Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανουσαμπούρ

Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων στα αρμενικά σπίτια υπάρχει κατά παράδοση πάντα το γλυκό ανουσαμπούρ.

Υλικά

1 κιλό αποφλοιωμένο σιτάρι

750 γραμμάρια ζάχαρη

400 γραμμάρια ξερά δαμάσκηνα

350 γραμμάρια ξερά βερίκοκα

1 κούπα ξανθιά σταφίδα

1 κούπα κουκουνάρι

1 κούπα σουσάμι

1,5 ποτήρι αμυγδαλόψιχα

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε το σιτάρι για 12 ώρες. Χύνουμε το νερό και βάζουμε το σιτάρι να βράσει σε φρέσκο νερό, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, 4-5 ώρες το λιγότερο, μέχρι να ανοίξει. Παράλληλα, ψήνουμε στο φούρνο ξεχωριστά τα αμύγδαλα, το κουκουνάρι  και το σουσάμι. Θρυμματίζουμε τα αμύγδαλα και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Μισή ώρα πριν κατεβάσουμε το σιτάρι απ' τη φωτιά, βάζουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, μετά προσθέτουμε τη σταφίδα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Όταν θα σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη μισή  ποσότητα απ' το  σουσάμι, το κουκουνάρι και τα αμύγδαλα.  Αφήνουμε το  ανουσαμπούρ να κρυώσει για μισή ώρα, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μικρά και πριν το σερβίρουμε, γαρνίρουμε την τελευταία στιγμή με το υπόλοιπο αμύγδαλο, σουσάμι και κουκουνάρι. Προαιρετικά βάζουμε και ρόδι.

 

 

Πηγή: armenika.gr

Armenian Portal ©