Menu

Γενική επίθεση κατά της Τουρκίας ετοιμάζουν οι Αρμένιοι με το νέο έτος

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Το επόμενο έτος, 2015, κλείνουν εκατό χρόνια από την μεγάλη σφαγή και γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μια μαύρη επέτειο που γράφτηκε με το αίμα των Αρμενίων που κατοικούσαν επί αιώνες στην Μικρά Ασία και εξοντωθήκαν με τον πιο άγριο τρόπο από τους Οθωμανούς τσέτες και από τα κεμαλικά στίφη.
Για την μαύρη αυτή επέτειο οι αρμενικές οργανώσεις της διασποράς και η επίσημη Αρμενία, ετοιμάζουν μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις με τις οποίες θα τιμήσουν με κάθε επίσημο τρόπο και όχι μόνο, τα θύματα της πρώτης μεγάλης γενοκτονίας της σύγχρονης ιστορίας, με πολλαπλά μηνύματα προς την τουρκική πλευρά. Ήδη στην Άγκυρα επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός για το θέμα αυτό, καθώς διαβλέπουν πως οι επόμενοι μήνες του 2015 και ιδιαιτέρα την μέρα της μνήμης των θυμάτων, στις 24 Απριλίου, η Τουρκία θα δεχτεί αλλεπάλληλα «χαστούκια» καθώς αναμένονται, παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, να αφιχθούν στην αρμενική πρωτεύουσα πολλοί ξένοι ηγέτες για να τιμήσουν τα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας.
Σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε στις 11 Δεκεμβρίου στην αρμενική πρωτεύουσα, το Ερεβάν, με την συμμετοχή εκπροσώπων από τις μεγαλύτερες αρμενικές οργανώσεις του εξωτερικού, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες των εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις αυτές σύμφωνα με τους Αρμένιους, αναμένονται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενη επέτειο και να προβληθούν με κάθε μέσο διεθνώς για να γίνουν όσο γίνεται περισσότερο γνωστά τα εγκλήματα των Οθωμανών και των Κεμαλικών σε βάρος του αρμενικού πληθυσμού της Ανατολίας, στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Στις κεντρικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στη αρμενική πρωτεύουσα, θα απευθύνει μήνυμα και θα τραγουδήσει για την μνήμη των θυμάτων ο βετεράνος Γάλλοαρμένιος τραγουδιστής παγκοσμίου φήμης, Σαρλ Ασναβούρ, ενώ μια ομάδα γνωστών Αμερικανοαρμένιων καλλιτεχνών θα πλαισιώσουν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις την επέτειο της μνήμης. Μεγάλη συμμετοχή θα έχουν αντιπροσωπίες κορυφής ξένων κρατών όπου υπάρχουν μεγάλες αρμενικές κοινότητες της διασποράς, μεταξύ των οποίων, Ρωσική Κοινοπολιτεία, Γάλλια, Λίβανος, Αμερική, Αργεντινή, Βραζιλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, ενώ θα υπάρξει και αντιπροσωπεία από το Βατικανό.
Αλλά το πιο ενδιαφέρον σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις θα είναι οι αναγγελίες εκ μέρους των αρμενικών οργανώσεων της Διασποράς που θα εκθέσουν διεθνώς τα αιτήματα τους προς την τουρκική πλευρά. Τα αιτήματα αυτά είναι εκτός από την άμεση και επίσημη αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας της μεγάλης γενοκτονίας, την διεκδίκηση εκ μέρους των διασωθέντων απογόνων της γενοκτονίας των περιουσιών τους, καθώς και των χαμένων εδαφών τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι Αρμένιοι, παρανόμως τα κατέχει σήμερα η Τουρκία και αναφέρονται σε εφτά επαρχίες της σημερινής ανατολικής Τουρκίας όπου κατοικούσε στις αρχές του εικοστού αιώνα το μεγαλύτερο μέρος των Αρμενίων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Παράλληλα θα καταγγελθεί επίσημα η σημερινή Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και θα ζητηθεί να καταδικαστεί για τα εγκλήματα σε βάρος των μειονοτήτων που συνεχίζονται, όπως θα τονίζετε στην ανακοίνωση των αρμενικών οργανώσεων και σήμερα.
Γεγονός είναι πως ο Αρμένιοι ξέρουν και διεκδικούν τη ιστορική τους δικαίωση χωρίς Ρεπούσηδες, Δραγόνες και άλλα ελληνόφωνα «μαργαριτάρια». Είθε κάποτε και εμείς να τους μιμηθούμε και να ακολουθήσουμε τον δρόμο τους για την διεκδίκηση της αναγνώρισης της δική μας γενοκτονία των Ελληνορθόδοξων της Ανατολής, αν και σήμερα με την σημερινή μνημονιακή μιζέρια μάλλον αυτό φαντάζει σαν πολύ δύσκολο.

Αλλά ως ποτέ όμως ;

 

 

Πηγή: nikosxeiladakis.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι