Menu

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας χαιρετίζει με ικανοποίηση την αναγνώριση από το Κοινοβούλιο της Νέας Νοτίου Ουαλίας

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας χαιρετίζει με ικανοποίηση την αναγνώριση από το Κοινοβούλιο της Νέας Νοτίου Ουαλίας της Γενοκτονίας Χριστιανικών πληθυσμών και εκφράζει ανοιχτά την ευγνωμοσύνη της στο πρόσωπο του Αιδ. Fred Nile, γερουσιαστή της Πολιτείας της Νέας Νοτίου Ουαλίας, ο οποίος εισηγήθηκε την αναγνώριση της Γενοκτονίας Χριστιανικών πληθυσμών στην Ανατολία (σημερινή Τουρκία), που διέπραξαν οι Οθωμανοί και οι Νεότουρκοι εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Ελλήνων της Θράκης, των Ασσυρίων, των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας κ. Νίκολας Χρυσοστομίδης, εμφανώς συγκινημένος από την τελευταία αυστραλιανή αναγνώριση, δήλωσε: "Ως Αυστραλός Ποντιακής-Ελληνικής καταγωγής, και για λογαριασμό όλων, θέλω να εκφράσω το πόσο περήφανος αισθάνομαι για το κοινοβούλιό μας της Νέας Νοτίου Ουαλίας που αναγνώρισε αυτή τη σφαγή".
 
Ο κ. Χρυσοστομίδης υπογράμμισε τη δέσμευση της Αυστραλίας στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. "Εδώ στην Αυστραλία, δείχνουμε ανοχή προς όλες τις εθνικότητες, συνυπάρχουμε και συναναστρεφόμαστε με όσους επέλεξαν την Αυστραλία ως πατρίδα τους. Είναι μέρος του ιστού της πολιτισμικής μας ποικιλομορφίας. Η εθνοκάθαρση που έλαβε χώρα στις αρχές του περασμένου αιώνα, μεταξύ 1914 και 1923, φέρνει στο νου τη σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων λόγω της θρησκευτικής τους πίστης. Η γενοκτονία χριστιανικών πληθυσμών πρέπει να αναγνωριστεί από όλες τις χώρες και κυρίως από την Τουρκία που τη διέπραξε. Οι σημερινοί τούρκοι πρέπει να ζητήσουν συγνώμη για το παρελθόν τους, όπως έπραξε η Αυστραλία το Φεβρουάριο του 2008 ζητώντας συγνώμη από τους αυτόχθονες και την "Κλεμμένη Γενεά", ανάφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.
 
"Η ανθρωπότητα πρέπει να προστατεύεται στο μέλλον από τέτοιες μαζικές σφαγές. Η άποψη του ισπανού φιλόσοφου Τζωρτζ Σανταγιάνα ότι "όσοι δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν" έχει πραγματική βάση, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.
 
Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας εξαίρει το Ελληνο-Αυστραλιανό Συμβούλιο, την Παγκόσμια Ασσυριανή Συμμαχία και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή που ανέλαβαν από κοινού να φέρουν το θέμα της αναγνώρισης στο Κοινοβούλιο της Νέας Νοτίου Ουαλίας. Έγινε πολύ σκληρή δουλειά για την προετοιμασία ενημερώσεων, βασισμένων σε ιστορικές περιγραφές, περιλαμβανομένων και εκείνων από τους δικούς μας ANZACS, που είδαν από πρώτο χέρι τις μαζικές σφαγές και πορείες θανάτου.
 
Ο κ. Χρυσοστομίδης εξήρε το έργο Αυστραλών ακαδημαϊκών όπως του δρα. Παναγιώτη Διαμαντή, του κ. Vicken Babkenian και του κ. Σταύρου Σταυρίδη, οι οποίοι ερεύνησαν διεξοδικά τη Γενοκτονία χριστιανικών πληθυσμών, καθώς και πολλά αυστραλιανά αρχεία, και πρόσθεσε ότι «βέβαια, σύμφωνα με τους προαναφερθέντες ακαδημαϊκούς-ερευνητές, θα πρέπει να γίνουν κι άλλες έρευνες αφού τα αυστραλιανά καθώς και άλλα αρχεία ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένων και των αρχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κράζουν για να φέρουν στο φως της δημοσιότητας τις μύριες πτυχές αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».
 
«Να υπενθυμίσω στους Αυστραλούς μας συμπολίτες ότι ο Michael Atkinson, τότε υπουργός δικαιοσύνης και σημερινός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε τη Γενοκτονία χριστιανικών πληθυσμών στις 30 Απριλίου του 2009, μόλις πριν τέσσερα χρόνια, και εισηγήθηκε την Διακήρυξη η οποία πέρασε ομόφωνα. Αρκετοί δήμαρχοι στις ΗΠΑ έχουν προβεί σε σχετικές διακηρύξεις. Το Κοινοβούλιο της Σουηδίας το 2011 ακολουθώντας το παράδειγμα της Νότιας Αυστραλίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία. Καλώ σήμερα και το Ομοσπονδιακό μας Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία χριστιανικών πληθυσμών.
 
Η 19η Μαίου έχει καθιερωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Σε μερικές εβδομάδες, οι απανταχού Έλληνες-Πόντιοι θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης όπως θα τιμήσουμε, κι εμείς εδώ στην Αυστραλία, τις 353,000 που έπεσαν θύματα», ανάφερε κλείνοντας ο κ. Χρυσοστομίδης.
 
 
 
Πηγή: e-pontos.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι