Menu

Με πολιτισμό τιμά τη Γενοκτονία η Αρμενική κοινότητα Κομοτηνής

Τιμητική βράβευση από τον πρόεδρο Στεπάν Ματεοσιάν της δημοσιογράφου Μελαχροινής Μαρτίδου για την προώθηση του αρμενικού ζητήματος και την προβολή της δραστηριότητας των Αρμενίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό Ομιλία της Βαρτ Μπασματζιάν για το χρονικό της σφαγής 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

"Η Mαχαιριά" η ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη, τουρκικής καταγωγής, Φατίχ Ακίν, καθήλωσε το κοινό στο Odeon Κοσμόπολις, όπου φιλοξενήθηκε το αφιέρωμα στον Αρμένικο κινηματογράφο. Το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαΐου, πριν την προβολή της ταινίας, έγινε περιεκτική αναφορά με ιστορικά στοιχεία στη γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς, με μία εκπρόσωπο της νέας γενιάς της Αρμενικής κοινότητας Κομοτηνής, της Βαρτ Μπασματζιάν, να παρουσιάζει τα παραπάνω ιστορικά στοιχεία.

Ακολούθησε τιμητική βράβευση της δημοσιογράφου Μελαχροινής Μαρτίδου από τον πρόεδρο της Αρμενικής κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν για την προσέγγιση στα θέματα του αρμενικού ζητήματος και της δημοσιογραφικής ανάδειξης κάθε δραστηριότητάς τους. Όπως είπε η ίδια παραλαμβάνοντας την πλακέτα, γέννημα θρέμμα της γειτονιάς του Αρμενιού στην Κομοτηνή, είχε από μικρή πολλά ακούσματα ανθρώπων που σμίλεψαν μέσα της την αγάπη για τους Αρμένηδες. Μετέφερε πολύ συνοπτικά την εμπειρία της από το περσινό της ταξίδι, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γενοκτονία, στο Ερεβάν αλλά και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, υποσχόμενη να παρουσιάσει μέσα από φωτογραφικό υλικό την Αρμενία όπως την είδε και την έζησε με την δική της ματιά.

«Δεν συνηθίζω να παίρνω πλακέτες, μάλλον το αποφεύγω, αλλά αυτή ειδικά με φόρτισε συναισθηματικά, αφού μου ανέσυρε μνήμες. Πέρυσι αξιώθηκα να γνωρίσω αυτή την πατρίδα και να είμαι παρούσα στις πιο επίσημες τελετές για τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία στην Αρμενία.

Μαζί με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια του κόσμου και τις εφημερίδες διεθνώς και "ο Χρόνος" της Κομοτηνής ήταν εκεί»!

Πάντως η ανταπόκριση του κοινού στην εκδήλωση ήταν μεγάλη! Η συγκίνηση από την ταινία και τις άλλες εύστοχες αναφορές εύλογη. Παρών και ο Αρμένιος πρωθιερέας Μπαρέντ Κχατσεριάν και πολλοί φίλοι Αρμένιοι καταξιωμένοι σε ό,τι κάνουν, συμμετέχουν πάντα στις πρωτοβουλίες της Αρμενικής κοινότητας Κομοτηνής, που έχει πάντα τη δική της δυναμική.

 

 

Πηγή: xronos.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι