπρο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ», είπε ο Αρμένιος πολιτικός.

«Η Ιστορία καταδεικνύει ότι Αρμενία και Ελλάδα μάχονταν πλάι πλάι τον κοινό εχθρό κάτι που ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών», είπε από την πλευρά του ο πρέσβης Ιωάννης Τάγης.

Η πρύτανις του Πανεπιστημίου Γκαγιάν Γκασπαριάν ανέδειξε κατά την τελετή το γεγονός ότι στο εκπαιδευτικό ίδρυμα άνοιξε το 2012 Ελληνικό Κέντρο, στο οποίο πολλοί φοιτητές διδάσκονται τα ελληνικά.

 

 

 

Πηγή: www.pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι