Menu

Tigran Hamasyan Jazz Trio

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012
The Olive Grove, Δελίκηπος / 8.30μμ

 

Έπειτα από τη συγκλονιστική συναυλία που έδωσε τον περασμένο Νοέμβρη στη Λευκωσία, ο εντυπωσιακός πιανίστας της τζαζ Tigran Hamasyan επισκέπτεται την Κύπρο ξανά αυτό το καλοκαίρι μαζί με τους Nate Wood (ντραμς) and Sam Minaie (μπάσο). Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος διοργανώνει τη συναυλία στο υπαίθριο και εξαιρετικά ατμοσφαιρικό The Olive Grove στον Δελίκηπο, και υπόσχεται πως το κοινό θα απολαύσει μια υπέροχη βραδιά με ανεπανάληπτες μελωδίες της fusion jazz.

Από τους πιο αυθεντικούς και δυναμικούς νεαρούς καλλιτέχνες της μουσικής τζαζ ανά το παγκόσμιο, ο Tigran Hamasyan έχει επευφημηθεί από το κοινό και τους μουσικοκριτικούς ως μια «αποκάλυψη» της τζαζ.

«Οι θαυμαστές του Avishai Cohen θα ξετρελαθούν με τη μελωδικότητα αυτού του νεαρού τζαζίστα: αρέσκεται στο να διακοσμεί μειλίχιες παραδοσιακές μελωδίες με εκθαμβωτικές ορχηστρικές παραλλαγές και ρυθμικούς φωνητικούς κυματισμούς. Τα τραγούδια του ξεδιπλώνονται πάνω από συνεχόμενα ρυθμικά και μελωδικά μοτίβα ή κλιμακώνονται σε ξεσπάσματα συγχορδιών, ενώ κάποια είναι νοσταλγικά και μυστικιστικά. Ορισμένα είναι εκστατικοί χοροί, όπως το νευρώδες Carnaval και το ζωηρό Kakavik με το δεξί χέρι να εκτελεί σε ακαταπόνητους ρυθμούς. Οι ιστορίες από την εμφάνιση του Tigran στο φετινό φεστιβάλ του Μοντρέ προμηνύουν πολύ καλά το μέλλον αυτού του καλλιτέχνη». Εφημερίδα The Guardian, Σεπτέμβριος 2011 

Tigran Hamasyan  

Ο Hamasyan σίγουρα θα προάγει την τέχνη του στην ελίτ της τζαζ και του παγκόσμιου μουσικού εξπρεσιονισμού ~ Michael G. Nastos 

Γεννημένος στο Gyumri της Αρμενίας, το 1987, ο Tigran Hamasyan μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια. Θυμάται τον εαυτό του, παιδί ακόμα, να έλκεται από το πιάνο και τα κασετόφωνα αντί τα συνηθισμένα παιδικά παιγνίδια, και από την ηλικία των τριών, άρχισε να μαθαίνει από μόνος του να παίζει τραγούδια στο πιάνο – τραγούδια των Μπιτλς, Λούις Άρμστρονγκ, Led Zeppelin, Deep Purple και Queen. Η αδυναμία του στη μουσική τζαζ επηρεάστηκε από τη fusion τάση του Μάιλς Ντέιβις, και γύρω στην ηλικία των 10, όταν πια η οικογένεια του μετοίκησε στο Έρεβαν, ανακάλυψε το ρεπερτόριο της κλασικής τζαζ υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του Vahag Hayrapetyan, ο οποίος ήταν και ο ίδιος μαθητής του Barry Harris.

Κι ενόσω σπούδαζε κλασική μουσική σε μουσικό γυμνάσιο στην Αρμενία, ο Tigran συνέχισε να εξελίσσεται ως πιανίστας της τζαζ. Το 1998, ερμήνευσε στο Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Τζαζ στο Έρεβαν. Το γεγονός αυτό του χάρισε πολλές ευκαιρίες για εμφανίσεις, και δύο χρόνια αργότερα εμφανίσθηκε πάλι στο ίδιο Φεστιβάλ. Εν τω μεταξύ, γνώρισε τον διάσημο οργανωτή συναυλιών Stephane Kochoyan, ο οποίος προώθησε τον Tigran σε πολλά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Όταν ο Tigran έγινε 16 ετών, οι γονείς του εγκατέλειψαν την Αρμενία για το Λος Άντζελες ούτως ώστε να βοηθήσουν τα δύο τους παιδιά (η αδερφή του Tigran είναι ζωγράφος και γλύπτρια) να έχουν καλύτερες καλλιτεχνικές ευκαιρίες. Σύντομα, ο Tigran κέρδισε μια θέση στο περίφημο USC στο οποίο παρέμεινε για δύο χρόνια. Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν και ο Tigran άρχισε να διακρίνεται σε πολλούς διαγωνισμούς, μεταξύ άλλων, πρώτο βραβείο στον περίφημο Διεθνή Διαγωνισμό Τζαζ Πιάνου Thelonious Monk και δεύτερο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τζαζ Martial Solal στο Παρίσι (2006). Παράλληλα, ο Tigran άρχισε να συμπράττει με γνωστούς μουσικούς της τζαζ όπως του Alphonso Johnson και Alan Pasqua, τον σαξοφωνίστα Ben Wendel και τον ντράμερ Nate Wood.

Έπειτα από τη διάκριση του στον Διαγωνισμό Monk και έχοντας κτίση μια μικρή αλλά εντυπωσιακή δισκογραφία, ο Tigran απογειώθηκε σταδιακά στον χώρο της τζαζ. Με το νέο του ψηφιακό δίσκο, A Fable (Ο Μύθος), συνεχίζει να διαγράφει γιγαντιαία άλματα. Σε αυτό το δίσκο, ο Tigran Hamasyan παρουσιάζει μια δυναμική συλλογή σόλο κομματιών για πιάνο, από λυρικά τραγούδια σε εξαιρετικά ενεργητικά και πειραματικά κομμάτια που έχουν ρυθμική και αρμονική ποικιλομορφία. Πηγή έμπνευσης του Tigran είναι η παραδοσιακή μουσική της Αρμενίας καθώς και η ποίηση. Το A Fable αποδεικνύει την επινοητικότητα του Tigran, ο οποίος παρουσιάζει τόσο δικές του συνθέσεις όσο και εξαιρετικές διασκευές, συμπεριλαμβανομένων Αρμένικων μελωδιών και μιας μυσταγωγικής συλλογής γνωστών κομματιών της τζαζ, όπως το “Someday My Prince Will Come,” αλλά και ποίησης των Hovhannes Tumanyan και Gegham Saryan.

“Η ιδέα για τον τίτλο του άλμπουμ βασίζεται στο γεγονός ότι όλες οι συνθέσεις λένε μια ιστορία”, ομολογεί ο βασισμένος στη Νέα Υόρκη Tigran. “Πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συσχετιστούν με αυτές τις ιστορίες γιατί είναι απλές, μα ταυτόχρονα βαθυστόχαστες”. “Το ότι αυτό είναι το πρώτο μου σόλο άλμπουμ έπειτα από τρεις δίσκους σε συνεργασία με συγκροτήματα, έγκειται στο κοινό που ερχόταν να παρακολουθήσει τις σόλο συναυλίες μου και μου ζητούσε επανειλημμένα να ηχογραφήσω ένα σόλο άλμπουμ”. Πριν τη συμφωνία του με την Universal Music Classics & Jazz France, ο Tigran ηχογράφησε τρία άλμπουμ για Ευρωπαϊκές δισκογραφικές εταιρίες: World Passion (2006), New Era (2008) and Red Hail (2009).

 

 

Πηγή: cyprushighlights.com

 

Διαβάστε περισσότερα...

Έκθεση Αρμενοκυπρίων ζωγράφων και φωτογράφων

 

Θα εκτίθενται πίνακες των Τζων Γκεβεριάν, Σόσε Εσκιτζιάν-Νικολαΐδη, Σεβάν Μαλικιάν, Αζνίβ Παπαζιάν, Καρμπίς Πεζτικιάν, Βαρτάν Ταστζιάν, Νανόρ Ταστζιάν, Χουρίκ Τοροσιάν και Τατιάνα Φεραχιάν και φωτογραφίες των Έντουαρντ Βοσκεριτσιάν, Σεπού Βοσκεριτζιάν, Κυρακός Ζαρταριάν, Τζωρτζ ντερ Παρτόγ, Χαϊγκάζ Μαγκοϊάν και Βερόνικας Μαχτεσιάν.
Η μοναδική αυτή έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι