Menu

Αρμενική εκκλησία στην Προύσα βγαίνει στο σφυρί για 1,5 εκατ. δολάρια!

Προς πώληση βγήκε από διαδικτυακό τόπο μικρών αγγελιών που αφορούν ακίνητα, αρμενική εκκλησία ηλικίας πέραν των 300 ετών που βρίσκεται στην καρδιά της Προύσας, στην περιοχή Σέτμπασι. Σύμφωνα με τον μεσίτη Ταϊφούν Οζενγκλιρλέρ, που μίλησε στο πρακτορείο Anadolu, ο ναός έχει χαρακτηριστεί από το 1986 ιστορικό μνημείο.

Η ερειπωμένη εκκλησία που κάποτε στέγαζε την πίστη χιλιάδων Αρμενίων της πόλης βγαίνει προς πώληση με τιμή 1,5 εκατ. δολάρια.

«Η περιοχή όπου βρίσκεται η εκκλησία κατοικείτο κάποτε από Αρμενίους. Μπορείς να μυρίσεις την ιστορία σε κάθε γωνιά», είπε ο μεσίτης, για να... πουλήσει ευκολότερα την πραμάτεια του. Παραδέχτηκε πάντως ότι αν και έχει μεγάλη ζήτηση το ακίνητο, «ουδείς έχει ακόμα δεχτεί να δώσει τα λεφτά που ζητάμε, θα κάνουμε όμως το καλύτερο για τον πωλητή πελάτη μας».

Πριν μεταφερθεί στην Κωνσταντινούπολη, το Αρμενικό Πατριαρχείο είχε την έδρα του στο Σέτμπασι της Προύσας.

Στην πόλη της Προύσας, μέχρι το 1912 ζούσαν 10.000 Αρμένιοι, κυρίως στις περιοχές Σέτμπασι, Κούρτουγλου και Εμίρσουλτάν και πάνω από 92.000 σε όλη την επαρχία.

Η Προύσα ήταν η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από την Άλωση της Πόλης το 1453.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Το βιβλίο "Το αρμενικό ζήτημα στην Τουρκία" παρουσίασαν οι Αργοναύτες στο Waiblingen

Το βιβλίο "Το αρμενικό ζήτημα στην Τουρκία" (γερμ. "Die Armenierfrage in der Türkei") της κ. Sibylle Thelen, παρουσίασε ο Σύλλογός Ποντίων Waiblingen "Οι Αργοναύτες" μας σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) Νεολαίας της Ο.Σ.Ε.Π.Ε.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα Kameralamtskeller στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Waiblingen.
 
Την έναρξη κήρυξε η κ. Μαρία Σιδηροπούλου, μέλος του συλλόγου, η οποία και κάλεσε την κ. Μάνια Κότσα, εκπρόσωπο της Σ.Ε. Νεολαίας, στο βήμα για ένα χαιρετισμό. Η κ. Κότσα χαιρέτισε το κοινό και τόνισε ότι πάνω από όλα στη Γενοκτονία πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα και ότι αφορά όλη την ανθρωπότητα. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να ξέρει την ιστορία και τα γεγονότα που αφορούν τη Γενοκτονία, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Κάθε θύμα έχει δικαίωμα μνήμης. Μόνο έτσι δε θα ξεχαστεί η ιστορία και η μοίρα τους. Η νεολαία απαιτεί την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ότι υποχρέωσή μας είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ τους προγόνους μας. Κλείνοντας είπε ότι όλοι οι χριστιανικοί λαοί υπέστησαν την ίδια βία κι ότι θα πρέπει να αγωνιστούν μαζί για την αναγνώριση.
 
Εκ μέρους του συλλόγου των "Αργοναυτών", το χαιρετισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος, κ. Ιωάννης Ιντζές. Καλωσόρισε το κοινό, ανέφερε ότι η φετινή χρονιά είναι επετειακή για το σύλλογο και απαρίθμησε τις δράσεις αλλά και τους μελλοντικούς στόχους του συλλόγου. Στη συνέχεια μίλησε για τις δυσκολίες των Ποντίων και τον ρατσισμό που αντίκρισαν στην Ελλάδα, μετά το 1923, αλλά και την αμέλεια του θέματος της Γενοκτονίας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους σε διάφορα άλλα θέματα. Επειδή τα τελευταία χρόνια, οι εκδηλώσεις μνήμης είχαν στο επίκεντρο μόνο τους Πόντιους, θεώρησε ο σύλλογος σωστό να προσεγγίσει με αυτή την εκδήλωση και τους υπόλοιπους λαούς που υπέστησαν Γενοκτονία, ώστε στο μέλλον να προκύψουν συνεργασίες.
 
Η κ. Thelen ξεκίνησε την εισήγησή της με αναφορά στον Χραντ Ντινκ, δημοσιογράφο και συγγραφέα αρμενικής καταγωγής, ο οποίος ήταν από τους κύριους λόγους που την κέντρισε το ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο. Συνέχισε με μια σύντομη ιστορική περίληψη και διάβασε στο κοινό αποσπάσματα από το βιβλίο. Έκλεισε την παρουσίαση με τις σημερινές καταστάσεις που επικρατούν στην Τουρκία και τι έχει αλλάξει από τότε που έγραψε το βιβλίο.
 
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Thomas Milz, δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας "Waiblinger Kreiszeitung", σχεδόν σύσσωμη η Σ.Ε. Νεολαίας, αντιπρόσωποι των τοπικών ποντιακών σωματείων και μη, μέλη και φίλοι του συλλόγου.
 
 
 
 
 
Πηγή: epontos.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι