Menu

Ρωσο-Αρμένικες ανταλλαγές πυρών

Η Ρωσία ανησυχεί για την «ασυνεπή πολιτική της Αρμενίας», όπως εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, με την πρόθεση της συμμετοχής της στα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Γεωργία. Τις ανησυχίες αυτές εξέφρασε, με δηλώσεις του, ο Σεργκέι Μπαγντασάροφ, μέλος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για τα Διεθνή Ζητήματα. Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε πως «η Αρμενία είναι όχι μόνον μέλος της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), αλλά και μέλος της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), στα πλαίσια του οποίου έχει υποχρεώσεις». Ο Μπαγντασάροφ, ακόμα, υπογράμμισε πως τα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ και του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» έχουν καθαρό αντιρωσικό χαρακτήρα. «Παίρνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση της Γεωργίας, υποθετικοί εχθροί στα γυμνάσια μπορούν να είναι μόνον η Ρωσία και οι φιλικές μας χώρες, η Αμπχαζία κι η Νότια Οσετία. Δεν υπάρχουν εκεί άλλοι εχθροί. Η συμμετοχή της Αρμενίας στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ είναι υποστήριξη του αντιρωσικού καθεστώτος του Σαακασβίλι», δήλωσε ο Μπαγντασάροφ.

Ο ίδιος σημείωσε πως αυτή η τακτική της Αρμενίας «είναι μεγάλο λάθος της αρμενικής ηγεσίας. Μας εντείνει τη διαδικασία αναζήτησης καινούριων συμμάχων, πέρα από την Αρμενία. Η Τουρκία ποτέ δε θα γίνει φίλος της Αρμενίας, ενώ τη Ρωσία μπορείτε να τη χάσετε», δήλωσε απειλητικά ο Μπαγντασάροφ.

Στη ρωσική κριτική απάντησε ο Αϊκ Ντεμογιάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενοκτονίας των Αρμενίων, που χαρακτήρισε την άποψη του Μπαγντασάροφ ως «πλάνη». Σύμφωνα με τα λόγια του, τόσο η Αρμενία, όσο και η Ρωσία συμμετέχουν στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», οπότε οι ρωσικές ανησυχίες είναι αβάσιμες.

Ο Αρμέν Ρουσταμιάν, πρόεδρος της Επιτροπής για τις Εξωτερικές Σχέσεις του Κοινοβουλίου της Αρμενίας, πρόσθεσε πως οι διαχωριστικές γραμμές στην περιοχή δεν είναι υπέρ των συμφερόντων της Ρωσίας, ενώ ο πολιτικός σχολιαστής Α. Ισκανδαριάν υπενθύμισε πως το 70% της κίνησης των εμπορευμάτων από τη Ρωσία στην Αρμενία πραγματοποιείται μέσω της Γεωργίας, ενώ μέσω του γεωργιανού εδάφους η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο στην Αρμενία και μέσω των γεωργιανών λιμανιών η Αρμενία λαμβάνει φορτία από τις άλλες χώρες. «Η Αρμενία έχει μόνο δύο γείτονες με ανοιχτά σύνορα: Τη Γεωργία, που έχει εξαιρετικά δύσκολες σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς και το Ιράν, που έχει εξαιρετικά δύσκολες σχέσεις με τις ΗΠΑ», επιδιώκοντας να θεμελιώσει την ανάγκη της αστικής τάξης της χώρας του να βρει «τρόπο επιβίωσης και ύπαρξης», συμμετέχοντας τόσο στους οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς διακρατικούς οργανισμούς που προωθεί η Μόσχα, όσο και στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Καυκάσου.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι