Menu

Εκλογές στην Αρμενία - Φαβορί ο Σαρκισιάν

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αρμενία, προκειμένου να εκλέξουν τον πρόεδρό τους. Οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμο τεστ για τη δημοκρατία στη χώρα αυτή, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2008, οι οποίες σημαδεύτηκαν από αιματηρές συγκρούσεις. Την εκλογική διαδικασία θα επιβλέψουν πάνω από 600 διεθνείς παρατηρητές. Ως το μεγάλο φαβορί θεωρείται ο πρόεδρος της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν, καθώς δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, του δίνει το 68% των ψήφων.

Ο Σαρκισιάν έχει υποσχεθεί «ελεύθερες» εκλογές. Όπως είπε, «έχουμε ανάγκη τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές όπως το οξυγόνο. Και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε τις καλύτερες δυνατές εκλογές». Την προεδρία της χώρας διεκδικούν έξι ακόμα υποψήφιοι.

Το 2008, η εκλογική νίκη του Σαρκισιάν, την οποία αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, προκάλεσε διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι. Το 2012, ο ΟΑΣΕ έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας κατά τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του Σαρκισιάν. Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός εκ των υποψηφίων, του Παρουίρ Χαϊρικιάν, ο οποίος τραυματίσθηκε στον ώμο, στις 31 Ιανουαρίου. Ο Χαϊρικιάν είχε ζητήσει αναβολή των εκλογών, ωστόσο απέσυρε το αίτημά του αυτό την τελευταία στιγμή.


Πηγή: skai.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι