Menu

Τουρκία: Το πρώτο βιβλίο στα ελληνικά μετά από 50 χρόνια

Φωτό από τους βανδαλισμούς ελληνικών περιοουσιών στην Πόλη από τους ΤούρκουςΤο πρώτο βιβλίο στα ελληνικά, μετά από 50 χρόνια διακοπής της ελληνικής εκδοτικής δραστηριότητας στη Πόλη, εκδίδεται στην Τουρκία. Πρόκειται για το μυθιστόρημα «Αναβολές και Κατήφοροι».

Tρεις κληρωτοί έφεδροι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, ένας Αρμένης, ένας Κούρδος, ένας Ρωμιός και ένας Εβραίος δεκανέας που υπηρετούν την θητεία τους στα βουλγαρικά σύνορα, είναι η αφετηρία και πηγή της έμπνευσης ενός μυθιστορήματος που γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια αλλά εκδόθηκε πριν λίγες μόλις μέρες στην Κωνσταντινούπολη και αποτελεί μέρος της τετραλογίας που γράφτηκε μεταξύ του 1967 και 1994.

Το μυθιστόρημα «Αναβολές και Κατήφοροι» και το τρίτο της τετραλογίας, είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδεται στα ελληνικά στην Τουρκία από τον εκδοτικό οίκο "Ιστό", μετά από μισό περίπου αιώνα διακοπής της ελληνικής εκδοτικής δραστηριότητας στη Πόλη.

Το πρώτο μέρος της τετραλογίας «Το τέλος της Μπαλάντας», το δεύτερο μέρος «Το παραθύρι του βορριά» και το τέταρτο και τελευταίο «Όσοι έφυγαν κι όσοι έμειναν», θα εκδοθούν σύντομα από τον ίδιο εκδοτικό οίκο "Ιστό" στην Πόλη.

«Το όνειρο του Αρμένη ήταν να απολυθεί και να φύγει στην Μασσαλία, ο Κούρδος επιθυμούσε να ζήσει και να δράσει στη Σοβιετική Ένωση κι ο Εβραίος ήθελε να φύγει για την Γιάφφα όπου είχαν ήδη εγκατασταθεί τ΄ αδέλφια του. Ο μόνος που δεν ήξερε τι θα κάνει ήταν ο Έλληνας. Εγώ», λέει ο πατήρ Δοσίθεος, που εξηγεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε η τετραλογία, από τον ίδιο τότε. Πριν γίνει κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν ο Χρήστος Αναγνωστόπουλος.

«Η τετραλογία γράφτηκε μεταξύ του 1967 και 1994, όταν ήμουν ο Χρήστος Αναγνωστόπουλος. Εκφράζει τις τότε αγωνίες και παρατηρήσεις μου, τους τότε κοινωνικούς κύκλους όπου ζούσα και κινιόμουνα, τις τότε εμπειρίες μου. Συνεπώς χρησιμοποιώ το τότε όνομά μου δια του λόγου το αληθές», μας λέει.

«Τον Φεβρουάριο του 1965 αποφοίτησα από την Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πόλης και σε μερικούς μήνες είχα βεβαιωθεί ότι η διατριβή μου στο Ινστιτούτο της Βιολογίας στο Σουλεϊμανιγιέ δεν είχε ελπίδες να τελειώσει, δεδομένου ότι το Κυπριακό βρισκόταν σε μια από τις εξάρσεις του και σε κείνο το Ίδρυμα υπήρχε μια μικρή αλλά εθνικιστικά δραστήρια τουρκοκυπριακή φοιτητική ομάδα. Αποφάσισα να τα παρατήσω για να υπηρετήσω στο στρατό, απλώς για να τελειώνω με μια υποχρέωση», μας λέει ο πατήρ Δοσίθεος, υπεύθυνος σήμερα του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι εμπειρίες από τη θητεία και τα γεγονότα στην Πόλη
«Υπηρέτησα στις Σαράντα Εκκλησιές πολύ κοντά στο Πηγόκαστρο και τη Βιζύη, και ο χειμώνας του 66/67 στην Θράκη ήταν ιδιαίτερα βαρύς. Ιδανικές συνθήκες για να κάθεται κανείς μπρος σε μια θερμάστρα τα κρύα βράδια και να διαβάζει ή να σκέπτεται» .

«Οι εμπειρίες μου στην στρατιωτική θητεία στις Σαράντα Εκκλησιές μαζί με τα όσα συνέβαιναν στο Μόδι όταν άρχισαν οι απελάσεις και τα συμβαίνοντα τότε στο Πανεπιστήμιο, αποτελούν το πρώτο μυθιστόρημα της τετραλογίας, που φέρει τον τίτλο «Το τέλος της Μπαλάντας» το οποίο άρχισα να γράφω στα βουλγαρικά σύνορα και συνέχισα στην Γερμανία μετά το φευγιό μας την σημαδιακή χρονιά του 1968.

Κοινός παρανομαστής για όλη τη τετραλογία, είναι «τα βιώματα κατά το διάστημα του διωγμού», αλλά και πολλές σκέψεις για τις «συνέπειες του φευγιού από την Πόλη σαν αποτέλεσμα της απέλασης των Ελλήνων πολιτών και της έμμεσης εκδίωξης όσων ήταν συνδεδεμένοι μ΄αυτούς».

«Ήταν ένας καλοσχεδιασμένος διωγμός όπως αποδεικνύει ο καθηγητής Σπύρος Βρυώνης στο γνωστό του έργο» , λέει ο πατήρ Δοσίθεος.

Η τετραλογία προσθέτει ακόμα υλικό για σκέψεις γύρω από «μοίρες ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με εξωγενείς κινδύνους, άτομα με προσωπικά άνισο εξοπλισμό, πολλές φορές ανεπαρκή ψυχικό εξοπλισμό, για να αντιπαλέψουν με παρόμοιες αντιξοότητες».

Άτομα που βλέπουν την προσωπική τους μοίρα να βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτικές στρατηγικές, με επιλογές που γίνονται από άλλους και για λόγους που δεν είναι πάντα προφανείς.

«Και το ερώτημα είναι ποιος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους σαν πιόνια της πολιτικής».

Ο πατήρ Δοσίθεος ευχαριστεί ιδιαίτερα τους εκδότες στον "Ιστό" γιατί «είχαν το δυσεύρετο στην ομογένειά μας θάρρος να αποπειραθούν να ιδρύσουν ελληνόγλωσσο εκδοτικό οίκο στην Πόλη όπου το ελληνόφωνο στοιχείο έχει συρρικνωθεί» .

 

 

Πηγή: ethnos.gr


Διαβάστε περισσότερα...

Η Ρωσία ενεργοποιεί τις δυνάμεις της στην Αρμενία

Ο Ρώσος αντιστράτηγος Vladimir Chirkin γενικός επιθεωρητής του ρωσικού Στρατού πραγματοποίησε επίσκεψη επιθεώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Αρμενία από τις 23 έως τις 26 Οκτωβρίου  .

Κατά την διάρκεια της τετραήμερης επιθεώρησης ο Ρώσος ανώτατος αξιωματικός είχε επαφές με την αντίστοιχη στρατιωτική ηγεσία της Αρμενίας . Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον υπουργό άμυνας της Αρμενίας Seyran Ohanyan και τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων αντιστράτηγο Γιούρι Khachaturov.

Οι συναντήσεις του Ρώσου αντιστράτηγου ειδικά αυτή την περίοδο με την στρατιωτική ηγεσία της Αρμενίας κρίνονται πολύ σημαντικές και προσοδοφόρες αναφέρει το αρμενικό  πρακτορείο ειδήσεων "panarmenian.com".

Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε μια σειρά από θέματα, όπως η δραστηριότητα της ρωσικής βάσης, καθώς και στρατιωτική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η ρωσική βάση έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στο Γκιουμρί όπου εδρεύει  η 102η ρωσική στρατιωτική βάση, με δύναμη 4000 ανδρών  και  με βασική αποστολή τη φύλαξη των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την εξονυχιστική μελέτη δορυφορικών φωτογραφιών της περιοχής του νοτίου Καυκάσου,» η Μόσχα «έχτισε στην Αρμενία αδιαπέραστο αντιαεροπορικό τοίχος.

Νέες συστοιχίες πυραύλων S-300 έχουν μεταφερθεί στην Αρμενία πρόσφατα ενισχύοντας την αεράμυνα όχι μόνο της Αρμενίας αλλά και ολόκληρης της περιοχής του νοτίου Καυκάσου.

 

Πηγή: defencenet.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι