Menu

Διαχρονική η φιλία Κύπρου-Αρμενίας διαμηνύουν Χριστόφιας-Σαρκισιάν

Οι αδελφικές σχέσεις Κύπρου-Αρμενίας εδράζονται σε κοινές παραδόσεις, στον αγώνα μας για επιβίωση και προκοπή, και πάντοτε με βάση την πίστη στο...
διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ανεξαρτησία και την ελευθερία των λαών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε ομιλία του, στην εκδήλωση για την άφιξη του πλοίου «Αρμενία» στο νέο λιμάνι Λεμεσού, με την ευκαιρία της 20ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Αρμενίας, στην παρουσία του Προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρτζσιάν, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «αυτή η διαχρονική φιλία αποτελεί και τη στέρεα βάση για τη μελλοντική μας στενή συνεργασία, ώστε και οι επερχόμενες γενεές να ωφεληθούν και να φροντίζουν για τη συνέχιση της εμβάθυνσης της συνεργασίας των χωρών και των λαών μας».

Αναφερόμενος στο ιστιοφόρο «Αρμενία», είπε πως η Κύπρος είναι ο τελικός σταθμός του πλοίου, που τον Μάιο του 2009 ξεκίνησε το ταξίδι του «ο γύρος του κόσμου», υπό τον Ζορί Μπαλαγιάν, με αποστολή την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για το αρμενικό έθνος.

«Το ταξίδι», σημείωσε, «είναι αφιερωμένο στον Άγιο Μεσρώπ Μαστότς, τον "πατέρα" του αρμενικού αλφαβήτου, καθώς και στην 1700η επέτειο του Χριστιανισμού στην Αρμενία. Είναι μεγάλη τιμή που η ολοκλήρωση του ταξιδιού γίνεται στην Κύπρο, συμβολικό των εξαίρετων σχέσεων Κύπρου-Αρμενίας».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας καλωσόρισε στην Κύπρο τον πρόεδρο της Αρμενίας, λέγοντας πως «ο φίλος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο, και είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά που τον έχουμε κοντά μας ξανά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας ακόμη μια φορά τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας».

Όπως πρόσθεσε, «πριν από σχεδόν 90 χρόνια χιλιάδες διασωθέντες Αρμένιοι έφθασαν για να βρουν καταφύγιο στην Κύπρο από τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Τουρκία».

«Οι απόγονοι αυτών των προσφύγων αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας της Κύπρου, ενώ παράλληλα διαφυλάσσουν και καλλιεργούν την άξια καταγωγή τους. Οι Αρμένιοι συμπατριώτες μας, μέσα από τις δραστηριότητες τους, αποτελούν έναν σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών μας, πετυχαίνοντας πάντοτε να τοποθετούν την Αρμενία στην καρδιά όλων των Κυπρίων», είπε.

Από την πλευρά του, ο Αρμένιος πρόεδρος δήλωσε ότι οι βαθιές ρίζες φιλίας μεταξύ του αρμενικού και του κυπριακού λαού επιβεβαιώνονται για ακόμη μια φορά.

Ανέφερε πως η επιλογή της Κύπρου ως κατάληξη και καταφύγιο του ταξιδιού του ιστιοφόρου «Αρμενία», είναι συμβολική και εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση «για το γεγονός ότι με την ευκαιρία αυτή και για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνονται οι βαθιές ρίζες φιλίας μεταξύ του αρμενικού και του κυπριακού λαού».

«Είμαστε φίλοι και στις στιγμές της χαράς και στις στιγμές της λύπης», είπε ο πρόεδρος Σαρτζσιάν και εξέφρασε την οδύνη του αρμενικού λαού στο άκουσμα της είδησης για την φονική έκρηξης της 11ης Ιουλίου, και κάλεσε όλους να τηρήσουν μονόλεπτη σιγή εις μνήμη των θυμάτων.

Τέλος, ο πρόεδρος της Αρμενίας συνεχάρηκε τους θαλασσοπόρους για την επιτυχία του μακρινού τους ταξιδιού και εξήρε την προσπάθεια και το έργο τους.

Με την άφιξή του στο λιμάνι της Λεμεσού, το ιστιοφόρο «Αρμενία» ολοκλήρωσε το ταξίδι του στις πέντε Ηπείρους, και στους «δρόμους της διασποράς των Αρμενίων», μετά από δυο χρόνια και τρεις μήνες.
Διαβάστε περισσότερα...

Η US Millennium Challenges Corporation επένδυσε 177 εκατομμύρια δολάρια στην Αρμενία

Ερεβάν. - Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Tigran Sargsyan συμμετείχε στην τελετή έναρξης των αντλιοστασίων στις κοινότητες του Cholakar και στου Martuni στην περιοχή του Gegharkunik της Αρμενίας. Τα αντλιοστάσια στις κοινότητες του Cholakar και του Martuni, ανακατασκευάστηκαν από την αμερικανική US Millennium Challenges Corporation-Αρμενίας (με επενδύσεις ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων και 2.500.000 δολάρια αντίστοιχα) που βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο του Sevan .

Το συνολικό ποσό επενδύσεων της MCC-Αρμενίας στην περιοχή Gegharkunik είναι περισσότερα από $ 8 εκατομμύρια, η οποία περιλαμβάνει έργα ανακαίνισης του συστήματος βαρύτητας στο Vardenis και των συστημάτων άρδευσης σε 9 κοινότητες.
Ανακαίνιση των 17 αντλιοστασίων είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα του MCC-Αρμενίας πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί περισσότερα από $ 44 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα εγκαθιστά σύγχρονες αντλίες και κινητήρες για τους 17 σταθμούς καθώς και εισήγαγε και την αυτοματοποίηση του συστήματος.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία του έργου MCC. « Η Millennium Challenges Corporation έχει επενδύσει πάνω από 177 εκατομμύρια δολάρια στην Αρμενία. Ως αποτέλεσμα έχει περίπου 350 αγροτικές κοινότητες να έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από 400 χιλιάδες κατοίκους να επωφεληθούν από αυτό ", όπως τόνισε ο κ. Sargsyan.

 

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Γρίφος της φύσης: ο αρμενικός πληθυσμός αυξάνεται, παρά τη μετανάστευση

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Απογραφής και Δημογραφίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αρμενίας κυρία Karine Kuyumjyan είπε ότι τον Ιούλιο του 2011 ο αρμενικός πληθυσμός ανέρχεται σε 3 266 400 άτομα.
Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Αυγούστου, ο δείκτης έχει αυξηθεί στα 3.800 άτομα σε σύγκριση με την αρχή του έτους και κατά 11.800 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2010.
Εντός 6 μηνών του τρέχοντος έτους, 16.238 άτομα καταγράφηκαν και 17.831 άτομα αποσύρθηκαν από τα βιβλία στο Τμήμα Διαβατηρίων της Αστυνομίας. Ως εκ τούτου, η ισορροπία της μετανάστευσης εμφανίζεται ως αρνητική: 1593 άτομα έναντι 1546 το 2010.
Η δημογράφος σημείωσε, ότι μέσα σε 6 μήνες του τρέχοντος έτους, 754.371 άνθρωποι έφθασαν και 821.644 άνθρωποι έφυγαν από την Αρμενία, η διαφορά ανέρχεται σε 67.273. 368.753 πολίτες της Αρμενίας έφυγαν και 458.098 έφτασαν στη Δημοκρατία κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2011.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter