Menu

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά τη δήλωση Τραμπ για τη γενοκτονία των Αρμενίων

«Απορρίπτουμε την ανακοίνωση της 24ης Απριλίου 2019 του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για τα γεγονότα του 1915», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας

Την αντίδραση της Άγκυρας συνάντησε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την σημερινή ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στην ετήσια ανακοίνωση που εκδίδει η αμερικανική προεδρία για τις σφαγές του 1915, ο Τραμπ χρησιμοποίησε την αρμενική φράση «Μετς Γιεγκέρν» που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.

«Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες των Αρμενίων και των Τούρκων να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν την επώδυνη Ιστορία τους», ανέφερε ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του. «Στεκόμαστε στο πλευρό του αρμενικού λαού καθώς ανακαλεί στην μνήμη τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Μετς Γιεγκέρν και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για έναν περισσότερο ειρηνικό κόσμο».

«Απορρίπτουμε την ανακοίνωση της 24ης Απριλίου 2019 του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για τα γεγονότα του 1915», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως η ανακοίνωση βασίζεται σε «υποκειμενική αφήγηση» και την χαρακτηρίζει άκυρη.

«Η διαστρέβλωση της Ιστορίας από εσωτερικές πολιτικές απόψεις είναι πάντοτε απαράδεκτη», συμπληρώνεται.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης χαρακτηρίσει τον όρο αυτό, Μετς Γιεγκέρν, για να αναφερθεί στην γενοκτονία των Αρμενίων.

 

 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΡΤ: Aφιέρωμα στη γενοκτονία των Αρμενίων (video)

  • Κατηγορία VIDEOS

Σε πολλές περιπτώσεις η ιστορία δείχνει μια απίστευτη βιαιότητα και σκληρότητα απέναντι σε λαούς. Φέτος συμπληρώνονται 104 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η Αρμενική Κοινότητα Ελλάδας δίνει ένα μακρύ αγώνα για την αναγνώριση αυτού του μελανού σημείου της ιστορίας, δηλώνοντας εμπράκτως ότι δεν ξεχνά το παρελθόν της… Ο Κερόπ Εκιζιάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, μιλά στην Ώρα Ελλάδας για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τους παράλληλους βίους Ελλήνων και Αρμένιων μέσα στο χρόνο…

 

Πηγή: youtube.com

Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιάδες νέοι στους δρόμους του Ερεβάν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Με σύνθημά τους το «πλήρης και δίκαιη αποζημίωση», καίνε τουρκικές σημαίες και ζητούν την αναγνώριση αυτού του σκοτεινού κεφαλαίου της ιστορίας. Η πορεία αυτή οργανώνεται κάθε χρόνο από συλλόγους μαθητών και νέων της Αρμενίας

Με κεριά, πυρσούς, σημαίες και εμβατήρια, χιλιάδες νέοι συμμετέχουν στη συμβολική πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας προς το μνημείο της Αρμένικης Γενοκτονίας, περνώντας από όλους τους μεγάλους δρόμους του Ερεβάν. Τιμούν έτσι τους προγόνους τους, που βρήκαν φρικτό θάνατο από τους Οθωμανούς στις αρχές του 20ου αιώνα.

Με σύνθημά τους το «πλήρης και δίκαιη αποζημίωση», καίνε τουρκικές σημαίες και ζητούν την αναγνώριση αυτού του σκοτεινού κεφαλαίου της ιστορίας. Η πορεία αυτή οργανώνεται κάθε χρόνο από συλλόγους μαθητών και νέων της Αρμενίας.

Μεταξύ του 1915 και του 1923, οδηγήθηκαν στον θάνατο πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι, από τις οθωμανικές δυνάμεις. Η Άγκυρα, ωστόσο, υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν ξεπερνά τις 800.000, ενώ αρνείται πεισματικά τον όρο «γενοκτονία». Και αυτό, γιατί, όπως διατείνεται, δεν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης παρά μόνο Αρμένιοι που έχασαν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμου.

Η γενοκτονία των Αρμενίων, που έχει αναγνωριστεί επίσημα από δεκάδες χώρες, τιμάται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις μνήμης από τη δεκαετία του 1920.

 

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας στην Λευκωσία

Στην παρουσία πολιτειακών αξιωματούχων, αρχηγών και εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών κομμάτων,του Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και πλήθος Αρμενίων πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της αρμενικής Εκκλησίας στη Λευκωσία εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου από τους όπου γης Αρμένιους.
 
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Στροβόλου, Αντρέας Παπαχαραλάμπους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή, Βαρκτές Μαχτεσιάν και ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων στην Κύπρο, στην αρμενική γλώσσα.
 
Το απόγευμα η Επιτροπή Μνήμης Αρμενικής Γενοκτονίας Κύπρου διοργάνωσε Εκδήλωση Μνήμης με Πεζοπορία Νεολαίας η οποία άρχισε στις 17:30 από το χώρο στάθμευσης της Λεωφόρου Μακαρίου και η οποία ενώθηκε στην οδό Αρμενίας με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας.

Ακολούθως, όλοι μαζί, πορεύθηκαν  προς το προς το Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας στον περίβολο της Αρμενικής Εκκλησίας, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας.

Ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή, Βαρκτές Μαχτεσιάν,  αναφέρθηκε στα γεγονότα της εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να σημειώσει ότι σφαγές Αρμενίων είχαν γίνει και νωρίτερα επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1894-96, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80 και 300 χιλιάδων και τον αριθμό των ορφανών παιδιών σε 50.000.

Όπως σημείωσε «ενώ πάει να κλείσει η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα η Τουρκία συνεχίζει πεισματικά να αρνείται να αναγνωρίσει το αιματοβαμμένο της παρελθόν και τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων», προσθέτοντας πως «ταυτόχρονα επιχειρεί να φιμώσει κάθε προσπάθεια εμφάνισης της ξεκάθαρης αλήθειας, χρησιμοποιώντας ένα καλά οργανωμένο σχέδιο πολιτικής διπλωματίας, εκβιασμού, εκφοβισμού, ενισχυμένο με ψευδή ακαδημαϊκά στοιχεία, παραποιημένα ιστορικά ντοκουμέντα και κάμποσες απειλές».
 
Εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του προς την Κύπρο, η οποία υπήρξε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα και η δεύτερη παγκοσμίως, που αναγνώρισε την γενοκτονία μέσω ψηφίσματος, τονίζοντας ότι η ηθική και έμπρακτη αλληλεγγύη των Κύπριων στο δίκαιο αγώνα μας  είναι για μας σημαντική.

Κατά την ομιλία του, ο Δήμαρχος Στροβόλου είπε πως «η Τουρκία η οποία υποτίθεται ακολουθεί πορεία εκδημοκρατισμού εξακολουθεί να περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των ιδίων των πολιτών της», για να προσθέσει ότι «χειρότερη από το θάνατο είναι η απώλεια μνήμης, γι’ αυτό και οι Αρμένιοι φρόντισαν να διατηρήσουν άσβεστες τις μνήμες των προγόνων τους, οι μέσα από το πέρασμα του χρόνου και μέσα από μαρτυρίες έχουν γίνει ιστορικό υλικό που δεν δέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης».
 
Ανέφερε ότι πρόθεση του στο εγγύς μέλλον είναι να εισηγηθεί τη σύναψη σχέσεων σε πολιτιστικό επίπεδο μεταξύ του Δήμου Στροβόλου και των Δημοτικών Αρχών της Δημοκρατίας του Αρτσάχ.
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης χορωδία τραγούδησε ελληνικά και αρμενικά τραγούδια.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τη γενοκτονία, που βρίσκεται στο προαύλιο της Αρμενικής Αρχιεπισκοπής.

 

συντάχθηκε από Μιχάλης Κυβιδιώτης

 

Πηγή: alphanews.live

Διαβάστε περισσότερα...

Ν. Αναστασιάδης: Στο πλευρό των Αρμενίων για τη γενοκτονία η Κύπρος

«Η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες των Αρμενίων για παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στην ανακοίνωση, με αφορμή την 104η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, σημειώνεται πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση καταδικάζουν και χαρακτηρίζουν ως στίγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας το αποτρόπαιο έγκλημα κατά του αρμενικού λαού».

Παράλληλα, επισημαίνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δηλώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, στηρίζει τις προσπάθειες των Αρμενίων για παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας, και επισημαίνει πως η Κύπρος είναι μια από τις πρώτες χώρες, πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως, που αναγνώρισε το φοβερό αυτό έγκλημα και ζητά την αποκατάσταση τις ιστορικής αλήθειας».

Απευθυνόμενος στους Αρμένιους της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει πως έχουν συμβάλει, «με ουσιαστικό τρόπο, στην πρόοδο που έχουμε πετύχει στην κοινή μας πατρίδα, και η συμβίωση μας αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι