Menu

Οι Τούρκοι διεκδικούν και τους κουραμπιέδες!

Μετά τη «μάχη» του μπακλαβά και του κουλουριού, οι Τούρκοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν και τους κουραμπιέδες Καβάλας, καθώς ισχυρίζονται πως είναι τουρκικό προϊόν! Αιτία του τουρκικού... ξεσηκωμού, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, είναι ότι οι παραγωγοί της Καβάλας δηλώνουν πως κέρδισαν την πιστοποίηση της «ονομασίας προέλευσης» για το συγκεκριμένο γλύκισμα.
Αυτό αναμένεται να «μπλοκάρει» δεκάδες Τούρκους παραγωγούς που πουλάνε τα προϊόντα τους με την ονομασία «Kavala Kurabiyesi» («Κουραμπιές Καβάλας»). «Οι Ελληνες διεκδικούν και τους κουραμπιέδες», γράφει η τουρκική εφημερίδα «Vatan», οι συντάκτες της οποίας φαίνεται πως αγνοούν σε ποια χώρα βρίσκεται η Καβάλα αφού σημειώνουν πως «οι Ελληνες διεκδικούν την πατρότητα της τουρκικής γεύσης του κουραμπιέ Καβάλας».
Μάλιστα, ένας παραγωγός κουραμπιέδων από την Ανδριανούπολη ονόματι Αρίφ Μέριτς παραχώρησε και… συνέντευξη Τύπου για να μιλήσει περί της μη ελληνικότητας του κουραμπιέ Καβάλας.

«Είναι κάτι που ανήκει στην τουρκική κουζίνα. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Καβάλα ήταν δική μας. Αν πάτε σε όλα τα σπίτια της Ανδριανούπολης, θα δείτε πως φτιάχνουν παντού κουραμπιέδες Καβάλας» τόνισε, ζητώντας παράλληλα και την βοήθεια των τουρκικών αχών «πριν κάποιοι αρπάξουν την αυθεντική μας παράδοση». Μάλιστα, προχωράει ακόμη περισσότερο το θέμα, καλώντας σε διαγωνισμό γεύσης τους Έλληνες παραγωγούς.
Ακόμη πιο ακραίες θέσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του συλλόγου προβολής της Ανδρανούπολης, Μπαχρί Ντινάρ: «Όταν τρώμε το βράδυ, φοβόμαστε ποιος θα μας κλέψει το φαγητό μας το πρωί. Θα πρέπει άμεσα να καταγραφούν τα τουρκικά φαγητά και να δημοσιοποιηθεί η λίστας τους. Και στο παρελθόν γειτονικές χώρες προσπάθησαν να κλέψουν πολλά τουρκικά φαγητά».
Πηγή: on-news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρχαία πόλη στη Σμύρνη ανακάλυψαν οι Τούρκοι αρχαιολόγοι

Aρχαία πόλη με μοναδικά μωσαϊκά, έφερε στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων, στη Σμύρνη.
Ενδεχομένως να πρόκειται για την αρχαία πόλη Δυτική Ζεύγμα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Αναντολού». Τα ερείπια της πόλης που χρονολογείται πριν από 1.700 χρόνια, ανακαλύφθηκαν σε ανασκαφές που έγιναν στη συνοικία Kemalpaşa της Σμύρνης.

Ο Τούρκος αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού και Μουσείων Osman Murat Süslü, σε συνέντευξη Τύπου είπε πως τα μωσαϊκά που ανακαλύφθηκαν, αλλά και η δομή της αρχαίας αυτής πόλης αναμένεται να προσελκύσουν πολλούς τουρίστες. «Είναι λυπηρό πάντως¨- πρόσθεσε- «ότι είχαν προηγηθεί παράνομες εκσκαφές».

 

Πηγή: newsbomb.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι